dinsdag 26 april 2022

Backobstkompott (Duitsland)

BACKOBSTKOMPOTT (TUTTI-FRUTTI)

750 gram tutti-frutti
440 gram suiker
een pijpje kaneel
schil van een citroen, in reepjes van 1 bij 5 centimeter gesneden, zonder wit eraan


Laat de vruchten een nacht of tenminste 12 uur weken in een pan met koud water. Het fruit moet ongeveer 2½ centimeter onder water staan. Laat het dan in een vergiet uitlekken.
Zorg dat er krap 1 liter water is, zonodig nog wat water toevoegen. Giet dit dan in een pan, doe de suiker, het pijpje kaneel en de citroenschil erbij en breng dit op een matig vuur aan de kook. Blijven roeren tot de suiker opgelost is.
Het uitgelekte fruit in de pan doen en op een laag vuur, zonder deksel, ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken tot het fruit gaar is. Er kan dan gemakkelijk met een vork in geprikt worden. Tijdens het koken de vruchten af en toe omroeren.
Haal het fruit met een schuimspaan uit de pan en leg het in een voorverwarmde schaal. Laat het kookvocht 5 minuten flink doorkoken tot een lichte siroop ontstaat. Neem de pan van het vuur en giet de inhoud over het fruit. De compote kan warm opgediend worden of koud vanuit de koelkast. In Duitsland wordt Backobstkompott vaak gegeven bij knoedels of vlees.
Naar keuze kan men ½ deciliter kirsch, cognac, rum of witte wijn bij de vruchten en siroop voegen.

6 - 8 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Duitse keuken (Uit eten in de wereld) / Nika Standen Hazelton