zaterdag 15 februari 2025

Chao Lian Xia Xie Jiao (China)

CHAO LIAN XIA XIE JIAO (ZEEVRUCHTEN IN TAHOE)

200 gram gepelde garnalen
100 gram krab, vers of uit blik
2 waterkastanjes, grof gehakt
1 eetlepel gehakte korianderblaadjes
1 theelepel zout
3 – 4 grote gedroogde tahoevellen
1 theelepel maïzena, vermengd met water
frituurolie


Snijd de krab en garnalen grof in een keukenmachine. Voeg waterkastanjes, koriander en zout toe en mix het geheel enkele seconden.
Ga met een vochtige doek over de tahoevellen om ze kneedbaar te maken, en snijd ze in stukken van 12 bij 12 centimeter. Neem steeds een volle eetlepel mengsel en smeer deze over een tahoevel uit. Leg op de uiteinden van de vellen wat maïzena, vouw de zijkanten om en rol het stevig op, zodat de vulling goed op zijn plaats blijft zitten.
Frituur de rolletjes in hete olie tot ze knapperig en goudkleurig zijn. Snijd ze in stukjes.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : voorgerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Sun Bao Long Ha (Guangzhou, Guangdong, China)

SUN BAO LONG HA (GEBAKKEN GARNALEN)

2 theelepels geraspte gemberwortel
1½ eetlepel rijstwijn
175 gram rauwe garnalen, rugader verwijderd, maar ongepeld, of rose garnalen
olie om te frituren
2 tenen knoflook
1 theelepel zout


Maak eerst de marinade: vermeng de geraspte gember met de rijstwijn in een kommetje en laat de garnalen er 30 minuten in marineren.
Verhit de olie. Dep de garnalen droog en frituur ze 1 minuut; laat ze goed uitlekken. Doe de garnalen vlak voor het serveren in een droge koekenpan met het knoflook en zout en roerbak op laag vuur tot de garnalen net zijn doorgewarmd.

1 persoon

gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming

Long Ha Tong Mein (Guangzhou, Guangdong, China)

LONG HA TONG MEIN (MIESOEP MET GARNALEN)

200 gram rauwe garnalen, gepeld, rugader verwijderd
100 gram visfilet (schelvis en dergelijke), in stukjes gesneden
3 gedroogde Chinese champignons
200 gram lint-eiermie, gedroogd
6 plakjes gemberwortel
250 gram bladgroenten naar keus (choi sam, waterkers, spinazie, peultjes enzovoorts), in stukjes van 5 centimeter gesneden
1 liter sterke bouillon
zout
peper

MARINADE 1
1 eetlepel eiwit
1 theelepel rijstwijn
2 theelepels maïzena
snuf zout

MARINADE 2
1 eetlepel eiwit
2 theelepels maïzena
snuf zout


Maak marinade 1: vermeng de ingrediënten in een kommetje en laat de garnalen er 30 minuten in marineren.
Vermeng de ingrediënten voor marinade 2 in een ander kommetje en laat hierin de vis 30 minuten marineren.
Laat de champignons 30 minuten weken in warm water; verwijder de stelen en snijd de hoeden in vieren.
Leg de mie in een grote pan kokend, iets gezouten water met 2 plakjes gember, en kook ze in 4 minuten beetgaar. Laat de mie uitlekken en houd hem warm in nieuw, zeer heet water.
Doe 1½ deciliter van de bouillon in een pannetje, voeg de garnalen en vis toe en breng aan de kook. Schuim van boven geregeld af.
Breng in een grote pan de rest van de bouillon aan de kook met 4 plakjes gember. Voeg de groenten en de champignons toe en laat weer aan de kook komen. Voeg nu de bouillon met de garnalen en vis toe. Laat alles 2 minuten zachtjes koken en breng op smaak.
Laat de mie uitlekken en verdeel deze over 2 grote soepkommen. Lepel de soep met garnalen en groenten erover en serveer meteen.

2 personen

gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : soep

bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming