zondag 23 mei 2021

Gestoofde kumquats en aardbeien

GESTOOFDE KUMQUATS EN AARDBEIEN

¾ pond kumquats, gewassen en zonder steel
¾ kop kristalsuiker
5 kruidnagels
1 pond aardbeien
2 eetlepels Grand Marnier


Snij elke kumquat in 3 of 4 plakjes. Verwijder de pitten. Doe ze met de suiker, de kruidnagels en een halve kop water in een kleine steelpan. Laat alles 5 minuten sudderen.
Snij de aardbeien in vieren en voeg ze toe. Nog 3 minuten laten sudderen en daarna de pan van het vuur halen. Laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg de Grand Marnier toe. Afdekken en enkele uren of een nacht laten afkoelen. Voor het opdienen de kruidnagels verwijderen. In deze vorm serveren of over vanille-ijs gieten.

4 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Rabarbercheesecake met kardemom (Iran)

RABARBERCHEESECAKE MET KARDEMOM

200 gram gember- of tarwebiscuitjes
50 gram boter, gesmolten
12 kardemompeulen
400 gram rabarber, in stukken van 3 centimeter
65 gram fijne kristalsuiker
4 eetlepels water
500 gram roomkaas
geraspte schil van 1 biologische citroen
1 theelepel vanille-extract
1 blik van 397 gram gecondenseerde melk
3 middelgrote eieren
2 eetlepels maïszetmeel


Verhit de oven tot 200°C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22 centimeter doorsnede met bakpapier.
Maak eerst de taartbodem. Doe de biscuitjes in een grote diepvrieszak en verkruimel ze met een deegroller of maal de biscuitjes tot kruimels in een keukenmachine. Doe de verkruimelde biscuitjes in een kom, giet de gesmolten boter erbij en meng alles goed. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het aan tot een gelijkmatige laag. Bak de taartbodem 10 minuten in de oven. Laat hem in de springvorm afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe intussen de kardemompeulen in een vijzel en sla erop met een stamper om de zaadjes uit de peulen te halen. Gooi de lege peulen weg en maal de zaadjes tot een fijn poeder.
Doe de rabarber met de helft van het kardemompoeder, de kristalsuiker en het water in een pan. Kook de rabarber 4 - 8 minuten tot hij zacht en gaar is en haal de pan van het vuur. Laat de rabarber uitlekken in een zeef en vang het kookvocht op. Laat de rabarber afkoelen.
Giet het rabarberkookvocht terug in de pan en laat het op halfhoog vuur 2 - 3 minuten inkoken tot een siroop. Haal de pan van het vuur en laat de rabarbersiroop afkoelen.
Verhit de oven tot 175°C. Meng de roomkaas, de geraspte citroenschil, het vanille-extract, de gecondenseerde melk en de rest van het kardemompoeder in een grote kom. Klop de eieren en het maïszetmeel erdoor en spatel vervolgens twee derde van de gekookte rabarber erdoor.
Giet het roomkaasmengsel op de afgekoelde taartbodem in de springvorm. Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 45 minuten tot hij stevig aanvoelt, maar in het midden nog een tikje lobbig is.
Laat de cheesecake volledig afkoelen en haal hem dan pas uit de springvorm. Schep de rest van de rabarber en de rabarbersiroop erover. Laat de cheesecake voor het serveren minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

6 - 8 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Pasta met zalm en salsa (Mexico)

PASTA MET ZALM EN SALSA

300 gram schelpjespasta
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
200 gram gerookte zalmsnippers

SALSA
1 rode ui
2 vleestomaten
1 rijpe avocado
2 eetlepels fijngehakte koriander of peterselie
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper


Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snipper intussen de rode ui en snijd het vruchtvlees van de tomaten in blokjes. Schil de avocado, halveer hem in de lengte, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep de ui, de tomaat, de avocado, de koriander en de peterselie, het citroensap, de olijfolie en wat zout en peper door elkaar. Verhit de olie voor de pasta in een grote pan en laat de knoflook kort meebakken. Schep er de zalmsnippers door en laat kort doorwarmen. Giet de pasta af en laat uitlekken. Schep de pasta door de zalmsnippers en breng op smaak met wat zout en peper. Schep er de salsa door, laat kort doorwarmen en serveer meteen.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : visgerecht

bron : Henri Rijen, in Boodschappen januari 2000