zaterdag 28 november 2020

Linzensalade met rucola, uitjes en kaas (Mayenne, Pays de la Loire, Frankrijk)

LINZENSALADE MET RUCOLA, UITJES EN KAAS

100 gram linzen
2 eetlepels zilveruitjes
2 stukken gedroogde tomaat
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sherry
1 eetlepel azijn
zout
peper
1 zakje rucola
200 gram Rouy-kaas


Linzen wassen in ruim water. In ruim water met zout linzen in 25 à 30 minuten gaarkoken. Linzen afgieten in zeef en afspoelen onder koud water. Linzen laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Zilveruitjes laten uitlekken op keukenpapier. Gedroogde tomaten in reepjes snijden.
In kommetje olie, sherry en azijn dooreen kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Linzen en reepjes gedroogde tomaat mengen met 4 eetlepels dressing. Rucola mengen met 1 eetlepel dressing.
Korst van Rouy snijden en kaas in blokjes verdelen. Linzen over vier borden verdelen. Rucola en zilveruitjes hierover verdelen. Bestrooien met blokjes kaas en besprenkelen met rest dressing.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Mayenne, Pays de la Loire, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande november 1997

Gemarineerde paprikasalade met Pecorino

GEMARINEERDE PAPRIKASALADE MET PECORINO

Knapperig brood is hierbij absoluut noodzakelijk om als de salade op is er de heerlijke zoete dressing mee op te deppen.

1 rode paprika, in vieren
1 gele paprika, in vieren
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel water
½ theelepel ruwe rietsuiker
2 takjes tijm
1 teen knoflook, in dunne plakjes
10 gram platte peterselie, alleen de blaadjes
15 gram basilicumblaadjes
30 gram waterkers
50 gram rijpe Pecorino, geschaafd
1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
zout
zwarte peper

Verhit de oven tot 190°C. Schep de paprikastukken om met 1 eetlepel olie en een beetje zout. Schik ze in een braadslee en rooster ze 35 minuten in de oven tot ze gaar en lichtgekleurd zijn. Leg de stukken in een kom en dek hem af met plasticfolie. Pel de paprika’s als ze tot kamertemperatuur zijn afgekoeld en snijd ze in brede repen.
Klop de ingrediënten voor de marinade door elkaar: 2 eetlepels olie, balsamico, water, suiker, tijm, knoflook en een beetje zout en peper. Giet dit over de paprika’s en zet ze minstens een uur, of liever nog tot de volgende dag, afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
Vermeng de kruiden met waterkers, uitgelekte repen paprika, Pecorino en kappertjes. Schep de overgebleven eetlepel olijfolie en 1 eetlepel marinade (of naar smaak nog meer) door de salade. Proef en voeg zo nodig nog een snufje zout en peper toe.

2 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi