woensdag 16 juni 2021

Pépèssan Ikan Djawa (Java, Indonesië)

PÉPÈSSAN IKAN DJAWA (VERPAKTE VIS UIT JAVA)

500 gram sprot
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 stukje langkuas (laos) van 1 ½ centimeter
4 tjabé rawit
2 rode lomboks
1 theelepel trassi
2 blaadjes salam
½ eetlepel assem
½ deciliter water
2 grote stukken pisangblad


Snijd de sprot in kleine stukjes en leg de stukjes in een schaal met zoveel water dat ze onder staan. Laat dit 15 minuten weken om de vis te ontzouten. Laat daarna de vis in een vergiet goed uitlekken. Pel de ui en de knoflook en haal het velletje van de laos. Haal de steeltjes van de rawit en de lomboks. Maal in een foodprocessor deze ingrediënten en de trassi zeer fijn. Schep de inhoud over in een schaal en vermeng dit goed met de salamblaadjes, assem en water. Voeg de uitgelekte sprot erbij en roer alles voorzichtig dooreen. Leg 2 grote stukken pisangblad neer en schep de inhoud van de schaal op deze bladeren. Vouw de zijkanten tegen elkaar, sluit eerst de benedenkant, rol het op naar boven en sluit de bovenkant met 1 of 2 cocktailprikkertjes. Verwarm een stomer 10 minuten voor en leg dan de pakketjes erin. Laat de vis 30 minuten stomen op hoog vuur. Steek met een (saté)stokje in het pakketje; als het stokje nog vochtig is, stoom dan de vis nogmaals 15 minuten. Is het stokje droog dan is ook de vis gaar.

4 - 6 personen

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De grote keukens van Azië : Cultuur en recepten uit China, Japan, India, Indonesië & Thailand / Ciska Cress en Adriaan de Boer

Mescal sour met hibiscus en venkelzaadolie

MESCAL SOUR MET HIBISCUS EN VENKELZAADOLIE

20 milliliter venkelzaadolie
40 milliliter hibiscussiroop
80 milliliter mescal
1 eiwit
sap van 1 limoen

VENKELZAADOLIE
2 theelepels venkelzaad
100 milliliter milde olijfolie

HIBISCUSSIROOP
10 gram gedroogde hibiscus
200 milliliter ahornsiroop


Doe voor de venkelzaadolie het venkelzaad met de olijfolie in een glazen jampot. Laat de jampot (afgesloten met deksel en goed verpakt in plasticfolie) een cyclus meedraaien in de vaatwasser of zet de pot in een kom met heet water en laat 30 minuten staan.
Breng voor de siroop de hibiscus met 200 milliliter water aan de kook. Zet het vuur dan uit en laat 10 minuten trekken. Roer dan de ahornsiroop erdoorheen. Zeef het mengsel met behulp van een trechter in een flesje.
Vul voor de cocktails een boston shaker royaal met ijsblokjes. Giet daar de aangegeven hoeveelheid venkelzaadolie en hibiscussiroop, de mescal, het eiwit en limoensap op. Shake 2 minuten tot de buitenkant van de shaker er frosty uitziet. Giet vanaf wat hoger in met ijsblokjes gevulde tumblerglazen.

2 personen

bereidings- / trektijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Vet / Bas Robben

Knapperige sprot in bierbeslag met paprikamayonaise (Polen)

KNAPPERIGE SPROT IN BIERBESLAG MET PAPRIKAMAYONAISE

Sprot smaakt gepaneerd en gefrituurd erg lekker (wat niet?). Het is een grotere, vlezigere vorm van witvis, maar ik raad u aan om ze zonder de kop te eten. Dit gerecht is eenvoudig, maar zalig en geeft u het gevoel dat u in de buurt bent van een warm strand.

100 gram bloem
1 theelepel knoflookzout
50 - 75 milliliter bier
400 gram sprot, koppen verwijderd (u kunt ook verse ansjovis of jonge sardines gebruiken)
2 deciliter raapzaadolie
½ theelepel zoet paprikapoeder
3 eetlepels mayonaise
zout naar smaakt
witte peper, naar smaak
partjes citroen, voor erbij


Maak eerst het beslag. Meng de helft van de bloem met het knoflookzout en wat witte peper in een kom. Klop het bier erdoor tot het mengsel zo dik is als een zeer dikke milkshake.
Doe de resterende bloem in een ondiepe kom en bestuif de sprot ermee. Giet intussen de olie in een diepe pan met dikke bodem en zet deze op matig tot hoog vuur. Er moet ongeveer 2½ centimeter olie in de pan zitten.
Doop de sprot in het beslag en bak hem in porties in de hete olie. Zorg dat de olie heet genoeg is. Een druppel beslag die u erin laat zakken moet sissen en goudbruin worden zodra hij de olie raakt. Laat de sprot aan de staart in de olie zakken en pas op dat de olie niet te ver opspat. Bak ze een paar minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Klop het paprikapoeder door de mayonaise. Laat de sprot uitlekken op keukenpapier en bestrooi hem met zout. Serveer hem met de partjes citroen om erover uit te knijpen en de paprikamayonaise om ze in te dippen.

4 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Polska : De nieuwe Poolse keuken / Zuza Zak

Gebakken sprot (Sri Lanka)

GEBAKKEN SPROT

1 kilogram verse sprot
2 uien (in schijven snijden)
2 theelepels grof gestampte gedroogde Spaanse pepers
sap van 1 citroen


Maak de sprot schoon en laat hem drogen. Fruit de in schijven gesneden uien in hete olie en haal ze uit de pan. Bak de sprot in de gebruikte olie goudbruin. Voeg de bruingebakken ui dan aan de sprot toe en laat het geheel nog enkele minuten bakken. Voeg het citroensap en de gestampte pepers toe en laat alles nog ongeveer twee minuten bakken.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aartappel en kiribat : Ceylonees koken en eten / Eileen Candappa en Harry Haas

Gebakken sprot (India)

GEBAKKEN SPROT

225 gram schoongemaakte sprot, gewassen en droog
¼ theelepel tarmeriek (kurkuma)
1 theelepel chili
1 theelepel zout
bakolie
citroensap


Wrijf de sprotjes goed in met tarmeriek, chilipoeder en zout. Maak de olie matig heet en bak telkens een paar visjes knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Besprenkel met citroensap en dien op.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 15 - 20 minuten

gebied : India
gerechtsoort : visgerecht

bron : Indiaas koken / Lalita Ahmed

Curry van verse sprot (Sri Lanka)

CURRY VAN VERSE SPROT

250 gram verse ansjovis of flinke sprotjes, van koppen ontdaan en leeggehaald
2 stukken goroka (een gedroogde vrucht), geplet
1 theelepel geelwortelpoeder
2 theelepels rood chilipoeder
1 deciliter plantaardige olie
¼ theelepel dillezaad
2 uien, fijngesneden
3 lange gedroogde rode chilipepers, fijngewreven
de blaadjes van 2 takjes vers kerrieblad
sap van ½ limoen
½ theelepel fijne kristalsuiker


Spoel de visjes in koud water af en doe ze in een pan met een stevige vlakke bodem. Los 1 theelepel zout op in 1½ deciliter water en giet dit over de vis. Voeg ook de goroka, geelwortel en chilipoeder toe en laat de visjes op halfhoog vuur pruttelen tot de vloeistof is verdampt.
Schep de visjes voorzichtig uit de pan zodat ze niet breken en leg ze in een schaal. Veeg de pan schoon, zet hem op laag vuur en verhit de olie erin. Smoor het dillezaad, de ui, chilipeper en kerrieblaadjes 3 minuten. Meng voorzichtig de visjes hierdoor en voeg al roerend het limoensap en de suiker toe. Breng op smaak met zout en neem de pan van het vuur.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : visgerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita

Witte curry met sprot (Sri Lanka)

WITTE CURRY MET SPROT

Sprot is de kleinste soort uit de haringfamilie en is vers en gedroogd te koop. De visjes worden ook ha imasso of rijstvliegen genoemd.
Als u gedroogde vis wilt kopen, kunt u het beste exemplaren zonder kop kiezen (als de kop eraf wordt gehaald horen de organen mee te komen). Let ook op of er niet te veel stof en gruis in het pakje gedroogde vis zitten, omdat dit betekent dat de vis al oud is. Was gedroogde vis heel goed en dep ze droog.
Snijd van verse sprot de koppen af, haal er tegelijk in één beweging e organen uit en was de visjes in schoon water met zout en goroka.

200 gram gedroogde sprot zonder kop
1 kleine ui, fijngesneden
2 kleine groene chilipepers, fijngesneden
1 theelepel fenegriekzaad, licht geroosterd
blaadjes van 1 takje vers kerrieblad
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
½ theelepel geelwortelpoeder
¼ theelepel dillezaad
½ theelepel rood chilipoeder
2 deciliter kokosmelk
sap van ½ limoen
1 deciliter kokosroom


Was de visjes goed en doe ze met alle overige ingrediënten behalve het limoensap en de kokosroom in een pan. Breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de visjes 5 minuten zachtjes koken. Voeg het limoensap en de kokosroom toe. Verwarm de curry nog 2 minuten onder voortdurend roeren zodat de kokosroom niet schift. Neem hem van het vuur en breng op smaak.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : visgerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita

Olu Manjivor (Kashmir, India)

OLU MANJIVOR (AARDAPPELKOEKJES)

125 gram aardappelen (geschild, gewassen, geraspt)
15 gram arrowroot
15 gram gember (geraspt)
1 rode Spaanse peper (poeder)
50 milliliter olie
zout naar smaak


Mix in een kom de aardappelen, de arrowroot, het zout, de gember en de Spaanse peper.
Verdeel het mengsel in zes gelijke porties. Rol het deeg op tot balletjes en maak ze plat. Zorg ervoor dat ze dezelfde dikte hebben.
Verhit de olie in een lage koekenpan. Bak de koekjes totdat ze goudbruin zijn aan beide zijden. Draai ze voorzichtig om, zonder dat ze breken. Warm serveren, bijvoorbeeld bij choktha.

2 - 3 personen

gebied : Kashmir, India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Kookgedachten zomer 2002

Wortelsinaasappelshake (Marokko)

WORTELSINAASAPPELSHAKE

1 kilogram wortelen
1 liter sinaasappelsap
sap van 2 citroenen
suiker


Rasp de gewassen wortelen zeer fijn en pureer dit in de blender met het sinaasappel- en citroensap. Breng op smaak met suiker.
Serveer de wortelsinaasappelshake in ijscoupes met een schijfje citroen of sinaasappel.
Tip: Deze shake wordt, omdat hij zo vitaminerijk is, vaak tijdens de ramadan gedronken.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : drank

bron : De traditionele keuken van Marokko / Naima en Mohamed Kattat

Blue Lagoon

BLUE LAGOON

Deze cocktail bestaat nog niet zo lang, maar is ondertussen al wereldberoemd.

20 milliliter wodka
20 milliliter citroensap
20 milliliter blue curaçao
1 takje dragon


Doe de wodka, het citroensap en de curaçao in de shaker. Voeg er fijngestampt ijs aan toe. 10 Seconden schudden. Meteen serveren met één of twee rietjes in een hoog glas, voorzien van een suikerrand.
De suikerrand maakt u door op een schoteltje wat blue curaçao te gieten. Op een ander strooit u wat poedersuiker. Dompel de rand van het glas in de likeur en meteen daarna in de suiker. Even schudden om de overtollige suiker eraf te laten vallen en het glas omkeren. De suiker een paar minuten hard laten worden alvorens te serveren.
U kunt een takje dragon in het glas doen. Dat verhoogt de smaak van deze cocktail aanzienlijk.

1 persoon

gerechtsoort : cocktail

bron : Cocktails (Ik kan koken) / Barry Hamilton

Prunus (Frankrijk)

PRUNUS

10 milliliter abrikozenlikeur
10 milliliter Noyau de Poissy (of Noyau de Vernon)
10 milliliter amandelmelksiroop
10 milliliter kirsch
10 milliliter cognac
20 milliliter pruimenbrandewijn
1 scheutje angostura
1 scheutje grenadine


Doe in de shaker de abrikozenlikeur, de Noyau de Poissy, amandelmelksiroop, kirsch, cognac, witte pruimenbrandewijn, angostura en grenadine. Doe er ijsblokjes bij en schud 10 seconden. Serveren met ijsblokjes en aan een prikker gestoken pruimen.
Dit heerlijke drankje lijkt onschuldig. Maar drink het met mate.

1 persoon

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : cocktail

bron : Cocktails (Ik kan koken) / Barry Hamilton

Sanguinares (Corsica, Frankrijk)

SANGUINAIRES

10 milliliter grenadine
20 milliliter crème de citron
30 milliliter bessenjenever


Schenk zeer voorzichtig de bessenjenever, de crème de citron en de grenadine in een hoog, smal glas. Vooral niet roeren. Doe er al even voorzichtig een ijsblokje in en drink door een rietje.

1 persoon

gebied : Corsica, Frankrijk
gerechtsoort : cocktail

bron : Cocktails (Ik kan koken) / Barry Hamilton

Vera Cruz

VERA CRUZ

10 milliliter sirop de Menthe Verte (muntsiroop)
20 milliliter crème de citron
30 milliliter tequila


Schenk zeer voorzichtig de Tequila, de crème de citron en de sirop de menthe in een hoog, smal glas. Vooral niet roeren, de cocktail krijgt dan langzaam de kleurnuances van de verentooi van een papegaai. Doe er al even voorzichtig een ijsblokje in en drink door een rietje.

1 persoon

gerechtsoort : cocktail

bron : Cocktails (Ik kan koken) / Barry Hamilton

Tequila Sunrise (Mexico)

TEQUILA SUNRISE

Om dorst op te wekken aarzelen de Mexicanen niet af en toe het puntje van hun tong in fijn zout te steken. Maar niet iedereen is een rasechte ‘campesino’.

15 milliliter Tequila
45 milliliter sinaasappelsap
1 scheutje grenadine


Doe in een whiskyglas de Tequila, het sinaasappelsap en voeg er twee ijsblokjes aan toe. Giet er een scheutje grenadine bij, al of niet doorroeren en serveren.
Wanneer u meerdere glazen wilt drinken, reduceer dan de hoeveelheid Tequila tot een minimum.

1 persoon

gebied : Mexico
gerechtsoort : cocktail

bron : Cocktails (Ik kan koken) / Barry Hamilton