zondag 5 oktober 2025

Kåldolmar (Zweden)

KÅLDOLMAR (GEVULDE KOOLBLADEREN MET HALLOUMI EN BONEN)

Ieder jaar op 30 november is het Kåldolmens dag. een dag waarop Zweden eraan worden herinnerd dat de uitwisseling van culturen een belangrijk onderdeel is van de Zweedse maatschappij. Aan het begin van de 18e eeuw verbleef koning Karel de Twaalfde in het Ottomaanse Rijk, waar hij naar alle waarschijnlijkheid kennismaakte met de gevulde koolbladeren en het gerecht met zich mee terug nam naar Zweden. Gewoonlijk bevatten de dolma’s rijst en gehakt, maar deze vegetarische variant is minstens zo smakelijk.

12 witte koolbladeren
2 tenen knoflook
300 gram halloumi, uitgelekt
1 wortel
½ rode chilipeper
400 gram gekookte rode kidneybonen, uitgelekt
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
zout
peper
3 eetlepels maïzena
olie, om in te vetten
2 eetlepels balsamicocrème

SAUS
3 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
400 gram tomatenblokjes in blik
100 milliliter witte wijn
10 basilicumblaadjes
zout
peper


Leg de witte kool 5 minuten in een grote pan met koken, gezouten water. Giet het water af, spoel de kool af met koud water en haal een voor een voorzichtig de bladeren ervan af. Snijd het ruwste deel van de nerf ervan af, zonder het blad te scheuren. Leg de bladeren op een bord en maak de vulling.
Hak de knoflook en zet opzij. Rasp de halloumi en schep in een kom. Doe de wortel en chilipeper in de keukenmachine en maal fijn. Schep bij de halloumi. Doe de kidneybonen in de keukenmachine en maal tot ze redelijk fijn zijn. Voeg ze bij de halloumi en wortel. breng op smaak met de knoflook, het komijnpoeder, gerookte paprikapoeder en zout en peper en voeg als laatste de maïzena toe. Roer alles goed door elkaar.
Leg op ieder koolblad ongeveer 2 eetlepels vulling, vouw vervolgens de onderkant van het blad over de vulling heen, dan de zijkanten en rol hem daarna helemaal op. Leg elke rol met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal, allemaal dicht tegen elkaar aan. Besprenkel met de balsamicocrème.
Verhit de heteluchtoven op 180°C. Bak de koolrolletjes 20 – 20 minuten in de oven, tot de bovenkant begint te verkleuren.
Maak ondertussen de saus. Hak de knoflook fijn en bak in de olijfolie. Voeg de tomaat en witte wijn toe en laat 15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de basilicumblaadjes toe.
Serveer de kåldolmar met de tomatensaus.

2 - 4 personen

bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Het lekkerste uit Zweden : 60 Must eat gerechten / Ingrid Hofstra

Geen opmerkingen: