zondag 13 juli 2025

Bruschetta met geroosterde paprika (Italië)

BRUSCHETTA MET GEROOSTERDE PAPRIKA

1½ kilogram rode paprika’s
2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels fijngehakte oregano + extra blaadjes om mee te bestrooien
1 teen knoflook, fijngehakt
verse vijgen, voor erbij
vleeswaren, voor erbij

BRUSCHETTA
1 (desem)stokbrood, in schuine plakjes
2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden


Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verdeel de paprika’s over een met aluminiumfolie beklede bakplaat, met de steeltjes naar boven. Grill, af en toe draaiend, 35 minuten of totdat de buitenkant volledig geroosterd en zwart geblakerd is.
Neem uit de oven, doe in een vergiet en dek af. Laat 15 minuten staan. Pel de huid eraf en snijd het vruchtvlees in grote repen, verwijder de zaden.
Verdeel de paprika over een platte schaal. Meng de 2 eetlepels olie, gehakte oregano en knoflook in een kleine kom en breng op smaak met peper en zout. Sprenkel over de paprika.
Vrwarm de oven voor op 220°C. Leg de broodplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de olie en bestrooi met de Italiaanse kruiden. Rooster in 10 minuten goudbruin en knapperig. Beleg de warme bruschette met de gemarineerde paprika. Bestrooi met de extra oregano en serveer de verse vijgen en vleeswaren erbij

8 personen

voedingswaarde : 272 kcal p.p.
bereidings- / grill- / rust- / oventijd : 20 / 35 / 15 / 10 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. juli 2025

Insalata di Peperoni (Zuid-Italië, Italië)

INSALATA DI PEPERONI

6 paprika’s
4 eetlepels extra vierge olijfolie
2 takjes tijm
15 gram platte peterselie
1½ eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel kappertjes


Steek de barbecue aan. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Meng de paprika met 1 eetlepel olie en verdeel over de barbecue. Rooster ze in 15 minuten tot het vel zwartgeblakerd is, keer regelmatig. Doe de paprika in een hittebestendige kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 minuten afkoelen.
Verwijder het vel van de paprika en snijd of scheur de paprika in lange repen, verdeel over een grote platte schaal.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd samen met de peterselie fijn. Meng de rest van de olie met de azijn, tijm, peterselie en breng op smaak met peper en eventueel zout tot een dressing. Meng de dressing met de paprika en kappertjes.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 35 / 5 minuten

gebied : Zuid-Italië
gerechtsoort : salade

bron : AllerHande 30 juni – 17 augustus 2025

Radicchiosalade (Italië)

RADICCHIOSALADE

3 eetlepels extra vergine olijfolie
3 eetlepels vincotto
2 eetlepels gekaramelliseerde balsamicoazijn
2 venkels, dungesneden
2 kropjes radicchio, bladeren los geplukt
3 (navel)sinaasappels, geschild, dungesneden
pitten van 1 granaatappel
platte peterselieblaadjes, om mee te bestrooien


Klop van de olijfolie, vincotto en azijn een dressing en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de venkel, radicchio, sinaasappel en granaatappelpitjes over een schaal en bestrooi met peterselieblaadjes. Besprenkel met de dressing.

8 personen

voedingswaarde : 107 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : Delicious. juli 2025

Cime di Rapa met chili (Italië)

CIME DI RAPA MET CHILI

2 kilogram cime di rapa (of bimi), dikke stelen in de lengte gehalveerd
extra vergine olijfolie, om mee te besprenkelen
zoutvlokken, naar smaak
2 rode chilipepers, in dunne ringetjes


Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de cime di rapa in porties 30 seconden of tot ze net gaar zijn. Laat goed uitlekken en leg ze in een schaal.
Besprenkel met olijfolie, breng op smaak met zoutvlokken en versgemalen zwarte peper en bestrooi met de rode chilipeper. Serveer direct.

8 personen

voedingswaarde : 158 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Delicious. juli 2025

Laurierolie (Apulië, Italië)

LAURIEROLIE

36 gram verse laurierbladeren
500 milliliter druivenpitolie


Breng een pan water aan de kook. Voeg de laurierbladeren toe en blancheer ze 50 seconden, haal ze daarna met een schuimspaan uit het water en doe ze in een kom met ijswater. Laat ze uitlekken en dep de bladeren goed droog met keukenpapier.
Schenk de olie in een pan op laag vuur. Verwarm tot 65°C en voeg de bladeren toe. Houd de temperatuur 1 uur constant.
Doe het mengsel in de blender en mix op de hoogste snelheid 1 minuut, schenk het dan door een kaasdoek en vang de olie op. Doe de laurierolie over in een spuitflesje en bewaar in de koelkast, daar blijft het 2 weken goed.

Voor 500 milliliter.

voedingswaarde : 921 kcal per 100 milliliter
bereidingstijd : 70 minuten

gebied : Apulië, Italië
gerechtsoort : saus

bron : Giorgia Eugenia Goggi, in Delicious. juli 2025

Ingemaakte uien (Apulië, Italië)

INGEMAAKTE UIEN

3 tropea-uien (of sjalotten), gehalveerd, in plakken van 5 millimeter
1 theelepel jeneverbessen, licht geroosterd
2 takjes salie

PICKLE
1 liter water
550 milliliter witte wijnazijn
180 gram suiker
snufje zout


Breng alle ingrediënten voor de pickle in een pan aan de kook. Terwijl je wacht, doe je de uien en smaakmakers in een gesteriliseerde pot. Giet de hete pickle erover tot de groenten volledig bedekt zijn en de pot vol is. Sluit af en laat afkoelen.

Voor 1 pot.

voedingswaarde : 573 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Apulië, Italië
gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Giorgia Eugenia Goggi, in Delicious juli 2025

Meloensalade met feta & citroen (Sardinië, Italië)

MELOENSALADE MET FETA & CITROEN

50 gram pompoenpitten
1 kleine rijpe meloen (bijvoorbeeld cantaloupe of een part watermeloen)
2 komkommers
2 courgettes, eventueel met de bloemen
handvol veldsla of rucola (optioneel)
sap van 1 citroen
extra vierge olijfolie
een paar takjes munt, blaadjes fijngehakt
1 blok feta of 80 gram geitenkaas
krullen (bio)citroenschil, voor erbij


Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan enkele minuten op laag vuur tot ze beginnen te springen en een beetje bruin worden.
Schil de meloen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in plakken. Schil de komkommers en snijd in dikke schijfjes. Snijd ook de courgettes met schil in schijfjes.
Doe demeloen, komkommer, courgette en slablaadjes (als je die gebruikt) in een kom en schep om met lekker veel citroensap, een scheut olijfolie en wat zout. Proef en breng zo nodig verder op smaak.
Roer de munt erdoor en schep de salade op een bord of schaal. Bestrooi met de pompoenpitten, verkruimel de feta erover, besprenkel met nog wat olie, voeg de krullen citroenschil toe en serveer.

2 personen

voedingswaarde : 444 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Sardinië, Italië
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Letitia Clark, in Delicious. Juli 2025