zondag 27 april 2008

Sow (Senegal)

SOW (KARNEMELK)

Wie wel eens in Senegal is geweest, kan zich de vele sow-verkopers
waarschijnlijk wel herinneren. Deze vrouwen, meestal Fulani's, lopen rond in
de straatjes van de medina en andere wijken met een meer traditionele
bevolking. Ze dragen een juk, bestaande uit twee kalebassen die met een stok
aan elkaar vastzitten, en lopen sierlijk door de stoffige straten om ervoor
te zorgen dat de sow-liefhebbers aan hun trekken komen. De sow wordt al dan
niet gezoet geserveerd, op vrijwel elk uur van de dag. Hij wordt beschouwd
als een lekkernij en zelfs kleine kinderen krijgen sow als
voedingssupplement zodra ze geen borstvoeding meer krijgen. Sow is zo
populair dat het in de grote supermarkten in de Afrikaanse steden
tegenwoordig kant-en-klaar verkrijgbaar is. Het recept is heel makkelijk te
maken. Van oudsher worden de ingrediënten gemengd met een rokhou, een lange
houten lepel, maar u kunt ook een andere houten lepel gebruiken. Let op de
uitspraak; die is 'so' en niet 'sou', wat in het Wolof, een Senegalese taal,
iets anders betekent.

1 liter karnemelk
4 eetlepels suiker
2 eetlepels vanillesuiker
¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat, of naar smaak

Doe de karnemelk in een kan. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en roer
lang met een houten lepel. Dek de kan af met een schone theedoek of trek er
plasticfolie overheen en laat de kan een nacht staan. (Eventueel in de
koelkast, al is dat niet traditioneel.) Strooi er voor het serveren een
beetje versgeraspte nootmuskaat overheen.

Voor 1 liter.

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Gossi (Senegal)

GOSSI (MELKRIJST)

In het zuiden van Senegal, in de streek Casamance, wordt rijst verbouwd en
de Peurls of Fulani's uit het noorden van Senegal zijn een volk dat
bekendstaat om zijn voorkeur voor melk. Hoewel ik er niet achter ben gekomen
of dit rijst-melkgerecht afkomstig is uit de streek Casamance, is het in het
hele land een populair dessert bij jong en oud. Het is een van de schakels
in de lange keten die zich uitstrekt van de gossi uit Senegal via de arroz
de viuva of melkrijst uit het noordoosten van Brazilië tot de Caribische
rijstdesserts en de rijsttoetjes en melkrijst uit het zuiden van de
Verenigde Staten.

400 gram kortkorrelige witte rijst
ruim 1 liter water
1 liter melk
snufje zout
½ vanillestokje
6 eetlepels suiker, of naar smaak

Was de rijst en giet hem af. Breng het water in een grote pan aan de kook.
Doe de rijst erbij en laat hem 5 minuten koken. Breng intussen de melk in
een andere pan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de rijst als de melk
kookt af en doe hem langzaam bij de kokende melk. Zet het vuur laag en voeg
dan het zout, het vanillestokje en de suiker toe. Laat het geheel met het
deksel op de pan 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg tijdens de kooktijd zo
nodig nog meer melk toe en roer zodat de melk wordt opgenomen. Serveer de
melkrijst warm, op kamertemperatuur of koud.

6 - 8 personen

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Tiakri (Senegal)

TIAKRI (GESTOOMDE GIERSTCOUSCOUS)

Tiakri, gestoomde balletjes van gierstmeel ter grootte van linzen, zijn in
Senegal een traditioneel gerecht bij speciale gelegenheden. Ik proefde ze
voor het eerst bij het doopfeest van het neefje van een vriendin. De
friszure smaak van de karnemelk en de volle graansmaak van de korreltjes
gierst deed me denken aan mijn jeugd.

500 gram gierstemeel (natuurvoedingswinkel)
4 eetlepels water
1 liter karnemelk
150 gram vanillesuiker
poedersuiker naar smaak

Doe het gierstemeel in een middelgrote kom en bevochtig het licht met het
water. Vorm kleine balletjes ter grootte van linzen door het vochtige meel
tussen uw handen te wrijven. Probeer u in te beelden dat u weer op de
kleuterschool zit en kralen aan het maken bent. (Afhankelijk van het
gierstmeel heeft u meer of minder water nodig. Voeg het water daarom
geleidelijk toe.) Doe de balletjes over in de bovenste pan van een
couscoussier of een stoompan en stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar. Haal
de balletjes eruit en laat de tiakri afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de
twee soorten suiker bij de karnemelk en roer om alles goed te mengen. Doe de
afgekoelde gierstballetjes in een kom, giet de gezoete karnemelk eroverheen
en serveer.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Tiere sow (Senegal)

TIERE SOW (GIERSTCOUSCOUS MET KARNEMELK)

De tiere, oftewel gierstcouscous uit Senegal en Mali, die als bassi salte
bij de warme maaltijd wordt gegeten, wordt ook wel geserveerd aan het eind
van de maaltijd. Wanneer hij als toetje wordt gegeten, wordt hij gekoeld
geserveerd met gezoete karnemelk, sow. Het recept is simpel, maar dit
dessert ligt zwaar op de maag en de karnemelk maakt het koel en verfrissend.

7½ deciliter karnemelk, gekoeld
suiker naar smaak
gekookte gierstcouscous of gewone couscous, een hoeveelheid van 7½ deciliter
in een maatbeker

Zoet de karnemelk met suiker naar smaak. Schep de gekookte gierstcouscous in
een schaal of in afzonderlijke kommetjes en giet de gezoete karnemelk
eroverheen. Meng goed en serveer op kamertemperatuur.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : en culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica
B. Harris