zondag 8 maart 2020

Geroosterde spruitjes met pomelo en steranijs

GEROOSTERDE SPRUITJES MET POMELO EN STERANIJS

100 gram fijne kristalsuiker
2 kaneelstokjes
5 anijssterren
3 eetlepels citroensap
1 pomelo (900 gram in totaal; 300 gram na het schillen en het loshalen van de partjes)
600 gram spruitjes, schoongemaakt
250 gram sjalotten, gepeld
75 milliliter olijfolie
10 gram korianderblad
zout
zwarte peper


Doe de suiker met kaneel, steranijs en 100 milliliter water in een steelpan en breng alles tegen de kook aan. Laat de vloeistof 1 minuut zachtjes koken en roer tot de suiker is opgelost, neem de pan van het vuur, roer 1 eetlepel citroensap door de siroop en laat hem afkoelen.
Pel de pomelo en verwijder ook het witte vlies. Verdeel de vrucht in parten, haal het vruchtvlees uit het vlies en breek e parten boven een kom in kleinere stukken. Zorg dat al het bittere vlies verwijderd is. Giet een beetje afgekoelde siroop over de pomelopartjes. Laat ze minstens een uur marineren en schep ze af en toe om.
Verhit de oven tot 220°C.
Breng een grote pan gezouten water aan de kook, doe de spruitjes en sjalotten erin en blancheer ze 2 minuten. Giet ze af, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd de spruitjes over de lengte doormidden en de sjalotten doormidden of in vieren (zodat spruiten en sjalotten ongeveer van gelijke grootte zijn). Doe alles in een kom met 3 eetlepels olie, ½ theelepel zout en wat zwarte peper. Spreid alles uit op een bakplaat en rooster het 20 minuten in de hete oven tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn. Laat ze afkoelen.
Haal voor u de salade afmaakt de kaneelstokjes en anijssterren uit de kom met pomelo, giet de pomelo boven een kom door een zeef en bewaar de opgevangen siroop. Doe vlak voor het opdienen de sjalotten, spruitjes, pomelo en koriander in een grote mengkom. Voeg de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, citroensap, 1 eetlepel pomelomarinade en ¼ theelepel zout toe. Meng alles luchtig door elkaar - misschien kan er nog wel een eetlepel marinade bij - en serveer de salade.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty More : Nóg meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Doperwten met zuring en mosterd

DOPERWTEN MET ZURING EN MOSTERD

300 gram verse of diepvriesdoperwtjes, ontdooid
2 theelepels dijonmosterd
1 ½ theelepel Engels mosterdpoeder
¾ theelepel fijne kristalsuiker
2 eetlepels olijfolie
220 gram bosui, schoongemaakt, in schuine, 1 centimeter brede ringetjes
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
3 theelepels zwart mosterdzaad, geroosterd
75 gram Griekse yoghurt
100 gram zuringblaadjes en steeltjes, grof gesnipperd
zout


Breng een middelgrote pan water aan de kook en blancheer hierin de doperwten 30 seconden. Spoel ze af onder de koude kraan en zet ze opzij.
Roer in een kommetje beide soorten mosterd met de suiker, 3 eetlepels water en ½ theelepel zout door elkaar tot een gladde puree en zet opzij.
Zet een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur en doe de olie erin. Voeg als hij heet is bosui en knoflook toe en fruit ze onder regelmatig roeren in 8 minuten goudbruin. Draai het vuur laag, voeg de mosterdsaus en de doperwten toe met 2 theelepels mosterdzaad en de yoghurt. Roer 1 minuut tot alles goed is vermengd en de yoghurt warm is. Neem de pan van het vuur, roer de zuring door het erwtenmengsel en dien het op, bestrooid met het overgebleven mosterdzaad.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Plenty More / Nóg meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi