zondag 5 oktober 2025

Filmjölkslimpa (Zweden)

FILMJÖLKSLIMPA (KARNEMELKBROOD)

Filmjölk is een begrip in Zweden en is er in allerlei smaken. Vergelijk het met karnemelk in Nederland. Dit brood zit er vol mee. Heb je weinig ervaring met het bakken van brood, dan is dit een uitstekend recept om mee te beginnen. Je hoeft namelijk niet te kneden, of met gist te werken. Het enige dat je nodig hebt is baking soda en een cakeblik. Wat dit brood verder bijzonder maakt, is de toevoeging van pitten en rozijnen. Varieer ook eens met hazelnoten of ander gedroogd fruit. En vergeet zeker niet om een dikke laag roomboter op je sneetje filmjökslimpa te smeren.

180 gram bloem
105 gram volkoren roggemeel
80 gram havervlokken
2 theelepels baking soda
1 theelepel zout
525 milliliter karnemelk
50 milliliter schenkstroop
55 gram rozijnen
40 gram pompoenpitten
40 gram zonnebloempitten


Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakblik van 1½ liter met bakpapier.
Meng bloem, roggemeel, havervlokken, baking soda en zout in een kom. Voeg karnemelk en stroop toe en roer totdat je een dik beslag hebt. Voeg de rozijnen en pitten toe en meng. Verdeel het beslag over de vorm, en strooi er nog wat roggemeel overheen.
Bak 60 minuten op het onderste rek in de oven.
Laat het brood 10 minuten rusten voordat je het uit de bakvorm haalt. En laat volledig afkoelen, voordat je het in plakken snijdt.

12 personen

bereidingstijd : 80 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : brood

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Geen opmerkingen: