woensdag 15 juli 2020

Sperziebonen met sesamdressing (Japan)

SPERZIEBONEN MET SESAMDRESSING

500 gram dunne sperziebonen
3 eetlepels sesamzaad
4 centimeter gemberwortel
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn) of medium dry sherry
3 theelepels suiker
(grof) zeezout
(versgemalen) peper


Maak de sperziebonen schoon. Kook ze in ruim kokend water in 8 minuten beetgaar.
Rooster het sesamzaad in een koekenpan goudbruin. Schil de gemberwortel en snijd hem grof.
Pureer in de keukenmachine of met een blender en sausje van 2/3 van het sesamzaad, de gember, sojasaus, mirin, suiker, zout en peper.
Leg de sperziebonen op een schaal en bestrooi ze met zeezout. Schenk de saus erover en strooi het achtergehouden sesamzaad eroverheen.

4 personen

voedingswaarde : 133 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Oosters koken snel & lekker : 80 recepten voor elke dag uit de keukens van Thailand, China, Indonesië, India, Vietnam en Japan / Jeanine Schreuders, Marijke Sterk

Wandu Kong Chunyua (Korea)

WANDU KONG CHUNYUA (SPERZIEBOONSPIEZEN IN EIERBESLAG)

225 gram mager varkensvlees
24 sperziebonen
1 teentje knoflook
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel sesamzaad
zout
zwarte peper
2 eetlepels bloem
2 eieren
2 theelepels maisolie


Snijd het vlees in repen van 7½ centimeter lang en 1 centimeter breed. Hak de sperziebonen in stukken van 7½ centimeter lang. Pers de knoflook en meng met de sesamolie, het sesamzaad, zout en peper in een kom. Leg de bonen en het vlees erin en meng totdat alle kanten van het vlees en de bonen met saus bedekt zijn.
Rijg per reep varkensvlees 2 sperziebonen aan een spies en gebruik 3 repen vlees per spies. Bestrooi de spiezen aan beide kanten met bloem. Klop de eieren los.
Verhit de olie in een braadpan. Doop de spiezen in de eieren en bak ze aan beide zijden bruin in de zeer hete olie. De spiezen zijn klaar als de bonen makkelijk met een vork ingeprikt kunnen worden. De sperziebonen moeten wel knapperig blijven.

Voor 3 spiezen

gebied : Korea
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Koreaanse keuken / Hyun-Pong-Kim