vrijdag 5 mei 2023

Sfougato (Griekenland)

SFOUGATO (COURGETTEFRITTATA)

Courgette, dille en munt maken van een simpele omelet of frittata, die sfougato wordt genoemd, iets bijzonders, en er zitten ook nog kleine stukjes smeltende kaas in.
Als u geen kleine ovenvaste koekenpan hebt, kunt u het mengsel uit de pan in een kleine ovenschaal met een inhoud van 500 milliliter gieten en het daarin bakken.

1 eetlepel olijfolie
½ kleine ui, fijn gesnipperd
zout
versgemalen zwarte peper
1 courgette van 200 gram, grof geraspt
4 eieren
1 – 2 eetlepels kookroom of melk (naar keuze)
1 lente-uitje, fijn gehakt
1 eetlepel fijn gehakte dille
1 theelepel fijn gehakte muntblaadjes
25 gram feta of milde geiten- of schapenkaas


Verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de olie in een kleine ovenvaste koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de ui en een snufje zout toe en bak 2 minuten. Doe de courgette erbij en bak 10 minuten mee, tot de courgette zacht is en bijna al het vocht is verdampt. Laat de courgette niet bruin kleuren. Haal de pan van het vuur.
Klop de eieren met de room of melk. Voeg de lente-ui en kruiden toe en breng op smaak met flink wat zout en peper.
Giet het mengsel over de courgette en roer voorzichtig om. Verkruimel de kaas erover. Plaats de pan in het midden van de oven. Bak de frittata 20 – 25 minuten, tot hij iets boven de rand van de pan uit is gerezen en bovenop lichtbruin is.
Haal de frittata uit de oven en laat hem iets afkoelen in de pan. Serveer warm of op kamertemperatuur.

2 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Griekse eilanden : Moderne recepten uit de Griekse keuken / Rebecca Seal

Aspergepakketje met roodbaars en kappertjes

ASPERGEPAKETJE MET ROODBAARS EN KAPPERTJES

400 gram witte asperges
zout
370 gram roodbaarsfilets
peper
3½ eetlepels olijfolie
4 takjes peterselie
1 eetlepel kappertjes
½ citroen


Asperges met dunschiller vlak onder kopje naar beneden schillen en houtachtige uiteinden (2 centimeter) eraf snijden. In grote pan met ruim kokend water en zout asperges in 8 minuten beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.
Intussen roodbaarsfilets droogdeppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper. In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten en roodbaarsfilets op hoog vuur om en om 1 minuut bakken. Van vuur afnemen. Boven kommetje peterselie fijnknippen. Kappertjes fijnhakken en met rest van olie door peterselie scheppen. Op smaak brengen met peper. Citroen goed schoonboenen en in dunne plakjes snijden.
Op werkblad bakpapier uitspreiden. Asperges in midden leggen, met alle punten naar dezelfde kant. Roodbaarsfilets erop leggen en besprenkelen met kappertjesolie. Schijfje citroen erop leggen. Bakpapier tot pakketjes dichtvouwen.
Oven voorverwarmen op 225°C. Pakketjes op bakplaat in midden van oven in 6 à 8 minuten laten garen. Pakketjes op twee borden leggen en aan tafel openmaken, oppassen voor vrijkomende stoom.

2 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : AllerHande mei 2001

Tijm-honingbiefstuk met Provençaalse andijvie (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

TIJM-HONINGBIEFSTUK MET PROVENÇAALSE ANDIJVIE

½ struik andijvie 2 dikke haasbiefstukjes à 125 – 150 gram 1 eetlepel honing ½ eetlepel verse tijmblaadjes klein stukje rode peper, fijngehakt, zonder zaadjes zeezout 25 gram boter of margarine 1½ eetlepel olijfolie 1 teen knoflook, fijngesneden 4 zwarte olijven, fijngehakt ¼ citroen, de schil in dunne reepjes gesneden zout versgemalen peper Kook de andijviestruik in ruim kokend water met zout in 4 minuten beetgaar. Laat de andijvie uitlekken, leg de struik tussen 2 doeken en verzwaar het, zodat vocht eruit kan lopen. Bestrijk de biefstukjes met honing en bestrooi ze met tijm, rode peper en zeezout naar smaak. Verhit in een braadpan of koekenpan de boter en ½ eetlepel olijfolie en schroei hierin de biefstukjes aan beide kanten dicht. Bak ze op laag vuur in 10 minuten aan beide kanten mooi bruin en rosé. Snij de andijvie in grove stukken. Verhit in de wok 1 eetlepel olijfolie en roerbak hierin de andijvie met de knoflook 5 minuten. Schep de olijven, citroenreepjes en wat zout en peper erdoor. Serveer de andijvie bij de biefstukjes. Lekker met aardappelen (gekookt in water met zout en een takje tijm). 2 personen voedingswaarde : 420 kcal p.p. bereidingstijd : 20 minuten gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk gerechtsoort : vleesgerecht bron : Tip Culinair mei 2001