zondag 27 november 2022

Salata Tonos (Griekenland)

SALATA TONOS (TONIJNSALADE)

4 hardgekookte eieren
1 rode ui
1 aubergine
4 eetlepels olijfolie
200 gram tonijn in olie (in blik)
3 eetlepels citroensap
zout
peper
basilicum


De hardgekookte eieren pellen en grof hakken. De ui pellen en in ringen snijden. De aubergine in de lengte eerst in vieren en daarna in dunne plakjes snijden. De olijfolie verhitten en de aubergineplakjes onder voortdurend omscheppen goudbruin bakken. Alle ingrediënten met elkaar vermengen.
De tonijn laten uitlekken en daarna met twee vorken uit elkaar trekken. Citroensap erdoor roeren.
De tonijnsalade met zout, versgemalen peper en basilicum op smaak brengen en meteen opdienen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : De Griekse keuken / onder redactie van Ria van Eijndhoven

Tonijn uit Chios (Chios, Griekenland)

TONIJN UIT CHIOS

1 blikje tonijn in olie
1 middelgrote ui
1 eetlepel wijnazijn
verse zwarte peper


Laat de tonijn uitlekken en leg hem in grote stukken op een platte schaal. Snipper de ui fijn. Besprenkel de tonijn met azijn en verdeel de ui erover. Bestrooi het geheel met grof gemalen zwarte peper. Dien op met wittebrood.

4 personen

gebied : Chios, Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Gebakken tonijn (India)

GEBAKKEN TONIJN

800 gram tonijn (gefileerd)
2 knoflookteentjes
verse gemberwortel
zout
peper
koenjit
piment
citroensap
½ deciliter olie
1 citroen


Stamp de knoflookteentjes fijn in een vijzel en vermeng het met een eetlepel geraspte gemberwortel, een flinke theelepel zout, een halve theelepel peper en koenjit en een mespunt piment.
Als alles goed vermengd is, roert u er zoveel citroensap door tot u een zalfachtig papje hebt, waarmee u de tonijnfilets inwrijft. Laat dit een half uurtje intrekken en bak de visfilets dan in de vooraf verhitte olie rondom bruin.
Serveer het gerecht op een voorverwarmde schotel, die u garneert met schijfjes citroen.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May