donderdag 3 oktober 2019

Rhubarbjam with Ginger (Groot-Brittannië)

RHUBARBJAM WITH GINGER (RABARBERJAM MET GEMBER)

2 kilogram rabarber
2 kilogram suiker
120 gram gember
2 eetlepels gemberstroop


Was de rabarber, schil ze alleen als ze erg taai is en laat ze goed uitlekken. Snijd de stengels klein. Leg in een diepe kom laag om laag de rabarber en de suiker en laat dit geheel een etmaal op een koele plaats staan. Giet dan het vocht er af en laat dit in ongeveer een half uur inkoken tot het stroperig is. Voeg dan de rabarber, de fijngesneden gember en de gemberstroop toe en laat dit een half uur in een open pan koken. Zorg er vooral voor dat de jam niet aanbrandt! Als de jam niet meer uitvloeit, wanneer u een lepel ervan op een koud bord giet, is ze goed. Laat de jam nog een half uur in de open pan - van het vuur af - staan en vul er dan jampotjes mee, die u eerst met heet sodawater hebt omgespoeld en vervolgens met schoon heet water hebt nagespoeld en goed hebt laten uitlekken. Sluit de gevulde jampotjes goed af met natgemaakt cellofaan en een touwtje.

gebied : Groot-Brittannië
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Wilhelm Tellschnitte (Zwitserland)

WILHELM TELLSCHNITTE (SNEETJE ‘WILHELM TELL’)

4 sneetjes wittebrood
½ deciliter droge witte wijn
30 gram zachte boter
4 plakjes gerookte zalm
1 appel
4 dikke plakken jonge kaas
1 theelepel paprikapoeder


Besprenkel de sneetjes brood met de witte wijn. Besmeer het brood aan beide zijden met boter. Leg de sneetjes op een bakblik. Beleg iedere snee brood met een plakje gerookte zalm. Schil de appel, boor het klokhuis eruit en snijd de appel in 4 gelijke ringen. Leg op iedere snee brood een plak appel met een plak kaas. Strooi er paprikapoeder over. Bak de sneetjes brood 10 minuten in de oven op 175°C tot de kaas gesmolten is.

4 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Een culinaire wereldreis / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan