zaterdag 3 september 2022

Exotische shake

EXOTISCHE SHAKE

300 milliliter versgeperst sinaasappelsap, gekoeld
200 gram ananas, in stukjes, gekoeld
100 gram aardbeien, ingevroren
500 milliliter bronwater met bubbeltjes


Meng het sinaasappelsap met de ananas en aardbeien. Mix fijn met de staafmixer. Verdeel over de glazen en schenk het bronwater erbij.

6 personen

voedingswaarde : 39 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Lekker Gezond augustus / september 2001

Vijfvruchtendrank

VIJFVRUCHTENDRANK

1 appel, geschild, in stukjes, bevroren
1 peer, geschild, in stukjes, bevroren
3 pruimen, geschild, in stukjes
150 gram pitloze druiven, geschild, in stukjes
1 limoen, het sap
7 sinaasappelen, het sap


Mix alles met behulp van een blender of staafmixer.

6 personen

voedingswaarde : 67 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Lekker Gezond augustus / september 2001

Sprankelende druivenbowl

SPRANKELENDE DRUIVENBOWL

1 fles droge mousserende witte wijn
500 gram pitloze witte druiven
3 eetlepels sinaasappellikeur
1 liter vers ananas-meloen-mangosap
4 takjes munt


Wijn minimaal 1 uur van tevoren in koelkast zetten.
Druiven wassen, laten uitlekken en van tros nemen. Druiven halveren en in bowlschaal met een inhoud van 2 liter doen. Likeur erdoor scheppen.
Ananas-meloen-mangosap en wijn bij druiven schenken. Munt erboven fijn knippen.

12 personen

voedingswaarde : 105 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : buffet- of brunchgerecht

bron : AllerHande augustus 2001

Perzikshake met gember

PERZIKSHAKE MET GEMBER

6 eetlepels gembersiroop
6 eetlepels suiker
1 limoen
4 verse perziken
5 deciliter ginger ale


Op schoteltje 4 eetlepels gembersiroop schenken. Suiker op ander schoteltje scheppen. Rand van 4 hoge glazen met een inhoud van 3 deciliter eerst in schoteltje met gembersiroop en vervolgens in suiker drukken.
Limoen goed schoonboenen, in plakjes snijden en 4 plakjes half insnijden. Perziken schillen, pitten verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Blokjes perzik met 2 eetlepels gembersiroop in keukenmachine pureren. Ginger ale erdoor mengen tot schuimige drank ontstaat en in glazen schenken. Plakjes limoen op land van glazen zetten en rietje in glazen steken.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : drank

bron : AllerHande augustus 2001

Limoenpickle

LIMOENPICKLE

20 limoenen (liefst van biologische teelt)
8 Spaanse pepers
150 gram gemberwortel, geschild, in staafjes
1 liter azijn
6 eetlepels zeezout
3 tenen knoflook, in plakjes


Borstel de limoenen onder stromend water schoon, droog ze goed af en snij ze overlangs doormidden. Snij de helften in halve plakjes. Verwijder de pitjes. Snij de pepers open, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes. Breng de azijn met het zout, de knoflook en pepertjes aan de kook en laat zachtjes 3 minuten doorkoken. Laat het azijnmengsel afkoelen. Leg de limoenplakjes in een inmaakpot met een inhoud van 1½ liter en schenk de azijn erop, de limoenplakjes moeten goed onderstaan. Sluit de pot en laat deze op een koele plaats minstens 2 weken staan.
Lekker met Indiase gerechten, die wat pit kunnen hebben.

Voor 1½ liter

voedingswaarde : 225 kcal per pot
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Tip Culinair augustus 2022