donderdag 12 november 2020

Dijon-rundvleessalade (Dijon, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

DIJON-RUNDVLEESSALADE

Gebruik uw favoriete dijonmosterd voor dit gerecht. Persoonlijk houd ik van de wat pittiger varianten, maar misschien gaat uw voorkeur uit naar een mildere, honingachtige soort. Als u geen dijonmosterd in huis hebt, kunt u wat honing toevoegen aan een andere mosterdsoort en de suiker in het recept weglaten.

1 eetlepel olijfolie
450 gram mager rundvlees, in blokjes
zout
versgemalen peper
275 gram blaadjes sla

PARMEZAANSE CROUTONS
¼ Frans of Italiaans stokbrood
1½ eetlepel olijfolie, eerste persing
1 uitgeperst teentje knoflook
15 gram geraspte Parmezaanse kaas

DRESSING
1 deciliter olijfolie
50 milliliter dijonmosterd
50 milliliter balsamicoazijn
1 uitgeperst teentje knoflook
1 theelepel suiker
zout
versgemalen zwarte peper


Maak de dressing door olijfolie, mosterd, azijn, knoflook, suiker en zout en peper naar smaak in een middelgrote kom door elkaar te kloppen. Zet de dressing weg.
Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg het rundvlees toe (telkens een paar stukjes) en roerbak de stukjes 2 - 3 minuten tot ze rondom bruin zijn. Breng ze op smaak met een beetje zout en peper en zet ze weg.
Doe de blaadjes sla met de helft van de dressing in een kom en schep alles goed door elkaar.
Snijd de korsten van het brood en snijd het in blokjes van 1 centimeter. Verhit de olie en het knoflook 5 minuten in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur, tot het knoflook goudbruin is. Haal het knoflook uit de pan. Doe e broodblokjes erin en bak ze al roerend 3 - 5 minuten tot ze licht gebruind zijn. Overgebleven croutons kunnen luchtdicht verpakt maximaal drie dagen in de koelkast worden bewaard. Rooster ze voor gebruik even op een bakplaat.
Leg de slablaadjes op een serveerschaal, schep het rundvlees erop en bestrooi het geheel met croutons. Serveer meteen en geef de rest van de dressing erbij.

4 personen

gebied : Dijon, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Frisse en favoriete recepten voor originele en klassieke salades / Sue Mullin

Geen opmerkingen: