vrijdag 24 augustus 2018

Paddestoelen-garnalenrijst

PADDESTOELEN-GARNALENRIJST

400 gram rauwe of gekookte steurgarnalen, gepeld en schalen bewaard
1 selderijstengel, grof gehakt
1 wortel, grof gehakt
1 witte ui, grof gehakt
paar peterseliestengels
paar zwarte peperkorrels
flinke scheur fino sherry of witte wijn
10 eetlepels olijfolie
400 gram cantharellen of oesterzwammen, schoongemaakt en gehalveerd
1 grote Spaanse ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 venkelknol, fijngehakt
3 bosuitjes, fijngesnipperd
4 laurierbladeren, liefst vers
500 gram kerstomaatjes, in de keukenmachine gepureerd
200 gram paellarijst
2 eetlepels in reepjes gesneden bladpeterselie
Alioli van 200 milliliter olie
citroenpartjes, voor erbij


Doe de garnalenschalen in een grote steelpan met de leekselderij, wortel, witte ui, peterseliestengels, zwarte peperkorrels en sherry of wijn. Zet ze net onder water, laat ze 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen, zet het vuur uit en zet ze opzij. Zeef de bouillon en meet er 800 milliliter van af.
Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een grote, zware pan op matig-hoog vuur. Voeg de paddenstoelen met een snufje zout toe en bak ze af en toe roerend 3 - 5 minuten tot ze zacht worden en beginnen te karamelliseren. Schep de paddenstoelen met een schuimspaan uit de pan en zet ze opzij. Schenk nu de resterende olie in de pan en doe de Spaanse ui, knoflook, venkel, bosuitjes en laurierbladeren erbij. Voeg er zout en peper aan toe en bak alles af en toe roerend 10 minuten tot het zacht wordt en begint te karamelliseren. Roer de gepureerde kerstomaatjes erdoor en bak alles nog 10 - 15 minuten, voeg de rijst toe en roer een minuut om de korrels goed te bedekken. Verhit intussen de opzij gehouden bouillon en schenk hem bij de rijst, roer alles even goed door en leg het deksel erop. Kook de rijst zonder te roeren 15 - 20 minuten zachtjes op laag vuur tot hij net beetgaar is.
Voeg de garnalen en paddenstoelen aan de pan toe en verhit alles nog 2 - 3 minuten als je rauwe garnalen gebruikt en 1 minuut als ze gekookt zijn. Zet het vuur uit, proef of het goed op smaak is en laat de rijst 5 minuten rusten. Hij gaart nog iets verder nadat je het vuur hebt uitgezet. Schep de rijst op een serveerschaal, bestrooi hem met de peterselie en serveer met de alioli en citroenpartjes.

4 - 6 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : tapa

bron : Morito / Sam & Sam Clark