zondag 5 oktober 2025

Kåldolmar (Zweden)

KÅLDOLMAR (GEVULDE KOOLBLADEREN MET HALLOUMI EN BONEN)

Ieder jaar op 30 november is het Kåldolmens dag. een dag waarop Zweden eraan worden herinnerd dat de uitwisseling van culturen een belangrijk onderdeel is van de Zweedse maatschappij. Aan het begin van de 18e eeuw verbleef koning Karel de Twaalfde in het Ottomaanse Rijk, waar hij naar alle waarschijnlijkheid kennismaakte met de gevulde koolbladeren en het gerecht met zich mee terug nam naar Zweden. Gewoonlijk bevatten de dolma’s rijst en gehakt, maar deze vegetarische variant is minstens zo smakelijk.

12 witte koolbladeren
2 tenen knoflook
300 gram halloumi, uitgelekt
1 wortel
½ rode chilipeper
400 gram gekookte rode kidneybonen, uitgelekt
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
zout
peper
3 eetlepels maïzena
olie, om in te vetten
2 eetlepels balsamicocrème

SAUS
3 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
400 gram tomatenblokjes in blik
100 milliliter witte wijn
10 basilicumblaadjes
zout
peper


Leg de witte kool 5 minuten in een grote pan met koken, gezouten water. Giet het water af, spoel de kool af met koud water en haal een voor een voorzichtig de bladeren ervan af. Snijd het ruwste deel van de nerf ervan af, zonder het blad te scheuren. Leg de bladeren op een bord en maak de vulling.
Hak de knoflook en zet opzij. Rasp de halloumi en schep in een kom. Doe de wortel en chilipeper in de keukenmachine en maal fijn. Schep bij de halloumi. Doe de kidneybonen in de keukenmachine en maal tot ze redelijk fijn zijn. Voeg ze bij de halloumi en wortel. breng op smaak met de knoflook, het komijnpoeder, gerookte paprikapoeder en zout en peper en voeg als laatste de maïzena toe. Roer alles goed door elkaar.
Leg op ieder koolblad ongeveer 2 eetlepels vulling, vouw vervolgens de onderkant van het blad over de vulling heen, dan de zijkanten en rol hem daarna helemaal op. Leg elke rol met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal, allemaal dicht tegen elkaar aan. Besprenkel met de balsamicocrème.
Verhit de heteluchtoven op 180°C. Bak de koolrolletjes 20 – 20 minuten in de oven, tot de bovenkant begint te verkleuren.
Maak ondertussen de saus. Hak de knoflook fijn en bak in de olijfolie. Voeg de tomaat en witte wijn toe en laat 15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de basilicumblaadjes toe.
Serveer de kåldolmar met de tomatensaus.

2 - 4 personen

bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Filmjölkslimpa (Zweden)

FILMJÖLKSLIMPA (KARNEMELKBROOD)

Filmjölk is een begrip in Zweden en is er in allerlei smaken. Vergelijk het met karnemelk in Nederland. Dit brood zit er vol mee. Heb je weinig ervaring met het bakken van brood, dan is dit een uitstekend recept om mee te beginnen. Je hoeft namelijk niet te kneden, of met gist te werken. Het enige dat je nodig hebt is baking soda en een cakeblik. Wat dit brood verder bijzonder maakt, is de toevoeging van pitten en rozijnen. Varieer ook eens met hazelnoten of ander gedroogd fruit. En vergeet zeker niet om een dikke laag roomboter op je sneetje filmjökslimpa te smeren.

180 gram bloem
105 gram volkoren roggemeel
80 gram havervlokken
2 theelepels baking soda
1 theelepel zout
525 milliliter karnemelk
50 milliliter schenkstroop
55 gram rozijnen
40 gram pompoenpitten
40 gram zonnebloempitten


Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakblik van 1½ liter met bakpapier.
Meng bloem, roggemeel, havervlokken, baking soda en zout in een kom. Voeg karnemelk en stroop toe en roer totdat je een dik beslag hebt. Voeg de rozijnen en pitten toe en meng. Verdeel het beslag over de vorm, en strooi er nog wat roggemeel overheen.
Bak 60 minuten op het onderste rek in de oven.
Laat het brood 10 minuten rusten voordat je het uit de bakvorm haalt. En laat volledig afkoelen, voordat je het in plakken snijdt.

12 personen

bereidingstijd : 80 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : brood

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Pressgurka (Zweden)

PRESSGURKA (INGELEGDE KOMKOMMER)

Pekelen, fermenteren en inmaken: het is een Scandinavische traditie die nog altijd erg populair is. Ingemaakte groente komt in vele gerechten terug.

1 komkommer
1 theelepel zout
125 milliliter azijn
75 milliliter water
3 witte peperkorrels
50 milliliter suiker
1 eetlepel peterselie


Snijd de komkommer in fijne plakjes en meng met zout in een kom. Leg er een zwaar bord bovenop en eventueel daarbovenop nog een vijzel. Laat 30 minuten staan.
Kook de azijn en het water samen met de peperkorrels en suiker in een steelpan en laat enigszins afkoelen. Hak de peterselie fijn en doe in een gesteriliseerde pot. Giet eventueel ontstaan vocht van de komkommer af, maar spoel de komkommer niet af. Doe de komkommer in de pot en giet het azijnmengsel eroverheen. Bewaar tot gebruik op een donkere en koele plek. Na openen in de koelkast bewaren.

8 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : inmaak

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Inlagd Rödbeter (Zweden)

INLAGD RÖDBETER (INGELEGDE RODE BIETEN)

250 milliliter azijn
120 milliliter suiker
150 milliliter water
1 theelepel zout
9 witte peperkorrels
4 korrels piment
4 rode bieten


Kook de azijn, suiker en water samen met de specerijen in een pan en laat afkoelen.
Kook de rode bieten in de schil in een pan met ruim water en een snufje zout tot ze gaar zijn, zo’n 30 minuten. Laat afkoelen en pel. Snijd in kwarten.
Doe de bieten in een schone pot en giet het azijnmengsel eroverheen. Bewaar tot gebruik op een donkere en koele plek. Na openen in de koelkast bewaren.

8 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : inmaak

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Rabarbersaft (Zweden)

RABARBERSAFT (RABARBERSAP)

Overal in Scandinavië zijn ze gek op rabarber, Zweden niet uitgezonderd. Rabarber groeit hier goed en heeft een prachtige roze kleur. Rabarberlimonade is dan ook erg leuk en eenvoudig om te maken.

1 kilogram rabarber, in plakjes gesneden
500 milliliter water
80 gram suiker
1 eetlepel vanillesuiker
bruiswater


kook de rabarber samen met het water, de suiker en vanillesuiker in een pan tot het zacht is. druk het vruchtvlees door een zeef en vang de siroop op. Gebruik de compote bijvoorbeeld voor over wafels. Giet de siroop in een fles. De limonade is heerlijk met bruiswater. Ga daarbij uit van de helft bruiswater en de helft limonade. De siroop blijft een week goed in de koelkast.

10 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : drank

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra