woensdag 28 juli 2021

In de pan gebakken forel met koriander-knoflooksaus (Centraal-Azië)

IN DE PAN GEBAKKEN FOREL MET KORIANDER-KNOFLOOKSAUS

In Centraal-Azië wordt voornamelijk vlees gegeten, maar de rivieren en meren in deze regio zitten vol vis, die vooral in de koude wintermaanden op tafel komt. In dit recept wordt de forel niet met knoflook gemarineerd, maar eerst gebakken en vervolgens overgoten met grasgroene knoflooksaus. Door deze aanpassing van de gebruikelijke volgorde, blijft de pittige smaak van de rauwe knoflook behouden.

4 regenboogforelfilets of andere zoetwatervisfilets (150 gram per stuk)
olijfolie, om te bakken
zeezout
versgemalen zwarte peper

KORIANDER-KNOFLOOKSAUS
1 flinke teen knoflook
½ theelepel zeezout
30 gram korianderblaadjes, fijngehakt


Maak eerst de koriander-knoflooksaus. Stamp de knoflook met het zout in een vijzel tot een gladde pasta. Voeg de koriander toe, stamp alles tot een heldergroene pasta en roer er tot slot 100 milliliter koud water door.
Bestrooi de forelfilets met zout en peper. Giet een laagje olijfolie van 1 centimeter in een koekenpan en verhit de olie op halfhoog tot hoog vuur. Leg de forelfilets met de velkant omlaag in de pan zodra de olie heel heet is, maar nog niet walmt. Bak ze ongeveer 4 minuten tot het vel goudbruin en knapperig is en het visvlees bijna gaar is. Keer de filets en bak ze nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur en laat de filets nog even verder gaar worden in de pan. Giet de koriander-knoflooksaus over de forelfilets als ze nog warm zijn, dan nemen ze alle smaken beter op. Laat de filets voor het serveren afkoelen tot kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: