zaterdag 5 december 2020

Kopytka (Polen)

KOPYTKA (AARDAPELNOEDELS)

700 gram aardappelen
zout
330 gram bloem
1 ei


Schil de aardappelen en was ze. Kook ze met wat zout gaar. Giet ze af. Maak de aardappelen fijn met een pureeknijper of pureestamper. Leg ze op een plank en laat ze goed afkoelen. Voeg er daarna bloem en ei bij. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Laat een ruime hoeveelheid water met een beetje zout aan de kook komen. Bestrooi de plank met wat bloem. Verdeel het deeg in 4 delen. Maak van elk deel een 3 centimeter dikke rol. Snijd met behulp van een scherp mes schuine stukjes van 3 centimeter breed. Doe de helft van de noedels in kokend water en roer ze even door. Kook ze langzaam een paar minuten. Zodra ze aan de oppervlakte van het water komen drijven zijn ze gaar. Haal de gekookte aardappelknoedels met een schuimspaan uit de pan. Laat ze in een vergiet uitlekken. Kook de andere helft van de noedels op dezelfde wijze.
Geef ze bij goulash of met een gebraden stuk vlees. Schenk dan de jus over de noedels. Serveer eventueel de aardappelnoedels met in dobbelsteentjes uitgebakken spek en gefruite uien. Lekker met rauwkost.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Leniwe Pierogi (Polen)

LENIWE PIEROGI (AARDAPPELKWARKNOEDELS)

300 gram gekookte aardappelen
750 gram magere kwark
30 gram zachte boter
2 eieren
200 gram bloem
50 gram aardappelmeel
zout
40 à 50 gram boter
3 of 4 eetlepels paneermeel


Stamp de gekookte aardappelen met een pureestamper fijn. Leg deze massa op een plank en laat dit goed afkoelen. Doe ondertussen de kwark in een schone linnen theedoek. Knijp het vocht van de kwark eruit, zodat er 350 gram droge kwark overblijft. Wrijf de boter met de eidooiers in een kom tot zij geheel zijn opgenomen. Doe er de kwark bij en meng alles goed door elkaar tot een egaal mengsel verkregen is. Voeg dit bij de koude aardappelen, evenals de bloem, het aardappelmeel, de stijf geklopte eiwitten en wat zout. Wrijf de handen in met een beetje bloem. Kneed het geheel tot een deeg. Breng nu een ruime hoeveelheid water met weinig zout aan de kook. Bestrooi de plank met wat bloem. Snijd het deeg in 4 of 5 delen. Vorm van elk deel een rol (3 centimeter doorsnee). Snijd met een scherp mes noedels van 3 centimeter breed. Leg de helft van de aardappelkwarknoedels in kokend water en roer ze even door. Kook ze zachtjes een paar minuten (zodra de noedels boven water komen drijven zijn ze gaar). Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken. Leg ze daarna in een schaal. Kook de overgebleven noedels op dezelfde wijze. Smelt de boter en bak het paneermeel even mee. Giet dit over de aardappelkwarknoedels. Serveer er kropsla met zure room bij.
Tip: Hoe steviger kwark des te minder bloem toevoegen.
Variatie: Desgewenst kan men deze noedels in plaats van paneermeel met gesmolten boter, suiker en kaneel opdienen.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : aardappelgerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Papa à la Huancaina (Huancayo, Peru)

PAPA A LA HUANCAINA (AARDAPPELS À LA HUANCAINA)

8 stevige aardappelen, in de schil gekookt
8 slabladeren
225 gram verse kaas
2 chili’s, van de zaadjes ontdaan
1½ deciliter koffiemelk
1 theelepel paprikapoeder
zout naar smaak
vers gemalen peper naar smaak
4 eetlepels olijfolie
2 maïskolfjes, in plakjes gesneden en gekookt
8 zwarte olijven
1 middelgrote ui, in ringen gesneden
het sap van 2 citroenen
chilipoeder


Schil de aardappelen en halveer ze. Leg ze op een bed slabladeren, op een platte schaal. Meng de kaas en de chili’s in een food processor of elektrische bekermixer, voeg de koffiemelk, paprikapoeder en zout en peper naar smaak toe en meng tot een gladde pasta. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kaaspasta al roerend even aan. Bedek de aardappelen met de saus, garneer de schaal met plakjes maïs en olijven en dien op met uiensaus.
Deze laatste maakt u door de uienringen met citroensap en zout, peper en chilipoeder naar smaak te vermengen. Dien het gerecht gekoeld op.

8 personen

gebied : Huancayo, Peru
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Peruaanse keuken / Isabel Garcia

Crema de Papas (Peru)

CREMA DE PAPAS (AARDAPPEL-CRÈMESOEP)

750 gram aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
2 uien, fijngehakt
2 liter kippenbouillon
zout naar smaak
vers gemalen peper naar smaak
100 gram boter of margarine
2½ deciliter (koffie)melk
peterselie, fijngehakt

Kook de aardappelen en de uien 25 minuten in de kippenbouillon. Wrijf de soep door een zeef of pureer in een food processor en breng op smaak met zout en peper. Roer de boter en (koffie)melk door de soep, warm deze weer op maal laat hem niet meer koken en garneer met fijngehakte peterselie. Dien direct op.

6 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : soep

bron : De Peruaanse keuken / Isabel Garcia

Ziemniaki (Polen)

ZIEMNIAKI (PETERSELIEAARDAPPELEN)

1 kilogram kleine aardappelen
2 deciliter water
½ bouillonblokje
25 gram boter
zout
peper
1 eetlepel fijngesneden peterselie


Schil en was de aardappelen. Breng het water met bouillonblokje aan de kook, voeg de aardappelen toe en laat deze in 20 minuten gaar koken. Giet eventueel aanwezig kookvocht af en voeg de boter toe. Zorg dat de boter niet bruin wordt, maar de aardappelen wel goed rondom met boter omgeven zijn. Strooi zout en peper en de fijngesneden peterselie over de aardappelen. Doe de aardappelen in een voorverwarmde schaal.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan