zondag 4 augustus 2019

Zalm op Tessiner wijze (Ticino, Zwitserland)

ZALM OP TESSINER WIJZE

4 moten zalm
zout
azijn
peterselie
3 eetlepels mayonaise
fijngehakte gemengde groene kruiden
2 eetlepels koffieroom


Kook de moten zalm in water met zout en een scheutje azijn en een paar takjes peterselie voorzichtig gaar in 20 à 30 minuten. Neem de moten uit de pan, laat ze goed uitlekken en schik ze op een voorverwarmde schotel. Verwarm de mayonaise ‘au bain-marie’ en klop er de koffieroom en groene kruiden door. Giet deze saus over de moten zalm en garneer de schotel met een toefje peterselie.

4 personen

gebied : Ticino, Zwitserland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het complete visboek : Een keur van recepten uit binnen- en buitenland / Erna Horn

Sjerrie-Spanskekballetjes (Zuid-Afrika)

SJERRIE-SPANSPEKBALLETJIES (MELOENBALLETJES IN SHERRY)

suikermeloen of watermeloen
medium sherry
takjes munt


Vorm kleine balletjes van het vruchtvlees van de meloen en leg deze in een schaal. Giet de sherry daarover. Zet de schaal dan afgesloten koud weg gedurende 2 uur. Dien de balletjes op versierd met takjes munt.

Voor 4 - 6 personen.

bereidingstijd : 10 minuten

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Culinair paspoort : een internationaal kookboek

Tyttebær med pærer (Denemarken)

TYTTEBÆR MED PÆRER (VOSSENBESSEN MET PEREN)

½ kilogram stoofperen
400 gram suiker
1 kilogram vossenbessen
1 eetlepel citroensap


De peren met wat water en 150 gram suiker gaar stoven. De vossenbessen met wat water, het citroensap en 250 gram suiker 15 minuten koken. De peren kleinsnijden en met de vossenbessen vermengen. De vruchten in schone glazen potjes doen. De potjes goed sluiten.
De compote wordt met kleine beetjes gegeten bij gevogelte of vlees.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Hyldebærsuppe (Denemarken)

HYLDEBÆRSUPPE (VLIERBESSENSOEP)

500 gram vlierbessen (alleen de bessen, niet het groen)
2 liter water
geraspte schil van een citroen
150 gram suiker
½ kilogram appelen
40 gram aardappelmeel

De vlierbessen wassen en met de geraspte citroenschil koken in iets minder dan 2 liter water. Als de bessen stuk gekookt zijn, de soep zeven. 125 Gram suiker bijvoegen. Binden met het in koud water aangemaakte aardappelmeel. De appelen schillen en in kwarten snijden, de klokhuizen eruit halen. De appelen in een heel klein beetje water met 25 gram suiker tot moes koken. Als de soep klaar is, de appelmoes erbij voegen.
Toast erbij geven.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : soep

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Frugtkoldskål (Denemarken)

FRUGTKOLDSKÅL (KOUD VRUCHTENGERECHT)

1 liter witte wijn
1 liter water
sap van een halve citroen
suiker naar smaak
1 groot blik ananas of perziken, of een kleine meloen
een scheut sherry


Het sap van de vruchten vermengen met de wijn, het water en het citroensap. Suiker toevoegen. De hoeveelheid ligt aan het zoetgehalte van het vruchtensap. De vruchten klein snijden, maar niet te klein en in het nat leggen. De schaal zo koud mogelijk wegzetten, liefst in een koelkast. Voor het opdienen een scheut sherry erbij gieten.
Opdienen met kleine makronen of bitterkoekjes.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : soep

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Blandet Frugtsuppe (Denemarken)

BLANDET FRUGTSUPPE (GEMENGDE-VRUCHTENSOEP)

200 gram aalbessen
200 gram aardbeien
130 gram suiker
50 gram aardappelmeel
2 liter water


De vruchten wassen. Ze daarna in 2 liter water koken. Zijn de vruchten volkomen stuk gekookt, de soep zeven. Het aardappelmeel aanmaken met een beetje van het afgekoelde sap. De soep weer opzetten, suiker toevoegen, bindmiddel toevoegen en even door laten koken.
De soep opdienen met kleine beschuiten.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : soep

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen