zondag 11 oktober 2020

Rode koolsalade met appel

RODE KOOLSALADE MET APPEL

3 eetlepels rozijnen
zout
400 gram gesneden rode kool
1 ui
2 appels
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
2 eetlepels sinaasappelsap
1 theelepel suiker
peper


In kommetje met 1 deciliter heet water rozijnen 10 minuten wellen. Afgieten. In pan, weinig water met zout aan de kook brengen. Kool 2 minuten koken en afgieten. Laten afkoelen. Ui pellen en fijnsnipperen. Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in schijfjes snijden. Besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. In kommetje sausje roeren van: olie, azijn, 1 eetlepel citroensap, sinaasappelsap, suiker, zout en peper.
In slaschaal doen: kool, ui, appel en rozijnen. Door elkaar scheppen. Sausje erover schenken.
Lekker bij gestoofde kabeljauw.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1980

Knapperige halloumi met babywortels, cannellinibonen & walnoten (Europa & Noord-Azië)

KNAPPERIGE HALLOUMI MET BABYWORTELS, CANNELLINIBONEN & WALNOTEN

Ik houd van de combinatie van knapperige, zoute halloumi met citroenige cannellinibonen en zoete gebakken wortels. Combineer deze warme salade met een stapel platbroden en je hebt een perfecte doordeweekse maaltijd. Of geef er nog een paar salades bij voor een uitgebreide weekeindlunch.

300 gram babywortels, heel
225 gram halloumi, in plakjes van 5 millimeter
1 rode ui, in acht partjes
handvol citroentijm
1 theelepel komijnpoeder
2 eetlepels olijfolie
1 blikje van 400 gram cannellinibonen, uitgelekt
50 gram walnoten, grof gehakt
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 eetlepel honing
geraspte schil en sap van ½ biologische citroen
½ theelepel zeezout
100 gram rucola

OPDIENEN MET
yoghurt Griekse stijl
platbrood


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Leg de babywortels, halloumi en ui op een bakplaat die zo groot is dat alles er in een enkele laag op past. Roer de citroentijm, komijn en olijfolie erdoor. Zet 30 - 35 minuten in de oven tot de halloumi goudbruin is en de wortels net gaar zijn.
Roer intussen de bonen, walnoten, extra vergine olijfolie, honing, geraspte citroenschil, het citroensap en zeezout door elkaar en zet weg.
Roer de bonen en rucola door de gebakken wortels en halloumi en dien op met yoghurt en platbrood.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 30 - 35 minuten

gebied : Europa & Noord-Azië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Appel gevuld met rode-koolsalade

APPEL GEVULD MET RODE-KOOLSALADE

4 harde, groene appels
1 eetlepel citroensap
200 gram rode kool
¼ literblik kersen zonder pit
75 gram walnoten
3 eetlepels olie
5 eetlepels witte wijn
zout
peper


Van bovenkant van appels kapje afsnijden. Met (grapefruit)mesje voorzichtig uithollen tot op 1 centimeter van buitenkant. Uit uitholsel klokhuizen verwijderen. Uitholsel in stukjes snijden. In kom doen. Besprenkelen met citroensap. Van kool lelijk blad en stronk verwijderen. In dunne reepjes snijden of schaven en wassen. Aan appel toevoegen. Kersen (4 achterhouden) in stukjes snijden. Noten fijnhakken. In kommetje sausje roeren van: olie, wijn, zout en peper. Door koolmengsel scheppen: kersen, noten en sausje.
Appels vullen met koolsalade. Op schaal zetten. Garneren met achtergehouden kersen. Rest overdoen in andere schaal.
Lekker bij biefstuk

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1980

Appel-maïssalade

APPEL-MAÏSSALADE

300 gram geschrapte aardappelen
(knoflook)zout
½ komkommer
1 zachtzure appel
4 eetlepels maïs
4 eetlepels Italiaanse sladressing
6 ijsbergslabladeren
1 eetlepel dille


Aardappelen wassen. In pan, weinig water met (knoflook)zout aan de kook brengen. Aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In plakjes snijden. Komkommer wassen en in lengte halveren. Zaad verwijderen en in plakjes snijden. Appel wassen, halveren, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. In schaal doen: aardappel, komkommer, appel en maïs. Sladressing erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen, uitslaan en in stukjes scheuren.
Over 4 schaaltjes slablaadjes en salade verdelen. Bestrooien met dille.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1980

Fehérbab (Hongarije)

FEHÉRBAB (WITTE BONEN)

400 gram witte bonen
stukje margarine
2 eetlepels bloem
uitje
azijn


Was en week e bonen. Kook ze de volgende dag gaar. Maak van de margarine en bloem een lichtgele roux, doe het fijngesneden uitje er in. Voeg de bonen met het kooknat erbij en zout alles, steeds roeren en aan de kook brengen. Het nat moet dan door de roux gebonden zijn, dus niet te veel kookvocht erbij doen! Roer er een scheutje azijn door en geef de bonen met casselerrib of gekookte worst.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Karalábé (Hongarije)

KARALÁBÉ (KOOLRABI)

6 à 8 jonge koolrabiknolletjes
peterselie
stukje margarine
2 eetlepels bloem
klein kopje bouillon


Schil de koolrabi’s heel dun en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de jonge blaadjes in reepjes. Kook alles samen gaar en giet af. Maak van de boter en bloem een lichte roux, doe de gesneden groenten er in, voeg de bouillon eraan toe en breng alles al roerend aan de kook.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Ságarépa (Hongarije)

SÁGARÉPA (WINTERWORTELEN)

750 gram grote wortelen
stukje margarine
2 eetlepels bloem
peterselie
1 klein kopje bouillon


Schil de wortelen en snijd ze in kleine dunne reepjes (zo lang als een lucifer, maar wel iets breder), smelt de margarine, doe de fijngehakte peterselie en de wortelreepjes erin. Ook een flinke scheut water en 1 lepel suiker. Laat het toegedekt gaar stoven, let wel op dat het niet aanbrandt, zonodig telkens een klein scheutje water bijgieten. Als de wortelreepjes gaar zijn, bloem erop strooien en de bouillon er op gieten. Even laten doorkoken.
Geschikt bij kalfsvlees en gehakt.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Cukorborsó (Hongarije)

CUKORBORSÓ (SUIKERDOPPERS)

1½ kilogram doppers (doperwten, in de peul)
stukje margarine
2 eetlepels bloem
peterselie
suiker


Zet de gedopte suikerdoppers op met kokend water en laat ze bijna gaar worden. Laat ze uitlekken. Smelt de margarine, doe de gehakte peterselie en de doppers erin, strooi bloem er overheen, een paar lepels water en wat suiker. Laat alles nog even doorkoken.
Aan te bevelen bij gepaneerd vlees.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Zöldbab (Hongarije)

ZÖLDBAB (SPERZIEBONEN)

750 gram sperziebonen
2 eetlepels bloem
stukje margarine
peterselie
uitje
azijn


Haal de boontjes af en snijd ze in de lengte middendoor, kook ze in water en zout ze. Laat ze daarna uitlekken, maar bewaar het vocht. Maak van de margarine een bloem een roux, doe het fijngesnipperde uitje en de fijngehakte peterselie er in, doe de bonen erbij en zoveel kookvocht dat het geheel op een dikke saus lijkt. Doe er voor het opdienen een scheutje azijn in en desgewenst een lepel yoghurt.
Dit gerecht smaakt heel goed bij gebraden varkensvlees.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Couscous (Noord-Afrika)

COUSCOUS

200 gram groene erwten
400 gram grof tarwegries
3 lepels olijfolie
2 grote uien
2 teentjes knoflook
1 wortel, in plakken gesneden
1 groene paprika, in repen gesneden
1 aubergine, in plakken gesneden
500 gram lamsvlees
1 kip
1 Spaans pepertje
4 tomaten, in stukken gesneden
½ eetlepel paprikapoeder
200 gram sperziebonen
1 blikje artisjokhartjes


Zet de groene erwten een nacht van tevoren in de week. Stort de tarwegries in een kom, voeg wat zout toe en ½ l water. Neem telkens wat tarwegries uit de kom en wrijf dit goed tussen de handen, laat het dan weer terugvallen en zorg dat er geen klontjes ontstaan. Laat de gries weken tot alle water is opgenomen. Schep het dan in een vergiet, hang dit boven stoom gedurende 1½ uur. Fruit in de olie, de uien, knoflook, wortel, paprika en aubergine, met het in stukken gesneden lamsvlees en de in 8 stukken verdeelde kip. Laat dit even goed bakken, voeg dan de groene erwten toe en zoveel water tot alles net onder staat. Leg het pepertje erbij, en laat alles een uurtje zacht stomen. Voeg dan de in stukken gesneden tomaten toe, de paprikapoeder, zout, de sperziebonen en laat nog een half uur stoven. Voeg er dan de artisjokhartjes bij. Even laten stoven. Voeg wat boter toe aan de inmiddels gaar gestoomde tarwegries. Schep deze op een schotel en het mengsel van groenten en vlees eromheen.

4 personen

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Culinair reisboek : Een tocht door de landen van Europa, de landen ten oosten en ten zuiden van de Middellandse Zee en van Noord- en Zuid-Amerika / Wina Born