VEGETARISCHE HEERLIJKHEDEN
2 eetlepels olie
4 voorjaarsuitjes, in ringetjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 groene paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
1 rode paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
2 verse groene pepers, van zaadjes ontdaan en kleingesneden
125 gram waterkastanjes uit blik, kleingesneden
1 stuk tofu, in blokjes gesneden
6 gedroogde zwarte winterchampignons, 25 minuten in heet water geweekt en uitgelekt
½ komkommer, in stukjes gesneden
2 eetlepels zwartebonenpasta
1 theelepel rodebonenpasta
1 theelepel rijstwijn of droge sherry
1 theelepel donkere sojasaus
1 theelepel bruine suiker
¼ theelepel gemalen witte peper
125 gram gefrituurde seitanballetjes, desgewenst
1 theelepel sesamolie om te serveren
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de voorjaarsuitjes en het knoflook 3 – 4 minuten tot ze kleur beginnen te krijgen. Voeg de paprika’s, de pepers en de waterkastanjes toe en roerbak ze 1 minuut. Roer er de overige ingrediënten behalve de sesamolie door, voeg 2 eetlepels water toe en breng het geheel aan de kook. Kook het gerecht 3 minuten.
Sprenkel er voor het serveren de sesamolie over.
Tip: Seitan is een vleesvervangend eiwitproduct van tarwe. Het is in plakken te koop en kan gekookt of gefrituurd worden.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
dinsdag 7 januari 2025
Aardappelnestjes (China)
AARDAPPELNESTJES
500 gram aardappelen, geschild en grof geraspt
125 gram maïzena
½ liter olie om te frituren
Spoel de geraspte aardappelen goed in koud water en ververs het water een paar keer. Laat de geraspte aardappelen goed uitlekken en daarna drogen op keukenpapier. Doe ze in een kom en schep er de maïzena door.
Leg ¼ van het mengsel in een gelijkmatig laagje in een zeef met een doorsnede van 15 centimeter en druk er een tweede zeef met dezelfde doorsnede bovenop, zodat het aardappelraspsel tussen de zeven wordt geperst.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt, dompel er de beide zeven in en frituur het aardappelraspsel 2 minuten tot het goudbruin en knapperig is. Haal de zeven uit de oven, laat ze goed uitlekken en trek ze uit elkaar. Houd het aardappelnestje warm. Maak op dezelfde manier nog 3 aardappelnestjes.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
500 gram aardappelen, geschild en grof geraspt
125 gram maïzena
½ liter olie om te frituren
Spoel de geraspte aardappelen goed in koud water en ververs het water een paar keer. Laat de geraspte aardappelen goed uitlekken en daarna drogen op keukenpapier. Doe ze in een kom en schep er de maïzena door.
Leg ¼ van het mengsel in een gelijkmatig laagje in een zeef met een doorsnede van 15 centimeter en druk er een tweede zeef met dezelfde doorsnede bovenop, zodat het aardappelraspsel tussen de zeven wordt geperst.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt, dompel er de beide zeven in en frituur het aardappelraspsel 2 minuten tot het goudbruin en knapperig is. Haal de zeven uit de oven, laat ze goed uitlekken en trek ze uit elkaar. Houd het aardappelnestje warm. Maak op dezelfde manier nog 3 aardappelnestjes.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Chinese lamssaté (China)
CHINESE LAMSSATÉ
2 eieren, losgeklopt
100 gram bloem
1 theelepel zeezout
½ theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen Sichuan peper
4 voorjaarsuitjes, fijngehakt
2 middelgrote tomaten, van zaadjes ontdaan en gehakt
500 gram lamshaas, in blokjes gesneden
4 theelepels sesamzaadjes
Vermeng in een kom alle ingrediënten behalve het vlees en de sesamzaadjes. Schep de blokjes vlees door het mengsel, dek de kom af en laat alles 4 uur op een koele plaats staan.
Verhit de grill voor of steek het houtskoolvuurtje aan. Strooi de sesamzaadjes op een bord. Rol de blokjes lamsvlees door de sesamzaadjes zodat ze er rondom mee bedekt zijn. Rijg de blokjes aan houten satéprikkers en strooi er het restant van de sesamzaadjes over. Rooster de saté onder de grill of op de barbecue 4 – 5 minuten tot het vlees gaar is. Draai de stokjes regelmatig.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
2 eieren, losgeklopt
100 gram bloem
1 theelepel zeezout
½ theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen Sichuan peper
4 voorjaarsuitjes, fijngehakt
2 middelgrote tomaten, van zaadjes ontdaan en gehakt
500 gram lamshaas, in blokjes gesneden
4 theelepels sesamzaadjes
Vermeng in een kom alle ingrediënten behalve het vlees en de sesamzaadjes. Schep de blokjes vlees door het mengsel, dek de kom af en laat alles 4 uur op een koele plaats staan.
Verhit de grill voor of steek het houtskoolvuurtje aan. Strooi de sesamzaadjes op een bord. Rol de blokjes lamsvlees door de sesamzaadjes zodat ze er rondom mee bedekt zijn. Rijg de blokjes aan houten satéprikkers en strooi er het restant van de sesamzaadjes over. Rooster de saté onder de grill of op de barbecue 4 – 5 minuten tot het vlees gaar is. Draai de stokjes regelmatig.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Lam in knoflooksaus (China)
LAM IN KNOFLOOKSAUS
500 gram lamsbiefstuk, in zeer dunne plakjes gesneden
3 eetlepels donkere sojasaus
5 eetlepels arachideolie
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
½ theelepel zeezout
½ theelepel gemalen Sichuan peper
2 teentjes knoflook, gehakt
8 voorjaarsuitjes, gehakt
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels sesamolie
Leg het vlees in een ondiepe schaal. Vermeng in een kom 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels olie, de rijstwijn of droge sherry, het zout en de Sichuan peper. Schenk het mengsel over het vlees, draai de plakjes om zodat ze aan alle kanten met het mengsel bedekt worden en laat ze 30 minuten staan.
Verhit de rest van de arachideolie in een wok en roerbak hierin het knoflook en de plakjes vlees 2 minuten tot het vlees grijs begint te worden. Schep het vlees uit de wok en schenk er vrijwel alle olie uit. Roerbak de voorjaarsuitjes 2 minuten. Voeg de rest van de sojasaus en de azijn toe en roerbak alles nog 1 minuut. Voeg dan de plakjes lamsvlees weer toe en schenk er de sesamolie bij. Roerbak het gerecht nog 1 minuut totdat alles door en door heet is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
500 gram lamsbiefstuk, in zeer dunne plakjes gesneden
3 eetlepels donkere sojasaus
5 eetlepels arachideolie
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
½ theelepel zeezout
½ theelepel gemalen Sichuan peper
2 teentjes knoflook, gehakt
8 voorjaarsuitjes, gehakt
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels sesamolie
Leg het vlees in een ondiepe schaal. Vermeng in een kom 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels olie, de rijstwijn of droge sherry, het zout en de Sichuan peper. Schenk het mengsel over het vlees, draai de plakjes om zodat ze aan alle kanten met het mengsel bedekt worden en laat ze 30 minuten staan.
Verhit de rest van de arachideolie in een wok en roerbak hierin het knoflook en de plakjes vlees 2 minuten tot het vlees grijs begint te worden. Schep het vlees uit de wok en schenk er vrijwel alle olie uit. Roerbak de voorjaarsuitjes 2 minuten. Voeg de rest van de sojasaus en de azijn toe en roerbak alles nog 1 minuut. Voeg dan de plakjes lamsvlees weer toe en schenk er de sesamolie bij. Roerbak het gerecht nog 1 minuut totdat alles door en door heet is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Roergebakken eend met prei (China)
ROERGEBAKKEN EEND MET PREI
4 eetlepels olie
2 preien, in smalle ringetjes gesneden
1 rode paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in reepjes gesneden
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels zwartebonenpasta
500 gram gekookte eendenborstfilet, in reepjes gesneden
½ deciliter Chinese kippenbouillon
3 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels chilisaus
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en roerbak hierin de prei, de paprika, de gember en het knoflook heel kort. Roer er de zwartebonenpasta door en roerbak 5 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
Voeg de reepjes eend en de overige ingrediënten toe en roerbak alles nog 2 – 3 minuten tot de eend door en door heet is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
4 eetlepels olie
2 preien, in smalle ringetjes gesneden
1 rode paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in reepjes gesneden
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en in dunne plakjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels zwartebonenpasta
500 gram gekookte eendenborstfilet, in reepjes gesneden
½ deciliter Chinese kippenbouillon
3 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels chilisaus
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en roerbak hierin de prei, de paprika, de gember en het knoflook heel kort. Roer er de zwartebonenpasta door en roerbak 5 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
Voeg de reepjes eend en de overige ingrediënten toe en roerbak alles nog 2 – 3 minuten tot de eend door en door heet is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Pekingeend (China)
PEKINGEEND
1 panklare tamme (Peking)eend van 1¾ kilogram
1 eetlepel honing
3 eetlepels donkere sojasaus
1 eetlepel sesamolie
enkele druppels rode voedingsmiddelenkleurstof, desgewenst
hoisinsaus, om te serveren
6 voorjaarsuitjes, in lange reepjes gesneden, om te serveren
½ komkommer, in lange reepjes gesneden, om te serveren
PANNENKOEKJES
500 gram bloem
1 theelepel sesamolie
Leg de eend in een vergiet en zet dit in de spoelbak. Schenk tweemaal een ketel kokend water over de eend. Hang de eend tot de volgende dag op een koude, goed geventileerde plek of leg de vogel op een rooster in de koelkast. Vermeng de volgende dag in een kommetje de honing, de sojasaus, de sesamolie en desgewenst enkele druppels kleurstof. Leg de eend op een rooster boven een braadslede en controleer of de halsopening goed is dichtgemaakt. Kwast de eend in met het honingmengsel en laat de vogel minstens 1 uur staan. Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer 2 eetlepels water door het restant van het honingmengsel en schenk dit in de opening van de eend. Sluit de opening weer goed met cocktailprikkertjes. Braad de eend 1½ uur tot het vocht dat er uitdruipt wanneer met een prikkertje in het vel wordt gestoken, helder is. Neem de eend uit de oven en laat e vogel voor het aansnijden 10 minuten op een warme plaats staan.
Maak tijdens het braden de pannenkoekjes. Zeef de bloem in een kom en roer er met scheutjes tegelijk ¼ liter kokend water door. Roer er daarna 1 deciliter koud water door tot het deeg een bal vormt. Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak goed door. Leg de deegbal terug in de kom, dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg 15 minuten staan. Verdeel op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal in twee porties. Rol elke portie uit tot een rol met een dikte van 5 centimeter. Snijd de rollen in stukjes met een lengte van 2½ centimeter.
Druk elk stukje met de handpalm plat. Kwast de bovenkant in met wat sesamolie en leg twee deegstukjes op elkaar, met de ingekwaste kanten naar binnen. Rol elk paar plakjes uit tot een pannenkoekje met een doorsnede van 15 centimeter. Verhit een droge koekenpan met een antiaanbaklaag boven een matige hittebron en bak hierin de pannenkoekjes 15 – 20 seconden tot de bovenkant begint op te bobbelen. Draai de pannenkoekjes om en bak de andere kant 10 – 15 seconden tot deze bruin begint te worden.
Neem de pannenkoekjes uit de pan en splits de pannenkoekjes in een boven- en een onderhelft. Houd ze warm, leg er velletjes vetvrij papier tussen.
Serveer de in porties verdeelde eend op een voorverwarmde serveerschaal met de pannenkoekjes ernaast. Zet de hoisinsaus, de voorjaarsuitjes en de komkommer in kommetjes op tafel.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
1 panklare tamme (Peking)eend van 1¾ kilogram
1 eetlepel honing
3 eetlepels donkere sojasaus
1 eetlepel sesamolie
enkele druppels rode voedingsmiddelenkleurstof, desgewenst
hoisinsaus, om te serveren
6 voorjaarsuitjes, in lange reepjes gesneden, om te serveren
½ komkommer, in lange reepjes gesneden, om te serveren
PANNENKOEKJES
500 gram bloem
1 theelepel sesamolie
Leg de eend in een vergiet en zet dit in de spoelbak. Schenk tweemaal een ketel kokend water over de eend. Hang de eend tot de volgende dag op een koude, goed geventileerde plek of leg de vogel op een rooster in de koelkast. Vermeng de volgende dag in een kommetje de honing, de sojasaus, de sesamolie en desgewenst enkele druppels kleurstof. Leg de eend op een rooster boven een braadslede en controleer of de halsopening goed is dichtgemaakt. Kwast de eend in met het honingmengsel en laat de vogel minstens 1 uur staan. Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer 2 eetlepels water door het restant van het honingmengsel en schenk dit in de opening van de eend. Sluit de opening weer goed met cocktailprikkertjes. Braad de eend 1½ uur tot het vocht dat er uitdruipt wanneer met een prikkertje in het vel wordt gestoken, helder is. Neem de eend uit de oven en laat e vogel voor het aansnijden 10 minuten op een warme plaats staan.
Maak tijdens het braden de pannenkoekjes. Zeef de bloem in een kom en roer er met scheutjes tegelijk ¼ liter kokend water door. Roer er daarna 1 deciliter koud water door tot het deeg een bal vormt. Kneed de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak goed door. Leg de deegbal terug in de kom, dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg 15 minuten staan. Verdeel op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal in twee porties. Rol elke portie uit tot een rol met een dikte van 5 centimeter. Snijd de rollen in stukjes met een lengte van 2½ centimeter.
Druk elk stukje met de handpalm plat. Kwast de bovenkant in met wat sesamolie en leg twee deegstukjes op elkaar, met de ingekwaste kanten naar binnen. Rol elk paar plakjes uit tot een pannenkoekje met een doorsnede van 15 centimeter. Verhit een droge koekenpan met een antiaanbaklaag boven een matige hittebron en bak hierin de pannenkoekjes 15 – 20 seconden tot de bovenkant begint op te bobbelen. Draai de pannenkoekjes om en bak de andere kant 10 – 15 seconden tot deze bruin begint te worden.
Neem de pannenkoekjes uit de pan en splits de pannenkoekjes in een boven- en een onderhelft. Houd ze warm, leg er velletjes vetvrij papier tussen.
Serveer de in porties verdeelde eend op een voorverwarmde serveerschaal met de pannenkoekjes ernaast. Zet de hoisinsaus, de voorjaarsuitjes en de komkommer in kommetjes op tafel.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Garnalen Chow Mein (China)
GARNALEN CHOW MEIN
250 gram gedroogde eiermie
2 eieren, losgeklopt
2 eetlepels olie
1 ui, gepeld en in plakjes gesneden
6 gedroogde zwarte winterchampignons, 20 minuten in heet water geweekt en uitgeknepen
10 waterkastanjes uit blik, in plakjes gesneden
1/8 liter Chinese groentebouillon
125 gram paksoi, in smalle reepjes gesneden
500 gram grote gepelde, gekookte garnalen
1 – 2 eetlepels maïzenamengsel van 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels koud water
Kook de eiermie in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de mie uitlekken en houd ze warm. Bak in die tijd van de eieren 2 dunne Chinese omeletten.
Verhit de olie in een wok, voeg de ui, de paddenstoelen en de waterkastanjes toe en roerbak ze 3 minuten. Roer er de bouillon en de paksoi door en laat het mengsel 3 minuten koken. Voeg de garnalen toe en schep er het maïzenamengsel door. Breng het geheel opnieuw aan de kook en schep alles regelmatig om tot een gebonden geheel is ontstaan. Schep de mie in een voorverwarmde schaal en schenk er het garnalenmengsel over. Snijd de omeletten in reepjes en leg ze over het gerecht.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
250 gram gedroogde eiermie
2 eieren, losgeklopt
2 eetlepels olie
1 ui, gepeld en in plakjes gesneden
6 gedroogde zwarte winterchampignons, 20 minuten in heet water geweekt en uitgeknepen
10 waterkastanjes uit blik, in plakjes gesneden
1/8 liter Chinese groentebouillon
125 gram paksoi, in smalle reepjes gesneden
500 gram grote gepelde, gekookte garnalen
1 – 2 eetlepels maïzenamengsel van 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels koud water
Kook de eiermie in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de mie uitlekken en houd ze warm. Bak in die tijd van de eieren 2 dunne Chinese omeletten.
Verhit de olie in een wok, voeg de ui, de paddenstoelen en de waterkastanjes toe en roerbak ze 3 minuten. Roer er de bouillon en de paksoi door en laat het mengsel 3 minuten koken. Voeg de garnalen toe en schep er het maïzenamengsel door. Breng het geheel opnieuw aan de kook en schep alles regelmatig om tot een gebonden geheel is ontstaan. Schep de mie in een voorverwarmde schaal en schenk er het garnalenmengsel over. Snijd de omeletten in reepjes en leg ze over het gerecht.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Chinese groentebouillon (China)
CHINESE GROENTEBOUILLON
2 eetlepels olie
1 plakje verse gemberwortel, geschild
250 gram taugé
125 gram worteltjes, in plakjes gesneden
15 gram gedroogde strochampignons, 20 minuten in heet water geweekt en daarna uitgelekt
60 gram gedroogde zwarte winterchampignons, 25 minuten in heet water geweekt
1 theelepel rijstwijn of droge sherry
2 theelepels zeezout
Verhit de olie in een grote pan, voeg er de gemberwortel aan toe en laat deze 2 minuten fruiten. Voeg de taugé toe en roerbak de groente 2 minuten.
Voeg de overige ingrediënten toe, schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat alles 45 minuten zachtjes koken. Schenk de bouillon door een met een vochtige doek beklede zeef in een grote kom. Laat de bouillon helemaal afkoelen en schep de olie van het oppervlak.
Bewaar de bouillon afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast of vries hem in kleine porties in.
Voor 2 liter.
gebied : China
gerechtsoort : soep
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
2 eetlepels olie
1 plakje verse gemberwortel, geschild
250 gram taugé
125 gram worteltjes, in plakjes gesneden
15 gram gedroogde strochampignons, 20 minuten in heet water geweekt en daarna uitgelekt
60 gram gedroogde zwarte winterchampignons, 25 minuten in heet water geweekt
1 theelepel rijstwijn of droge sherry
2 theelepels zeezout
Verhit de olie in een grote pan, voeg er de gemberwortel aan toe en laat deze 2 minuten fruiten. Voeg de taugé toe en roerbak de groente 2 minuten.
Voeg de overige ingrediënten toe, schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat alles 45 minuten zachtjes koken. Schenk de bouillon door een met een vochtige doek beklede zeef in een grote kom. Laat de bouillon helemaal afkoelen en schep de olie van het oppervlak.
Bewaar de bouillon afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast of vries hem in kleine porties in.
Voor 2 liter.
gebied : China
gerechtsoort : soep
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Bamboescheuten met paprika's (China)
BAMBOESCHEUTEN MET PAPRIKA’S
50 gram maïzena
400 gram bamboescheuten uit blik, in plakjes gesneden
2 eetlepels olie
4 plakjes verse gemberwortel, geschild
2 deciliter Chinese groentebouillon
1 eetlepel donkere sojasaus
1 theelepel rijstwijn of droge sherry
1 theelepel bruine suiker
½ rode paprika, in stukjes gesneden
½ groene paprika, in stukjes gesneden
½ theelepel sesamolie
Zeef de maïzena op een bord en schud er de plakjes bamboescheut door. Schud er de overtollige maïzena af.
Verhit de olie in een wok, roerbak de gember 1 minuut en gooi de plakjes weg. Voeg de bamboescheuten toe en roerbak ze 1 minuut in de gemberolie. Schep er de bouillon, de sojasaus, de rijstwijn of droge sherry en de suiker door. Laat alles 5 minuten zachtjes koken tot de bamboescheuten bijna beetgaar zijn. Voeg de paprika’s toe en kook alles nog 3 minuten tot ook deze beetgaar zijn. Besprenkel het gerecht met de sesamolie.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
50 gram maïzena
400 gram bamboescheuten uit blik, in plakjes gesneden
2 eetlepels olie
4 plakjes verse gemberwortel, geschild
2 deciliter Chinese groentebouillon
1 eetlepel donkere sojasaus
1 theelepel rijstwijn of droge sherry
1 theelepel bruine suiker
½ rode paprika, in stukjes gesneden
½ groene paprika, in stukjes gesneden
½ theelepel sesamolie
Zeef de maïzena op een bord en schud er de plakjes bamboescheut door. Schud er de overtollige maïzena af.
Verhit de olie in een wok, roerbak de gember 1 minuut en gooi de plakjes weg. Voeg de bamboescheuten toe en roerbak ze 1 minuut in de gemberolie. Schep er de bouillon, de sojasaus, de rijstwijn of droge sherry en de suiker door. Laat alles 5 minuten zachtjes koken tot de bamboescheuten bijna beetgaar zijn. Voeg de paprika’s toe en kook alles nog 3 minuten tot ook deze beetgaar zijn. Besprenkel het gerecht met de sesamolie.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Gefrituurde tofu (China)
GEFRITUURDE TOFU
1 eetlepel zeezout
1 eetlepel Chinees vijfspecerijenpoeder
2 eetlepels suiker
1 theelepel gemalen witte peper
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 stukken tofu, in driehoekige plakjes gesneden
½ liter arachideolie om te frituren
4 voorjaarsuitjes, fijngehakt
Vermeng in een kom het zout, het vijfspecerijenpoeder, de suiker, de peper en het knoflook. Haal er achtereenvolgens de stukjes tofu door zodat ze rondom met het mengsel bedekt worden. Laat ze 1 uur staan.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en frituur hierin de stukjes tofu in 5 minuten goudbruin. Laat de driehoekjes uitlekken op keukenpapier. Strooi er de voorjaarsuitjes over en serveer ze onmiddellijk.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
1 eetlepel zeezout
1 eetlepel Chinees vijfspecerijenpoeder
2 eetlepels suiker
1 theelepel gemalen witte peper
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 stukken tofu, in driehoekige plakjes gesneden
½ liter arachideolie om te frituren
4 voorjaarsuitjes, fijngehakt
Vermeng in een kom het zout, het vijfspecerijenpoeder, de suiker, de peper en het knoflook. Haal er achtereenvolgens de stukjes tofu door zodat ze rondom met het mengsel bedekt worden. Laat ze 1 uur staan.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en frituur hierin de stukjes tofu in 5 minuten goudbruin. Laat de driehoekjes uitlekken op keukenpapier. Strooi er de voorjaarsuitjes over en serveer ze onmiddellijk.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Roergebakken boontjes (China)
ROERGEBAKKEN BOONTJES
2 eetlepels arachideolie
450 gram haricots verts, schoongemaakt
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 theelepel bruine suiker
1 theelepel donkere sojasaus
4 voorjaarsuitjes, gehakt
Verhit 1 eetlepel olie in een wok, voeg de haricots verts en de gemberwortel toe en roerbak ze 1 minuut. Schenk ½ deciliter water in de wok en voeg de suiker toe. Temper de hittebron en laat de boontjes in 5 – 6 minuten beetgaar koken.
Roer er de sojasaus door. Besprenkel het gerecht met de voorjaarsuitjes en de rest van de olie.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
2 eetlepels arachideolie
450 gram haricots verts, schoongemaakt
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 theelepel bruine suiker
1 theelepel donkere sojasaus
4 voorjaarsuitjes, gehakt
Verhit 1 eetlepel olie in een wok, voeg de haricots verts en de gemberwortel toe en roerbak ze 1 minuut. Schenk ½ deciliter water in de wok en voeg de suiker toe. Temper de hittebron en laat de boontjes in 5 – 6 minuten beetgaar koken.
Roer er de sojasaus door. Besprenkel het gerecht met de voorjaarsuitjes en de rest van de olie.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Abonneren op:
Posts (Atom)