zondag 23 september 2018

Rodekool met kastanjes

RODEKOOL MET KASTANJES

Een gerecht dat het uitstekend doet met Kerstmis als er eens een gans of kalkoen gebraden wordt. Het recept is voor 4 personen.

1 kleine rodekool
3 eetlepels azijn
zout
peper
225 gram gepelde kastanjes


De kool in grove repen snijden en in een stoof- of braadpan leggen met de azijn en 3 eetlepels water. Kruiden met zout en peper. Met deksel op de pan 2 uur in een matig hete oven (160°C) laten gaar sudderen. Dan de kastanjes erdoor roeren en 20 minuten laten staan alvorens het op te dienen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Kastanjesoep

KASTANJESOEP

Een goede wintersoep voor hongerige magen.

225 gram ongezoete kastanjepuree
3 deciliter krachtige bouillon
1 ui
2 stengels bleekselderij
45 gram boter
(koffie)room
zout
foelie
cayennepeper


Meng de puree door de bouillon en laat dit een tijdje sudderen. Hak de ui klein en de selderij in stukjes en bak op een laag vuur tot ze zacht zijn. Roer er geleidelijk het kastanjemengsel door en van het vuur af een scheutje room. Breng op smaak en serveer.

4 personen

gerechtsoort : soep

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Cashewkrokantjes

CASHEWKROKANTJES

Wie aan de lijn wil denken kan beter niet aan dit recept beginnen - je blijft ervan eten.

225 gram suiker
4 theelepels azijn
180 gram gebrande ongezouten cashewnoten


Meng de suiker en de azijn en 3 eetlepels water en laat dit koken op een niet te hoog vuur in een pan met zware bodem tot de suiker is opgelost. Dan verder laten sudderen tot de siroop caramelkleurig is. Hak de noten, roer ze snel door de siroop en leg de massa dan op ingevet bakpapier. Met de bolle kant van een pollepel platdrukken zodat een zo dun mogelijke laag ontstaat. Trek er lijnen in als het nog warm is en laat dan afkoelen. Breek de stukjes en berg ze op in goed sluitende trommels of koelkastbakjes.

4 personen

gerechtsoort : snoep

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Amandelsaus voor rijst

AMANDELSAUS VOOR RIJST

Een verrukkelijk en zeer verrassend (bij)gerecht. Het recept, voor 2 flinke eters, schrijft Basmati, een Indiase Patna-rijst, voor. Gebruik in ieder geval rijst van hoge kwaliteit met een lange korrel.

90 gram amandelen
2,5 deciliter bouillon
1 knoflookteentje, fijngesneden
bosje peterselie, fijngehakt
zout
peper uit de molen
citroensap
Tabasco
225 gram rijst met lange korrel

De rijst koken (bij zilvervliesrijst is dat 3 kwartier). Maal de amandelen vrij fijn en doe ze bij de bouillon. Aan de kook brengen en knoflook en peterselie toevoegen. Op smaak brengen met peper, zout, citroensap en Tabasco. Op laag vuur 20 minuten laten sudderen.
De saus over de gare rijst gieten en heet opdienen.

2 personen

gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Notenbonbons

NOTENBONBONS

200 gram gepelde walnoten of andere noten
4 eetlepels sterke mokka
200 gram poedersuiker
suiker om uit te rollen
100 gram poedersuiker
1 eetlepel rum
halve noten


Maal de noten fijn en meng ze met de mokka en de poedersuiker. Kneed dan alles tot een stevig deeg en rol dat op een met suiker bestrooid werkvlak uit tot een dikte van 1 centimeter. Snijd er met een scherp mes vierkantjes uit en laat deze enkele uren drogen. Zeef de poedersuiker en roer de rum erdoor. Bestrijk hiermee de vierkantjes en druk er onmiddellijk een halve noot in. Laat het glazuur hard worden.

4 personen

gerechtsoort : snoep

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Sinaasappel-mangosalade met pistachenootjes

SINAASAPPEL-MANGOSALADE MET PISTACHENOOTJES

4 sinaasappels
1 rijpe mango
6 eetlepels suiker
sap van ½ sinaasappel
3 eetlepels sinaasappellikeur
75 gram gepelde en ongezouten pistachenootjes


Schil de sinaasappels en snijd de partjes tussen de velletjes weg. Vang het sap op. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af. Snijd dat in dunne stukken. Vang ook van de mango het sap op. Leg het fruit dakpansgewijs op borden. Los de suiker op in het opgevangen sap en het sap van de halve sinaasappel en voeg de likeur toe. Giet dit op het fruit. Hak de pistachenootjes fijn en strooi deze erover.

4 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Notendressing

NOTENDRESSING

8 eetlepels notenolie
2 eetlepels azijn of citroensap
snufje suiker
zout
peper
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels gehakte noten


Klop de olie, de azijn of het citroensap, de suiker, zout en peper door elkaar en schep er de peterselie en de gehakte noten door.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Aardappelen uit de wok

AARDAPPELEN UIT DE WOK

750 gram vastkokende aardappelen
1 ui
teentje(s) knoflook
3 eetlepels olie
3 eetlepels geraspte kokos
zout
peper


Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes. Schil en snipper de ui en het knoflook. Bak de aardappelen in de olie goudbruin en bijna gaar. Voeg de ui en het knoflook toe en bak deze even mee. Bak vervolgens de geraspte kokos mee. Haal de aardappelen uit de pan en bestrooi ze met zout en peper.
Eet er bijvoorbeeld kip bij.

4 personen

gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Koreaanse rijst (Korea)

KOREAANSE RIJST

100 gram pruneaux zonder pit
100 gram dadels
100 gram kastanjes
300 gram droogkokende rijst


Snijd de pruneaux en de dadels in stukken. Pel de kastanjes en verwijder ook het bruine velletje. Hak de kastanjes klein. Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat aangegeven en kook meteen de pruimen, dadels en kastanjes mee.
Lekker met varkensvlees.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Oosterse rijst (Oosten)

OOSTERSE RIJST

300 gram droogkokende rijst
1 flinke prei
1 rode Spaanse peper
1 teentje knoflook
4 eetlepels slaolie
3 theelepels kerrie
150 gram pinda’s (niet gezouten)
75 gram geraspte kokos


Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat aangegeven. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Maak de peper schoon, snijd deze doormidden en verwijder de pitjes en zaadlijsten. Hak het pepertje fijn. Schil en snipper het knoflook. Bak in 2 eetlepels olie de prei, het pepertje, het knoflook en de kerrie enkele minuten. Bak in een andere pan de pinda’s met de kokos goudbruin. Schep alles door de rijst.

4 personen

gebied : Oosten
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Courgettesoep met walnoten

COURGETTESOEP MET WALNOTEN

1 ui
2 eetlepels olijfolie
400 gram courgettes
2½ deciliter droge witte wijn
5 deciliter bouillon
zout
peper
100 gram gepelde walnoten


Schil en snipper de ui en fruit deze in de olie glazig. Was de courgette en snijd de puntjes eraf. Snijd de courgette in blokjes en fruit ze even mee. Giet de wijn en de bouillon erbij en kook de courgette 10 minuten. Pureer de courgette en voeg zout en peper toe. Hak de walnoten klein en strooi ze in de soep. Laat de noten warm worden.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Oesterzwammensalade

OESTERZWAMMENSALADE

400 gram oesterzwammen
1 glas droge witte wijn
1 theelepel mosterd
sap van ½ citroen
zout
peper
4 eetlepels olie
2 eetlepels gehakte tuinkers
50 gram gepelde walnoten


Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in repen. Breng ruim water met de wijn aan de kook en kook de oesterzwammen 2 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen. Roer de mosterd met het citroensap, zout, peper en olie door elkaar en schep de dressing door de oesterzwammen. Meng er de tuinkers door. Hak de walnoten klein en bestrooi de salade met de nootjes.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Oesterzwammen à la Provençale (Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

OESTERZWAMMEN À LA PROVENÇALE

400 gram oesterzwammen
citroensap
2 uien
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
zout
peper
3 eetlepels gehakte peterselie


Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in repen. Besprenkel ze met citroensap. Schil de uien en snijd ze in ringen. Schil de teentjes knoflook en snipper ze. Bak de uienringen goudbruin in de olie. Voeg de paddenstoelen en het knoflook toe en bak alles nog eens 5 minuten. Bestrooi met zout, peper en de peterselie en verdeel de paddenstoelen met de uien over 4 voorverwarmde borden.
Serveer er toost bij.

4 personen

gebied : Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Griekse champignons (Griekenland)

GRIEKSE CHAMPIGNONS

300 gram kleine en vaste champignons
½ eetlepel korianderzaadjes
2 eetlepels olijfolie
enkele druppels citroensap
½ deciliter droge witte wijn
teentje(s) knoflook
zout
peper
2 eetlepels verse gehakte koriander


Maak de champignons schoon. Kneus de korianderzaadjes en bak ze in de olie gedurende enkele seconden. Voeg het citroensap, de wijn, het uitgeknepen teentje knoflook, zout en peper toe en breng de saus aan de kook. Voeg de champignons toe en laat ze 5 minuten zachtjes koken. Laat de champignons in het kookvocht afkoelen. Haal ze uit het vocht en verdeel ze over bordjes. Bestrooi ze met de gehakte verse koriander.
Serveer ze met toost.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen

Spaanse champignons (Spanje)

SPAANSE CHAMPIGNONS

500 gram champignons
citroensap
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
4 eetlepels droge sherry
zout
vers gemalen peper
2 eetlepels gehakte peterselie


Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken. Besprenkel ze met citroensap. Bak ze in de olie goudbruin en knijp het knoflook erboven uit. Voeg de sherry toe en laat de champignons nog enkele minuten stoven. Bestrooi ze met zout, peper en de peterselie.
Serveer ze met toost.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken met paddestoelen en noten : Originele recepten voor bijzondere, smaakvolle gerechten / Cecile Thijssen