vrijdag 10 oktober 2014

Crostini (Italië)

CROSTINI

Deze sneetjes geroosterd brood worden als lunch of als voorgerecht gegeten.

¼ teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
5 dunne sneetjes oud brood
1 theelepel witte wijn
10 gram truffel
peper
zout
1 eetlepel citroensap


Druk het stukje knoflook met de vlakke kant van een mes plat en fruit het in de olijfolie totdat het bruin begint te worden. Neem het er dan uit en gooi het weg. Laat de olie afkoelen. Rooster de sneden brood lichtbruin en druppel er witte wijn op. Rasp de truffel fijn en zet die met peper, zout en citroensap in de olie op het vuur. Goed doorroeren, zodat alles goed warm is, op het brood smeren.
Variatie: na de knoflook kan er ook nog een kwart ansjovis in de olie worden geprakt en verwarmd.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus

Morielje en truffel (Frankrijk)

MORIELJE EN TRUFFEL

truffels
morieljes
room
peper
zout
citroensap


Truffels en morieljes zijn niet alleen botanische verwanten, ze passen ook culinair goed bij elkaar. De eerste keer dat ik een hele truffel at, zat die verborgen in een grote morielje, waar kok John Halvemaan hem in de keuken van zijn toenmalige restaurant L’Auberge in had gestopt. Deze twee paddenstoelen zijn ook op eenvoudiger wijze heerlijk met elkaar te combineren: snijd beide op een geschikte maat, verwarm ze in room en doe er wat peper, zout en een paar druppels citroensap bij.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Truffels! / Leo Geurts en Philip Mechanicus