vrijdag 27 december 2019

Yorkshire Pudding (Yorkshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk)

YORKSHIRE PUDDING

De beroemde Yorkshire Pudding mag in heel Engeland niet bij de roastbeef ontbreken. Het is dan ook niet te verwonderen dat ieder graafschap hiervoor haar eigen bereidingswijze heeft. Maar hieronder volgt dan toch een origineel recept uit Yorkshire.

6 eetlepels bloem
3 - 4 eieren
½ kop melk
1 snuifje zout
wat vet of margarine voor de pan
een scheut koud water


Maak van de bloem, de eieren, de melk en ’t zout een heel dik pannenkoekbeslag en laat dit een half tot een heel uur lang rusten (hoe langer hoe beter). Daarna laat u een braadpan of koekenpan in de oven goed heet worden, doet er een stuk vet of margarine ter grootte van een ei in en als dit gesmolten en bruin is, giet u het beslag dat u met een scheut koud water even losgeklopt heeft erin. Nu moet de Yorkshire Pudding bij een flinke warmte binnen 20 tot 30 minuten mooi hoog rijzen en goudgeel worden. Dadelijk serveren want de van binnen lege pudding zakt gauw ineen.
In Engeland wordt de Yorkshire Pudding dikwijls tegelijk met de roastbeef gebakken, en wel zo dat men de lege pan eerst onder de grill waarop het vlees ligt zet. Wanneer er genoeg vet in de pan is gedruppeld giet men het beslag erbij (het stuk vet wordt dan natuurlijk achterwege gelaten). De pudding krijgt op deze simpele manier de kostelijke aroma van het vlees.

4 personen

gebied : Yorkshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Cock-a-Leekie Soup (Schotland, Verenigd Koninkrijk)

COCK-A-LEEKIE SOUP

De kippensoep met prei is een zeer populair oud Schots gerecht.

1 soepkip
1 kilogram prei
2 - 2½ liter runderbouillon
10 grote gedroogde pruimen
zout
peper


U zet de panklare soepkip met de runderbouillon op. Alleen water kan desnoods ook - maar de zo ten onrechte voor gierig versleten Schotten geven de voorkeur aan een extra krachtige bouillon. Snijd de schoongemaakte stokken prei in stukken van 2 - 3 centimeter en doe ze bij de soep. Breng de soep nu aan de kook, schuim haar af en laat de kip onder een deksel op een laag vuurtje in ongeveer 3 uur helemaal gaarkoken. Na 2 uur koken doet u de pruimen bij de soep en voegt wanneer de bouillon nog niet voldoende sterk gekruid is wat peper en zout naar smaak toe. De gare kip wordt ik kleine ‘mondjesmaat’-stukjes getrancheerd, in de soepterrine gedaan en de kokende bouillon wordt er overheen gegoten. Het geheel wordt dadelijk geserveerd.

4 personen

gebied : Schotland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : soep

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Doce de Leite (Brazilië)

DOCE DE LEITE

geklopt ei
melk
vruchtenessence


Meng gelijke delen geklopt ei met melk. Parfumeer het met een of andere vruchtenessence. Giet het mengsel in een vorm en kook het au bain-marie in een lage oven.

gebied : Brazilië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Oog van mijn schoonmoeder (Brazilië)

OOG VAN MIJN SCHOONMOEDER

gekonfijte pruimen
kokos
eigeel


Kook een-nacht-over-geweekte gekonfijte pruimen in hun stroop. Rol ze door een deeg gemaakt van kokos en eigeel.

gebied : Brazilië
gerechtsoort : snoep

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Feijoada met kip (Brazilië)

FEIJOADA

bruine bonen
een bouquet garni
uien
knoflook
kruidnagels
2 uien
kippenvet
tomatensaus
chilipepers
een snuif suiker
een scheutje wijn
sinaasappelsap
zout


Kook een-nacht-over-geweekte bruine bonen met een bouquet garni, uien, knoflook en kruidnagels.
Fruit twee in schijven gesneden uien in kippenvet. Voeg hier een gekruide tomatensaus waarin chilipepers gestoofd zijn aan toe, met een snuif suiker, een scheutje wijn en sinaasappelsap. Giet deze chilisaus over de gepureerde bruine bonen. Laat alles nog twee uren zachtjes sudderen. Zout nu pas en dien het op.
Dit gerecht wordt ook met gestoofd vlees en worst gegeten.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Vatapa van kip (Brazilië)

VATAPA VAN KIP

rijstebloem
olie
1 kip
garnalen
geroosterde pinda’s
de melk van een kokosnoot
pepers
zout


Maak een saus door rijstebloem te mengen met olie. Doe hier een kip in stukken gesneden in, met wat garnalen, geroosterde apenoten, de melk van een kokosnoot en pepers. Laat het gaar koken. Zout het.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Kalkoen op z'n Braziliaans (Brazilië)

KALKOEN OP Z’N BRAZILIAANS

1 kalkoen
zout
peper
kruiden
maniokmeel (meel van de cassaveknol)
ham


Wrijf een kalkoen van binnen en van buiten in met zout en peper en wat kruiden en braad haar in de oven mooi bruin.
Rooster maniokmeel (meel van de cassaveknol).
Dien de kalkoen op met dunne plakken ham en de maniok.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Fritada de Mariscos (Brazilië)

FRITADA DE MARISCOS

mosselen
oesters
garnalen
krab
frituurbeslag
hete rode saus


Pocheer mosselen, oesters, garnalen en kleine stukken krab. Dompel ze in een frituurbeslag en frituur ze. Geef ze met een hete rode saus.

gebied : Brazilië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Yorkshire Pudding (Yorkshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk)

YORKSHIRE PUDDING

runderribstuk
100 gram bloem
400 gram melk
2 eieren
nootmuskaat
zout


Braad een mooi runderribstuk in de oven op het rek. Onder het rek wordt een platte schaal geplaatst die het afdruipende vet opvangt. Bedruip het ribstuk met dit vet en een weinig bouillon. Haal het vlees uit de oven een tijdje voor het goed is. Zet de schaal met de braadjus terzijde.
Maak met de sauszweep een beslag van 60 gram van het vet van het gebraad, 100 gram bloem, 400 gram melk, 2 eieren, wat nootmuskaat en zout. Doe dit beslag in de vette schaal en schuif het in de oven. Doe het stuk vlees op het rek boven de schaal, zodat er nog vet op het beslag kan druipen en braad het stuk vlees af.
Serveer de pudding in vierkante stukken gesneden met warm gesneden rundvlees erop.

4 personen

gebied : Yorkshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Welsh Rarebit (Cheshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk)

WELSH RAREBIT

sneetjes ontkorst wittebrood
niervet
Cheshire
pale ale
boter
mosterd


Bak sneetjes ontkorst wittebrood even aan in heet niervet. Laat plakken Cheshire-kaas weken in pale ale en beleg de sneden brood met de kaas. Bestrijk ze met boter die opgeklopt is met mosterd, leg er weer een plak kaas op, bestrijk weer met mosterdboter en doe alles op het bakblik in de oven met veel bovenwarmte tot de kaas gesmolten is.
U kunt ook in plaats van plakken kaas, geraspte kaas mengen met het bier tot een smeuïg mengsel. Meng door dit smeersel dan de mosterd en bestrooi het met cayennepeper voor het de oven ingaat.

gebied : Cheshire, Engeland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels … en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine