vrijdag 25 december 2009

Rode koolsalade

RODE KOOLSALADE

400 gram rode kool
1 ui
1 citroen
½ eetlepel suiker
½ theelepel tijm
1 laurierblad
peper
zout
1 ui
1 eetlepel olie

Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Snij de kool nu in fijne snippertjes. Pel de ui, hak hem fijn. Halveer de citroen, pers beide helften uit. Breng het citroensap aan de kook in een pannetje, voeg de suiker, tijm, het laurierblad en een beetje peper en zout toe. Giet het hete sausje over de rode kool die u in een kom heeft gedaan. Even doorscheppen, de kom afdekken, een nacht op een koele plaats laten staan. Schep de salade de volgende dag nog even om. Pel de ui, snij hem in ringen. Verhit de olie in een koekenpannetje, bak de uienringen goudgeel. Leg de salade op een schaal. Garneer met de gebakken uiringen.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Jozef van Houdt [lekkererecepten]

Rode kool-gembersalade

RODE KOOL-GEMBERSALADE

300 gram rode kool
2 eetlepels natte gember
2 zure appelen
½ citroen
½ eetlepels koud geslagen olie
tijm

Rasp de rode kool op de grove kant van de rasp.
Snijd de appelen in kleine blokjes. Pers de citroen uit. Maak een sausje van citroensap, olie en tijm. Vermeng nu rode kool met fijngesneden natte gember en appel, en werk het sausje door de salade.

4 personen

voedingswaarde : 70 kcal p.p.

gerechtsoort : salade

bron : Erie Fraters [dieetinfo]

Rode kool met rozemarijn

RODE KOOL MET ROZEMARIJN

1 rode kool van ongeveer 1 kilo
1 eetlepel olijfolie
snufje zout
3 eetlepels rozijnen
1 zeer klein sjalotje
wat zwarte peper uit de molen
1 royaal glas rode wijn
1 theelepel karwijzaad
1 sherryglaasje zwarte bessensap
2 eetlepels appel-bessendiksap
8 jeneverbessen, geplet
1 kaneelstokje
½ eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
1 zoetzure appel, geschild en gesnipperd

Verwijder de buitenste bladeren van de kool tot er een glanzend blad tevoorschijn komt. Snij de kool van kop tot stronk door en verwijder de witte stronk en al te dikke witte nerven, snipper de kool handmatig of in de keukenmachine. Verhit de olie in een grote braadpan en roer de kool er op getemperd vuur door. Voeg zout toe en draai het vuur laag. hak het sjalotje zeer fijn voeg het toe en laat de kool nog 2 à 3 minuten bakken. bestooi het geheel met peper, draai het vuur hoog en voeg karwijzaad rozijnen wijn bessensap appel-bessendiksap jeneverbessen kaneelstok en rozemarijn toe en breng het aan de kook. Draai dan het vuur laaf en leg de appel op de kool en sluit de pan. Laat ongeveer 45 minuten garen maar controleer tussentijds of er eventueel een scheutje wijn of groentebouillon bij moet. Roer de hele massa halverwege nog eens om .
Serveertips: Serveren met bijvoorbeeld sukadelapjes en zeer kruimige aardappels. En een glaasje rode wijn kan ook natuurlijk geen kwaad.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Volkskrant, via Ellen Rijghard [De-Heksenketel]

Rode kool met cassis en kaneel

RODE KOOL MET CASSIS EN KANEEL

1 goudrenet
1 kleine ui
3 kruidnagels
300 gram fijngesneden rode kool
4 eetlepels cassis- limonadesiroop
1 laurierblad
½ theelepel kaneelpoeder
zout
1 theelepel maïzena

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pel de ui, steek de kruidnagels erin. Breng in een kleine pan de rodekool met 1 deciliter water, de cassissiroop, de ui, het laurierblad, de appel, de kaneel en wat zout aan de kook. Laat de kool 25 minuten zachtjes koken. Verwijder de ui en het laurierblad. Roer de maïzena glad met wat water en bind hiermee al roerende het vocht van de rodekool. Voeg naar smaak zout en eventueel cassissiroop toe.

2 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tabitha [groenteboer]

Rode koolsoep

RODE KOOLSOEP

2 grote uien
30 gram vetstof
½ kleine rode kool
½ kilo aardappelen
peper
zout
1 mespuntje gedroogde kummel
2 liter water
2 appelen
1 eetlepel azijn

Pel, was en snijd de uien in stukken. Verhit de vetstof en fruit daarin de uien. Reinig de rode kool, was ze en snijd in stukken. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Vermeng de rode kool en de aardappelen met de uien. Voeg peper, zout en de kummel toe. Voeg dan het water erbij en laat koken tot alles gaar is (1 uur). Voeg er na 45 minuten de geschilde en fijngesneden appel aan toe. Voeg er ook de azijn aan toe (voor het behoud van de rode kleur). Pureer of mix de soep als alles gaar is.

4 personen

gerechtsoort : soep

bron : Eddy Pelkmans [lekkererecepten]

Rode koolsla

RODE KOOLSLA

300 gram gesneden rode kool
1 uitje
1 grote en zure appel

DRESSING
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 eetlepel rode bessengelei (of bessenjam)
zout
witte peper
snufje suiker

De flinterdun gesneden rode kool vermengen met een zeer fijn gesnipperd uitje en de gesnipperde appel. De dressing maken door alles daarvoor door elkaar te kloppen. De dressing door de sla scheppen, afgedekt, een tijdje in de koelkast zetten
Lekker met hachee en gekookte aardappels.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Martha Hannema [smulpaap]

Rode kool met speculaas

RODE KOOL MET SPECULAAS

1 rode kool
ongeveer 6 speculaasjes
ui
azijn
zout
peper

Rode kool klein snijden, uien snipperen, 4 - 6 speculaasjes klein breken. Eerst uisnippers in weinig olijfolie in een pan op laag vuur van glazig tot lichtbruin bakken. Omscheppen met een houten lepel. Klaarzetten: een kop water met azijn: 3 delen water 1 deel azijn. De kool bij de uien in de pan doen met zout en peper. Vlam hoog. Speculaas erbij doen. Omroeren met een houten lepel. Goed opletten met ogen, of liever met neus. Komt er een spoortje geur van schroeiende kool naar boven een scheutje zuur water in de pan. Doorgaan met omscheppen, vlam hoog, scheutje nat en nog eens. Dan vlam laag, deksel op de pan en 20 tot 35 minuten laten staan.

4 personen

bereidingstijd : 30 - 60 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Ellen Rijghard [De-Heksenketel]

Rode kool met rozijnen

RODE KOOL MET ROZIJNEN

1 kleine rode kool (circa 1 kilo)
60 gram rozijnen
4 laurierbladeren
zout
circa 1 eetlepel suiker
¼ theelepel kruidnagelpoeder
1 volle theelepel kaneel
4 - 6 eetlepels azijn

Maak de rode kool schoon en snijd de kool in reepjes (naar keuze fijn of grof - ½ of 1 centimeter breed). Doe een bodempje water in een pan. Leg de rozijnen en de laurierbladeren er in. Doe de rode kool in de pan doen en strooi er zout over. Kook de kool met een deksel op de pan beetgaar, dit duurt 10 - 15 minuten. Als de kool gaar is de kool afgieten. Roer een eetlepel suiker, de kaneel en het kruidnagelpoeder door de rode kool en verwijder de laurierbladeren. Voeg, al roerend, beetje bij beetje, azijn toe tot de kool mooi rood is. Proef en breng de kool zo nodig nog verder op smaak met zout, suiker of azijn.
Tip: Deze rode kool is erg lekker met - warme - appelmoes (de appelmoes pas op het bord boven op de kool scheppen).

4 personen

bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : M. Welman [De-Heksenketel]

Rode kool met cranberries

RODE KOOL MET CRANBERRIES

1 hele rode kool
1 deciliter frambozenazijn
1 potje cranberrycompote

Kook de rode kooi met de frambozenazijn. Voeg als de kool circa 5 minuten kookt, het potje cranberrycompote toe. Laat het geheel gaar sudderen.
Het afgegoten vocht kunt u voor een heel rijke afdeksaus gebruiken.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Joke Beulecke [veggie recepten]

Gestoofde rode kool

GESTOOFDE RODE KOOL

½ rode kool
30 gram vetstof
2 appelen
1 ui
½ deciliter wijnazijn of ciderazijn
1 deciliter kokend water
3 eetlepels bruine suiker
mespunt kaneel
peper en zout

Was en reinig ui, rode kool en appelen. Snipper de rode kool fijn. Schil de appelen, haal het klokhuis uit en snijd de appelen in stukjes. Smelt de vetstof (onafgedekt, 100%, 2-3 minuten). Voeg de ui toe en laat in de magnetron stoven. (onafgedekt, 100%, 2-3 minuten). Voeg alle andere ingrediënten toe en plaats in de magnetron (afgedekt, 100%, 15 minuten) Roer goed om halfweg de bereidingstijd. Verleng zo nodig de kooktijd (afgedekt, 30%, 10-15 minuten)

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Viviane Vanwynsberghe [smulpaap]

Gekruide rode kool met appeltjes

GEKRUIDE RODE KOOL MET APPELTJES

1 rode kool, schoongemaakt en in plakjes gesneden
1 grote zure appel, geschild, zonder klokhuis en in dikke plakken gesneden
1 ui, gepeld en in ringen gesneden
3 deciliter wijnazijn
2 theelepel speculaaskruiden

Doe de kool in een vlamvaste ovenschaal en schik de appelplakjes en de uiringen erbovenop. Giet de azijn over de kool en bestrooi haar met de speculaaskruiden. Giet voldoende water in de schaal zodat de kool net onder staat. Breng alles aan de kook, dek de pan af en laat het gerecht ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
Warm of koud opdienen.
Dit gerecht smaakt het lekkerst wanneer u het een dag van tevoren bereidt en de volgende dag weer opwarmt.

4 personen

voedingswaarde : 64 kcal p.p.

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Erie Fraters [dieetinfo]

Gekookte rode kool

GEKOOKTE RODE KOOL

3 kopjes gesneden rode kool
¼ kop appelciderazijn
1 zure appel, fijngehakt
1 theelepel kruidnagel

Sauteer de kool bijtgaar in een antiaanbakpan. Voeg er de andere ingrediënten aan toe en laat het gerecht 1 uur sudderen.

2 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Erie Fraters [dieetinfo]

Broccolisalade

BROCCOLISALADE

1 kleine verse rode of groene Spaanse peper
2 sjalotjes, in kleine ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
4 eetlepels lichte sojasaus
4 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijf- of pindaolie
1 theelepel ruwe rietsuiker
60 gram broccolistengels, geschild en in lange strippen van 2,5 centimeter geschaafd
1 wortel, julienne (d.w.z. gesneden als luciferhoutjes)
30 gram rettich, julienne
30 gram rode kool, zeer fijn gesneden

Fruit de sjalotjes en een teentje knoflook ongeveer 1 minuut in de olie. Doe de Spaanse peper en het andere knoflookteentje in een vijzel en maak hiervan een pasta, voeg de sojasaus, citroensap en suiker toe en meng goed. Plaats alle groenten in een kom en meng alles goed door elkaar.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron :
http://www.veganisme.non-profit.nl/rvdw/mvdw0044.htm#salade, via Maritha [lekkererecepten]