GRANAATAPPELSOEP
Dit is een zoetzure Azerbeidzjaanse soep met spannende kruidige smaken. Je kunt de spliterwten gerust vervangen door groene of bruine linzen, als je dat lekkerder lijkt.
150 gram gele spliterwten
2 eetlepels olijfolie
2 uien, fijngehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel kurkumapoeder
½ theelepel chilipoeder
½ kaneelstokje
1 liter hete groentebouillon
400 milliliter granaatappelsap
2 eetlepels granaatappelmelasse
snuf suiker (optioneel)
2 bosuien, gehakt
150 gram spinazie, grof gehakt
een handvol bladpeterselieblaadjes, grof gehakt
een handvol korianderblaadjes, grof gehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
TOPPING
pitten van ½ granaatappel
1 eetlepel muntblaadjes, in reepjes
Week de spliterwten een nacht in koud water (sla deze stap over als ze relatief ‘vers’ zijn).
Verhit de olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur en fruit de ui tot hij zacht is. Voeg de knoflook en de specerijen toe en bak ze al roerend ongeveer 2 minuten tot hun aroma vrijkomt. Voeg de spliterwten toe, giet de groentebouillon en het granaatappelsap erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 30 - 45 minuten pruttelen tot de spliterwten zacht zijn. Leng de soep desgewenst aan met wat heet water.
Roer de granaatappelmelasse door de soep, proef en breng hem op smaak. Voeg eventueel een snuf suiker toe als de soep iets te zuur is. Verwijder het kaneelstokje en voeg de bosui, de spinazie, de peterselie en de koriander toe. Laat de soep nog heel even koken tot de spinazie en de kruiden net zijn geslonken. Bestrooi de soep voor het serveren met de granaatappelpitten en de munt.
4 personen
gebied : Azerbeidzjan
gerechtsoort : soep
bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford
woensdag 28 juli 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten