woensdag 28 juli 2021

Gebraden lamsschouder met granaatappelglazuur (Tadzjikistan)

GEBRADEN LAMSSCHOUDER MET GRANAATAPPELGLAZUUR

In de Tadzjiekse keuken wordt dankbaar gebruikgemaakt van Perzische smaakmakers en dat blijkt maar weer eens uit dit recept met granaatappel, honing en Perzische specerijen. Tadzjieken gaan overigens na een uitgebreide maaltijd zoals deze liever gezellig met z’n allen dansen in plaats van drinken.

1 lamsschouder (1½ kilogram), met bot
3 tenen knoflook
2 rode uien, in dikke ringen
pitten van 2 granaatappels

GLAZUUR
4 eetlepels granaatappelmelasse
4 eetlepels honing
1 eetlepel zonnebloemolie
1 groene chilipeper, in ringen
1½ theelepel korianderpoeder
1½ theelepel kaneelpoeder
1½ theelepel kardemompoeder
1 theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper


Haal de lamsschouder 2 uur van tevoren uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Verhit de oven tot 160°C.
Maak met de punt van een scherp mes diepe inkervingen in de lamsschouder. Snijd de tenen knoflook in de lengte in dikke reepjes en duw ze in de inkervingen. Verdeel de uienringen over de bodem van een braadslee en leg de lamsschouder erop.
Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje en giet het glazuur over de lamsschouder. Giet een kopje koud water in de braadslee en dek de lamsschouder goed af met een tentje van aluminiumfolie. Braad hem 4 uur in de oven. Verwijder dan de aluminiumfolie (het vlees moet nu bijna van het bot vallen) en bedruip de lamsschouder met het braadvocht.
Verhoog de oventemperatuur tot 200°C. Braad de lamsschouder onafgedekt nog 30 minuten in de oven, zodat hij een mooi bruin, glanzend laagje krijgt. Bedruip hem halverwege nog een keer.
Leg de lamsschouder op een schaal en schep zoveel mogelijk vet uit de braadslee. Giet een scheutje heet water in de braadslee, zodat de smakelijke aanbaksels loskomen. Schep het braadvocht met de uien over het vlees. Bestrooi het vlees voor het serveren met de granaatappelpitten. Het is erg lekker met pittige gebakken aardappels uit de oven of rijst met boter.

6 personen

gebied : Tadzjikistan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: