zondag 27 april 2008

Tiakri (Senegal)

TIAKRI (GESTOOMDE GIERSTCOUSCOUS)

Tiakri, gestoomde balletjes van gierstmeel ter grootte van linzen, zijn in
Senegal een traditioneel gerecht bij speciale gelegenheden. Ik proefde ze
voor het eerst bij het doopfeest van het neefje van een vriendin. De
friszure smaak van de karnemelk en de volle graansmaak van de korreltjes
gierst deed me denken aan mijn jeugd.

500 gram gierstemeel (natuurvoedingswinkel)
4 eetlepels water
1 liter karnemelk
150 gram vanillesuiker
poedersuiker naar smaak

Doe het gierstemeel in een middelgrote kom en bevochtig het licht met het
water. Vorm kleine balletjes ter grootte van linzen door het vochtige meel
tussen uw handen te wrijven. Probeer u in te beelden dat u weer op de
kleuterschool zit en kralen aan het maken bent. (Afhankelijk van het
gierstmeel heeft u meer of minder water nodig. Voeg het water daarom
geleidelijk toe.) Doe de balletjes over in de bovenste pan van een
couscoussier of een stoompan en stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar. Haal
de balletjes eruit en laat de tiakri afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de
twee soorten suiker bij de karnemelk en roer om alles goed te mengen. Doe de
afgekoelde gierstballetjes in een kom, giet de gezoete karnemelk eroverheen
en serveer.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: