vrijdag 28 augustus 2020

Wiener Patzelgugelhupf (Wenen, Oostenrijk)

WIENER PATZELGUGELHUPF (WEENS TULBANDBROOD)

2 eieren
1½ deciliter melk
400 gram (patent)bloem
1 zakje gedroogde gist
100 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
1 theelepel citroenrasp
1 theelepel zout
2 eetlepels rum
90 gram zachte boter of margarine
1 zakje walnoten à 45 gram
½ eetlepel paneermeel
½ theelepel gemberpoeder
poedersuiker
(½ eetlepel boter of margarine om in te vetten)
(1 eetlepel bloem om te bestuiven)


Eieren in kopje loskloppen. 1 Deciliter melk verwarmen tot lauw. In kom bloem, gist, 50 gram suiker, vanillesuiker, citroenrasp en zout door elkaar roeren. Al roerend lauwe melk, 1 eetlepel rum en eieren toevoegen. Alles tot samenhangen deeg mengen en op werkvlak 10 minuten tot elastisch deeg kneden. 75 Gram boter in stukjes snijden en stukje voor stukje door deeg kneden. Blijven kneden tot boter volledig door deeg is opgenomen. Deeg terugdoen in kom en afdekken met vochtige doek (of plasticfolie). Op warme plaats deeg in 1½ uur laten rijzen tot volume driemaal zo groot geworden is. Walnoten fijnhakken. In kom walnoten vermengen met paneermeel en gemberpoeder. In pannetje rest van melk, suiker en boter verwarmen tot suiker is opgelost. Suikermengsel en rest van rum door walnoten roeren. Laten afkoelen. Tulbandvorm met doorsnede van 20 centimeter invetten. Werkvlak bestuiven met bloem en deeg tot lange rol met doorsnede van 10 centimeter vormen. Deeg in plakken van 1 centimeter dik snijden. Plakken bestrijken met notenmengsel. Bodem van tulbandvorm bedekken met plakken deeg met notenmengsel naar boven. Hierop weer laag deegplakken leggen. Zo doorgaan tot deeg op is en vorm voor ongeveer de helft gevuld is. De laatste laag deegplakken legt u met notenmengsel naar beneden in vorm. Vorm afdekken met vochtige doek (of plasticfolie). Deeg op warme plaats nog 1 uur laten rijzen tot deeg bijna aan rand van vorm komt. Oven voorverwarmen op 175°C. In midden van oven gugelhupf in 45 minuten goudbruin en gaar bakken. De gugelhupf is gaar als deeg iets van vorm wijkt. Gugelhupf 5 minuten in vorm laten afkoelen. Daarna op taartrooster storten en verder laten afkoelen. Bestrooien met poedersuiker.

Voor 16 sneetjes

voedingswaarde : 200 kcal per sneetje
bereidings- / wachttijd : 1¾ / 2½ uur

gebied : Wenen, Oostenrijk
gerechtsoort : gebak

bron : Allerhande augustus 1992

Nasi Oedoek (Indonesië)

NASI OEDOEK (KRUIDIGE KOKOSRIJST)

300 gram droogkokende rijst
75 gram ketanrijst
2 blikjes kokosmelk à 165 milliliter
zout
1 spriet sereh
1 theelepel laos
salamblaadje
½ eetlepel citroensap
4 eetlepels seroendeng


In een pan rijst, ketanrijst, kokosmelk, zout en 2½ deciliter water aan de kook brengen. Sereh, laos, salamblaadje en citroensap toevoegen. Rijst in 30 minuten gaar koken. Sereh en salamblaadje verwijderen. Rijst in een schaal doen. Langs rand seroendeng strooien.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair augustus 1992