woensdag 28 juli 2021

Dumplings met eivulling uit Khiva (Xiva, Oezbekistan)

DUMPLINGS MET EIVULLING UIT KHIVA

De bereiding van deze delicate dumplings vergt wat timing en vingervlugheid. Ze moeten namelijk direct de pan in, zodra ze gevuld zijn. Maar als je ze vaker maakt, word je er steeds handiger in en kun je ze snel achter elkaar de pan in laten glijden.

1 portie pastadeeg (van 100 gram bloem)
tarwebloem, om te bestuiven

VULLING
3 eieren
1 eetlepel melk
zeezout
versgemalen zwarte peper

ERBIJ
boter
pul biber (aleppopeper)


Verdeel het pastadeeg in acht porties. Vorm er ballen van en bestuif ze met bloem. Rol een bal uit met een pastamachine of deegroller tot een dunne cirkel met een diameter van 10 centimeter. Leg de deegcirkel op een met bloem bestoven werkvlak en rol de overige ballen uit.
Maak de vulling. Klop in een kan (met schenktuit) de eieren met de melk tot een glad mengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Zorg ervoor dat de deegcirkels goed bestoven en niet plakkerig zijn. Doop je vingers eerst in water en vervolgens in wat bloem. Bestrijk met dit plaksel de rand van de bovenste helft van een deegcirkel, maar sla helemaal bovenaan een stukje over. Vouw de deegcirkel dubbel en knijp de randen stevig samen tot ze een rand van 1 centimeter breed vormen, maar laat helemaal bovenaan een opening vrij. Zodoende krijg je een goedgesloten halfrond deegenvelopje met een kleine vulopening. Maak van de overige deegcirkels ook zulke envelopjes.
Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
Maak de dumplings één voor één. Giet via de vulopening wat vulling in een deegenvelopje, duw de lucht eruit en knijp de opening stevig dicht. Laat de dumpling direct in het water glijden en kook hem 3 minuten. Maak de rest van de dumplings op dezelfde manier. De dumplings zijn gaar als ze gaan drijven. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en schep ze om met wat boter. Bestrooi ze voor het serveren met wat aleppopeper.

Voor 8 dumplings

gebied : Xiva, Oezbekistan
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Kip-rijstgerecht uit Buchara voor het hele gezin (Buchara, Oezbekistan)

KIP-RIJSTGERECHT UIT BUCHARA VOOR HET HELE GEZIN

Veel Centraal-Aziatische rijstgerechten zijn vrij bewerkelijk en worden dus vaak alleen in het weekend, op feestdagen of voor een bruiloft gemaakt. Maar er zijn ook snellere versies, zoals deze. Ideaal voor een doordeweekse avond en perfect voor kinderen, omdat het gerecht slechts licht gekruid is. Het staat of valt bij goede ingrediënten, dus gebruik als het even kan zelfgemaakte kippenbouillon, biologische kipfilet, biologische wortels en basmatirijst van goede kwaliteit.

2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien, gehakt
3 wortels, gehakt
2 theelepels suiker
2 kipfilets, in eenhapsstukjes
½ theelepel paprikapoeder
250 gram basmatirijst, gespoeld
8 tenen knoflook, ongepeld
380 milliliter hete kippenbouillon
15 gram boter
80 gram cashewnoten
zeezout


Verhit de zonnebloemolie in een sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de ui en de wortel met de suiker tot ze zacht zijn.
Leg de stukjes kip op de groenten. Roer nu niet meer, want het gerecht moet straks uit afzonderlijke lagen bestaan. Laat de kip gaar worden in de stoom van de groenten tot het vlees wit begint te worden. Keer de stukjes kip voorzichtig, om de andere kant gaar te laten worden, en strooi er flink wat zout en het paprikapoeder over.
Verdeel de rijst in een gelijkmatige laag over de kip. Maak met de steel van een houten lepel acht holtes in de rijst. Duw in elke holte 1 teen knoflook en giet de kippenbouillon erbij. De rijst moet 1 centimeter onderstaan, dus giet er zo nodig wat kokend water bij. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan of sluit de pan goed af met aluminiumfolie. Kook het geheel 30 minuten of tot de rijst gaar is en al het vocht heeft opgenomen.
Verhit intussen de boter in een kleine koekenpan en bak de cashewnoten goudgeel.
Serveer de lagen van het gerecht in omgekeerde volgorde. Dus schep eerst de rijst op de borden, dan de kip op de rijst en tot slot de groenten op de kip. Strooi de cashewnoten erover.

4 personen

gebied : Buchara, Oezbekistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Gebraden lamsschouder met granaatappelglazuur (Tadzjikistan)

GEBRADEN LAMSSCHOUDER MET GRANAATAPPELGLAZUUR

In de Tadzjiekse keuken wordt dankbaar gebruikgemaakt van Perzische smaakmakers en dat blijkt maar weer eens uit dit recept met granaatappel, honing en Perzische specerijen. Tadzjieken gaan overigens na een uitgebreide maaltijd zoals deze liever gezellig met z’n allen dansen in plaats van drinken.

1 lamsschouder (1½ kilogram), met bot
3 tenen knoflook
2 rode uien, in dikke ringen
pitten van 2 granaatappels

GLAZUUR
4 eetlepels granaatappelmelasse
4 eetlepels honing
1 eetlepel zonnebloemolie
1 groene chilipeper, in ringen
1½ theelepel korianderpoeder
1½ theelepel kaneelpoeder
1½ theelepel kardemompoeder
1 theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper


Haal de lamsschouder 2 uur van tevoren uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Verhit de oven tot 160°C.
Maak met de punt van een scherp mes diepe inkervingen in de lamsschouder. Snijd de tenen knoflook in de lengte in dikke reepjes en duw ze in de inkervingen. Verdeel de uienringen over de bodem van een braadslee en leg de lamsschouder erop.
Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje en giet het glazuur over de lamsschouder. Giet een kopje koud water in de braadslee en dek de lamsschouder goed af met een tentje van aluminiumfolie. Braad hem 4 uur in de oven. Verwijder dan de aluminiumfolie (het vlees moet nu bijna van het bot vallen) en bedruip de lamsschouder met het braadvocht.
Verhoog de oventemperatuur tot 200°C. Braad de lamsschouder onafgedekt nog 30 minuten in de oven, zodat hij een mooi bruin, glanzend laagje krijgt. Bedruip hem halverwege nog een keer.
Leg de lamsschouder op een schaal en schep zoveel mogelijk vet uit de braadslee. Giet een scheutje heet water in de braadslee, zodat de smakelijke aanbaksels loskomen. Schep het braadvocht met de uien over het vlees. Bestrooi het vlees voor het serveren met de granaatappelpitten. Het is erg lekker met pittige gebakken aardappels uit de oven of rijst met boter.

6 personen

gebied : Tadzjikistan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

In de pan gebakken forel met koriander-knoflooksaus (Centraal-Azië)

IN DE PAN GEBAKKEN FOREL MET KORIANDER-KNOFLOOKSAUS

In Centraal-Azië wordt voornamelijk vlees gegeten, maar de rivieren en meren in deze regio zitten vol vis, die vooral in de koude wintermaanden op tafel komt. In dit recept wordt de forel niet met knoflook gemarineerd, maar eerst gebakken en vervolgens overgoten met grasgroene knoflooksaus. Door deze aanpassing van de gebruikelijke volgorde, blijft de pittige smaak van de rauwe knoflook behouden.

4 regenboogforelfilets of andere zoetwatervisfilets (150 gram per stuk)
olijfolie, om te bakken
zeezout
versgemalen zwarte peper

KORIANDER-KNOFLOOKSAUS
1 flinke teen knoflook
½ theelepel zeezout
30 gram korianderblaadjes, fijngehakt


Maak eerst de koriander-knoflooksaus. Stamp de knoflook met het zout in een vijzel tot een gladde pasta. Voeg de koriander toe, stamp alles tot een heldergroene pasta en roer er tot slot 100 milliliter koud water door.
Bestrooi de forelfilets met zout en peper. Giet een laagje olijfolie van 1 centimeter in een koekenpan en verhit de olie op halfhoog tot hoog vuur. Leg de forelfilets met de velkant omlaag in de pan zodra de olie heel heet is, maar nog niet walmt. Bak ze ongeveer 4 minuten tot het vel goudbruin en knapperig is en het visvlees bijna gaar is. Keer de filets en bak ze nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur en laat de filets nog even verder gaar worden in de pan. Giet de koriander-knoflooksaus over de forelfilets als ze nog warm zijn, dan nemen ze alle smaken beter op. Laat de filets voor het serveren afkoelen tot kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Granaatappelsoep (Azerbeidzjan)

GRANAATAPPELSOEP

Dit is een zoetzure Azerbeidzjaanse soep met spannende kruidige smaken. Je kunt de spliterwten gerust vervangen door groene of bruine linzen, als je dat lekkerder lijkt.

150 gram gele spliterwten
2 eetlepels olijfolie
2 uien, fijngehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel kurkumapoeder
½ theelepel chilipoeder
½ kaneelstokje
1 liter hete groentebouillon
400 milliliter granaatappelsap
2 eetlepels granaatappelmelasse
snuf suiker (optioneel)
2 bosuien, gehakt
150 gram spinazie, grof gehakt
een handvol bladpeterselieblaadjes, grof gehakt
een handvol korianderblaadjes, grof gehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper

TOPPING
pitten van ½ granaatappel
1 eetlepel muntblaadjes, in reepjes


Week de spliterwten een nacht in koud water (sla deze stap over als ze relatief ‘vers’ zijn).
Verhit de olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur en fruit de ui tot hij zacht is. Voeg de knoflook en de specerijen toe en bak ze al roerend ongeveer 2 minuten tot hun aroma vrijkomt. Voeg de spliterwten toe, giet de groentebouillon en het granaatappelsap erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 30 - 45 minuten pruttelen tot de spliterwten zacht zijn. Leng de soep desgewenst aan met wat heet water.
Roer de granaatappelmelasse door de soep, proef en breng hem op smaak. Voeg eventueel een snuf suiker toe als de soep iets te zuur is. Verwijder het kaneelstokje en voeg de bosui, de spinazie, de peterselie en de koriander toe. Laat de soep nog heel even koken tot de spinazie en de kruiden net zijn geslonken. Bestrooi de soep voor het serveren met de granaatappelpitten en de munt.

4 personen

gebied : Azerbeidzjan
gerechtsoort : soep

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Gemasseerde kool uit Kazachstan (Kazachstan)

GEMASSEERDE KOOL UIT KAZACHSTAN

Deze salade bestaat uit rauwe groenten en smaakt dus heerlijk vers. Als je groenten kookt of inmaakt, worden hun taaie vezels afgebroken en datzelfde effect kun je bereiken door de groenten met zout en suiker te masseren, zoals in dit Kazachse recept. Gemasseerde groenten zijn zacht, maar licht knapperig.

½ spitskool, hart verwijderd, in flinke repen
1 wortel, in dunne reepjes
1 grote rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in dikke ringen
1 theelepel zeezout
1 theelepel suiker
een flinke handvol taugé
2 eetlepels rijstazijn of appelciderazijn
1 eetlepel gehakte korianderblaadjes
1 eetlepel gehakte dilletakjes


Meng de kool, de wortel en de chilipeper in een grote kom. Strooi het zout en de suiker erover en wrijf ze 5 minuten met de hand in de groenten, alsof je de groenten een massage geeft.
Schep de taugé erdoor en laat de groenten 15 minuten staan, zodat het vocht eruit kan trekken. Giet het vocht uit de kom en spoel de groenten af onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken en doe ze terug in de kom.
Schep voor het serveren de azijn en de verse kruiden erdoor.

4 personen

gebied : Kazachstan
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Warme honing-citroendrank met wodka (Kirgizië)

WARME HONING-CITROENDRANK MET WODKA

Een Kirgizisch wondermiddel tegen alle mogelijke kwaaltjes.

1 biologische citroen
2 eetlepels honing
1 stukje gemberwortel, geschild en in plakjes
1 kaneelstokje
2 shots wodka


Schil de citroen met een dunschiller. Doe de citroenschil in een kleine pan met de honing, de gember en het kaneelstokje. Giet er 2 kopjes water bij en breng het geheel aan de kook. Laat de honing-citroendrank 15 minuten trekken op laag vuur en giet hem dan door een zeef in theeglazen.
Snijd de citroen in dunne schijfjes. Doe in elk glas een paar schijfjes en een shot wodka.

2 personen

gebied : Kirgizië
gerechtsoort : drank

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Specerijen-kruidenthee (Centraal-Azië)

SPECERIJEN-KRUIDENTHEE

1 theelepel gedroogde oregano
½ theelepel gedroogde munt
4 kardemompeulen, gekneusd
2 kruidnagels
½ kaneelstokje
1 steranijsvrucht
1 eetlepel losse bergamotthee (earl grey)


Doe 1 theelepel gedroogde oregano, ½ theelepel gedroogde munt, 4 gekneusde kardemompeulen, 2 kruidnagels, ½ kaneelstokje en 1 steranijsvrucht in een theepot met water dat net van de kook af is. Laat 5 minuten trekken. Voeg 1 eetlepel losse theeblaadjes met bergamotaroma toe (bijvoorbeeld earl grey) en laat de thee nog 2 minuten trekken.
Giet hem door een theezeef in theekopjes of piyāla’s.

4 personen

bereidingstijd : 7 minuten

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : drank

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford