BIBBELSCHES BOHNESUPP (SPERZIEBONENSOEP)
In Saarland houden ze over het algemeen van vrij stevige gerechten, maar de lokaal beroemde Bibbelsches Bohnesupp vormt daarop een uitzondering. Weliswaar met aardappels en spek, maar toch een heerlijk lichte soep met sperziebonen in de hoofdrol.
1250 milliliter hete groentebouillon
300 gram sperziebonen
300 gram aardappels (vastkokend)
150 gram worteltjes
100 gram spekjes
2 uien
5 lente-uien
125 milliliter zure room
handje vers bonenkruid
wat peterselie
nootmuskaat
1 volle eetlepel bloem
wat boter
zout
peper uit de molen
Snij de sperziebonen in stukjes van 1 centimeter, de geschilde aardappels in minidobbelsteentjes, de wortel in plakjes. Snipper de uien. Smelt wat boter in een braadpan en laat de helft van de ui samen met het spek zachtjes 10 minuten fruiten. Giet de (liefst kokendhete) bouillon erbij. Voeg alle fijngesneden groente plus het bonenkruid toe. Laat onder een deksel zachtjes 15 minuten sudderen. Bak intussen in een koekenpan de andere helft van de ui in wat boter lekker goudbruin (niet laten verbranden). Roer de bloem door de ui, giet dan een ferme plens uit de pan geviste bouillon erbij en roer goed tegen de klontjes. Giet dit mengsel in de soeppan en laat nog een paar minuten pruttelen. Snij intussen de lente-ui in ringetjes en voeg op het laatst toe. Vis het bonenkruid eruit. proef de soep op zout en peper, voeg een snufje nootmuskaat toe.
Schep de soep in 4 borden, met een lepeltje zure room in het midden. Bestrooi met fijngehakte peterselie.
4 personen
bereidingstijd : 35 minuten
gebied : Saarland, Duitsland
gerechtsoort : soep
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
vrijdag 26 september 2025
Currywurst (Duitsland)
CURRYWURST
4 braadworsten
SAUS
1 kilogram rijpe smaaktomaten
1 ui
2 knoflooktenen
2 eetlepels bruine basterdsuiker
50 milliliter appelazijn
1 laurierblaadje
1 volle eetlepel lekkere kerrie
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
½ theelepel cayennepeper
zout
peper uit de molen
Snij de ui en tomaten in vieren en maal samen met de knoflook kort in de keukenmachine of met de staafmixer tot een grove smurrie. Doe samen met alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat zonder deksel lekker 1 uur pruttelen en inkoken. Verwijder het laurierblaadje en pureer glad met behulp van staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met extra zout, peper, kerrie en/of cayennepeper.
Bak de braadworsten op de barbecue of in de koekenpan.
Lekker met friet of aardappels uit de oven.
8 personen
voor-/ bereidingstijd : 10 / 60 minuten
gebied : Duitsland
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
4 braadworsten
SAUS
1 kilogram rijpe smaaktomaten
1 ui
2 knoflooktenen
2 eetlepels bruine basterdsuiker
50 milliliter appelazijn
1 laurierblaadje
1 volle eetlepel lekkere kerrie
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
½ theelepel cayennepeper
zout
peper uit de molen
Snij de ui en tomaten in vieren en maal samen met de knoflook kort in de keukenmachine of met de staafmixer tot een grove smurrie. Doe samen met alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat zonder deksel lekker 1 uur pruttelen en inkoken. Verwijder het laurierblaadje en pureer glad met behulp van staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met extra zout, peper, kerrie en/of cayennepeper.
Bak de braadworsten op de barbecue of in de koekenpan.
Lekker met friet of aardappels uit de oven.
8 personen
voor-/ bereidingstijd : 10 / 60 minuten
gebied : Duitsland
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
Fajita's met vis (Midden-Amerika)
FAJITA’S MET VIS
Een fajita is een bouwpakket: een tortilla die je aan tafel zelf vult en oprolt, want alle ingrediënten worden los geserveerd. De vulling bestaat vaak uit groente met kip, maar vis kan ook. Plus iets lekker sauzigs.
8 kleine tortillawraps (doorsnede 18 centimeter)
500 gram stevige witvisfilet
1 schaaltje pico de gallo met mango of Indiase mangosalsa
2 rijpe avocado’s
½ ijsbergsla
1 rode ui
½ limoen
handje koriander
snufje cayennepeper
1 eetlepel bloem
scheut olijfolie
zout
peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 180°C.
Snij de rode ui in flinterdunne halve ringen, parkeer in wat ijswater en bewaar in de koelkast, dan gaat het scherpe van de rauwe ui eraf.
Snij de visfilet in lange, vingerdikke repen en bestrooi royaal met zout en peper plus een snufje cayennepeper. Hussel om met bloem. Laat even staan. Snij intussen de ijsbergsla in dunne reepjes en hussel om met wat limoensap en zout. Snij de avocado in plakjes en hussel om met wat limoensap. Hak de koriander grof. Doe alle ingrediënten in serveerschaaltjes. ook de mangosalsa en de uitgelekte ui. Zet de tortillawraps in een afgedekte ovenschaal in de oven om op te warmen.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de visrepen in 1 – 2 minuten gaar. Voorzichtig omscheppen, ze moeten heel blijven. Doe ze over op een schaal.
Zet alle onderdelen op tafel en laat iedereen zelf de boel in elkaar flansen.
4 personen
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : visgerecht
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
Een fajita is een bouwpakket: een tortilla die je aan tafel zelf vult en oprolt, want alle ingrediënten worden los geserveerd. De vulling bestaat vaak uit groente met kip, maar vis kan ook. Plus iets lekker sauzigs.
8 kleine tortillawraps (doorsnede 18 centimeter)
500 gram stevige witvisfilet
1 schaaltje pico de gallo met mango of Indiase mangosalsa
2 rijpe avocado’s
½ ijsbergsla
1 rode ui
½ limoen
handje koriander
snufje cayennepeper
1 eetlepel bloem
scheut olijfolie
zout
peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 180°C.
Snij de rode ui in flinterdunne halve ringen, parkeer in wat ijswater en bewaar in de koelkast, dan gaat het scherpe van de rauwe ui eraf.
Snij de visfilet in lange, vingerdikke repen en bestrooi royaal met zout en peper plus een snufje cayennepeper. Hussel om met bloem. Laat even staan. Snij intussen de ijsbergsla in dunne reepjes en hussel om met wat limoensap en zout. Snij de avocado in plakjes en hussel om met wat limoensap. Hak de koriander grof. Doe alle ingrediënten in serveerschaaltjes. ook de mangosalsa en de uitgelekte ui. Zet de tortillawraps in een afgedekte ovenschaal in de oven om op te warmen.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de visrepen in 1 – 2 minuten gaar. Voorzichtig omscheppen, ze moeten heel blijven. Doe ze over op een schaal.
Zet alle onderdelen op tafel en laat iedereen zelf de boel in elkaar flansen.
4 personen
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : visgerecht
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
Clam Chowder (Noord-Amerika)
CLAM CHOWDER
Clam chowder is een romige, vissige (maaltijd)soep gemaakt van clams (schelpdieren). Die zijn niet altijd makkelijk te vinden, je kunt het ook met kant-en-klare zeevruchten uit de diepvries maken. In San Francisco wordt de soep traditioneel geserveerd in een uitgehold zuurdesembrood.
500 gram zeevruchten
400 milliliter visfond
250 gram kruimige aardappels
2 uien
2 lente-uien
4 worteltjes
200 milliliter droge witte wijn
100 milliliter slagroom
1 eetlepel dijonmosterd
handje verse dille
2 eetlepels bloem
snuf cayennepeper
25 gram boter
zout
peper uit de molen
4 grote (Italiaanse) bollen of kaiserbroodjes (optioneel)
Zorg dat de zeevruchten op tijd ontdooid zijn. Snij eventuele grote stukken, zoals inktvisringen, wat kleiner. Verhit alvast de visfond aangevuld met 400 milliliter water. Snipper de uien, fruit zachtjes in een soeppan met de boter. Snipper ook de wortels, doe ze bij de ui. Schil de aardappels en snij in dobbelsteentjes, de lente-ui mag in ringetjes. Schep de bloem grondig door het ui-wortelmengsel. Giet de wijn erbij en laat even indikken. Voeg nu de hete visfond toe, plus de aardappel, lente-ui, zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook, laat op laag vuur onder een deksel 15 minuten sudderen tot de aardappel gaar is. Hak de dille fijn. Roer slagroom en mosterd door de soep en zet even de staafmixer erin zodat hij half gepureerd raakt, maar nog wel wat bite houdt. Doe de ontdooide zeevruchten en dille erbij en laat onder een deksel nog 5 minuten meewarmen. Proef op zout en peper.
San Francisco-optie: Snij een dakje van elk broodje en verwijder het binnenste zodat je een soepkom krijgt, maar laat een dikke rand (1 centimeter) zitten. Vul met de soep en bestrooi met wat dille.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten
gebied : Noord-Amerika
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
Clam chowder is een romige, vissige (maaltijd)soep gemaakt van clams (schelpdieren). Die zijn niet altijd makkelijk te vinden, je kunt het ook met kant-en-klare zeevruchten uit de diepvries maken. In San Francisco wordt de soep traditioneel geserveerd in een uitgehold zuurdesembrood.
500 gram zeevruchten
400 milliliter visfond
250 gram kruimige aardappels
2 uien
2 lente-uien
4 worteltjes
200 milliliter droge witte wijn
100 milliliter slagroom
1 eetlepel dijonmosterd
handje verse dille
2 eetlepels bloem
snuf cayennepeper
25 gram boter
zout
peper uit de molen
4 grote (Italiaanse) bollen of kaiserbroodjes (optioneel)
Zorg dat de zeevruchten op tijd ontdooid zijn. Snij eventuele grote stukken, zoals inktvisringen, wat kleiner. Verhit alvast de visfond aangevuld met 400 milliliter water. Snipper de uien, fruit zachtjes in een soeppan met de boter. Snipper ook de wortels, doe ze bij de ui. Schil de aardappels en snij in dobbelsteentjes, de lente-ui mag in ringetjes. Schep de bloem grondig door het ui-wortelmengsel. Giet de wijn erbij en laat even indikken. Voeg nu de hete visfond toe, plus de aardappel, lente-ui, zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook, laat op laag vuur onder een deksel 15 minuten sudderen tot de aardappel gaar is. Hak de dille fijn. Roer slagroom en mosterd door de soep en zet even de staafmixer erin zodat hij half gepureerd raakt, maar nog wel wat bite houdt. Doe de ontdooide zeevruchten en dille erbij en laat onder een deksel nog 5 minuten meewarmen. Proef op zout en peper.
San Francisco-optie: Snij een dakje van elk broodje en verwijder het binnenste zodat je een soepkom krijgt, maar laat een dikke rand (1 centimeter) zitten. Vul met de soep en bestrooi met wat dille.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten
gebied : Noord-Amerika
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
Orzo uit de oven met pompoen, gorgonzola en pecannoten
ORZO UIT DE OVEN MET POMPOEN, GORGONZOLA EN PECANNOTEN
200 gram sjalotten
2 tenen knoflook
600 gram flespompoen
2 takjes rozemarijn
2 eetlepels milde olijfolie
300 gram orzo
1 paddenstoelenbouillonblokje
¼ theelepel nootmuskaat
40 gram ongebrande pecannoten
150 gram gorgonzola
Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd de pompoen in stukjes van 1 centimeter. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de sjalot, knoflook, pompoen en rozemarijn 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de orzo en 700 milliliter water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer door en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel over de ovenschaal en bak 25 minuten in de oven tot de pompoen en orzo gaar zijn.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pecannoten 3 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen en hak grof.
Haal de pompoen en orzo uit de oven. Meng de helft van de gorgonzola erdoor. Verkruimel de rest van de gorgonzola en verdeel er samen met de pecannoten over.
4 personen
voedingswaarde : 585 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 25 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
200 gram sjalotten
2 tenen knoflook
600 gram flespompoen
2 takjes rozemarijn
2 eetlepels milde olijfolie
300 gram orzo
1 paddenstoelenbouillonblokje
¼ theelepel nootmuskaat
40 gram ongebrande pecannoten
150 gram gorgonzola
Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd de pompoen in stukjes van 1 centimeter. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de sjalot, knoflook, pompoen en rozemarijn 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de orzo en 700 milliliter water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer door en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel over de ovenschaal en bak 25 minuten in de oven tot de pompoen en orzo gaar zijn.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pecannoten 3 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen en hak grof.
Haal de pompoen en orzo uit de oven. Meng de helft van de gorgonzola erdoor. Verkruimel de rest van de gorgonzola en verdeel er samen met de pecannoten over.
4 personen
voedingswaarde : 585 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 25 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Vispotje met aardappel en tuinerwten
VISPOTJE MET AARDAPPEL EN TUINERWTEN
2 uien
1 kilogram iets kruimige aardappelen
20 gram peterselie
4 eetlepels milde olijfolie
250 milliliter kookzuivel
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel milde mosterd
400 gram koolvisfilets
450 gram tuinerwten (diepvries)
½ citroen
Snijd de uien in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van 2 centimeter. Haal de blaadjes van de peterselietakjes en houd apart. Snijd de stelen van de peterselie fijn.
Verhit de olie in een stoofpan en bak de ui met de aardappel en peterseliestelen 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg de kookzuivel, het bouillonblokje, de mosterd en 600 milliliter water toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe.
Verdeel de koolvis in stukken. Voeg de vis en de tuinerwten toe en stoof nog 10 minuten zonder deksel.
Snijd ondertussen de peterselieblaadjes fijn. Snijd de halve citroen in 4 partjes. Verdeel de stoof over 4 diepe borden, bestrooi met de peterselieblaadjes en serveer met een citroenpartje.
4 personen
voedingswaarde : 535 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
2 uien
1 kilogram iets kruimige aardappelen
20 gram peterselie
4 eetlepels milde olijfolie
250 milliliter kookzuivel
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel milde mosterd
400 gram koolvisfilets
450 gram tuinerwten (diepvries)
½ citroen
Snijd de uien in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van 2 centimeter. Haal de blaadjes van de peterselietakjes en houd apart. Snijd de stelen van de peterselie fijn.
Verhit de olie in een stoofpan en bak de ui met de aardappel en peterseliestelen 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg de kookzuivel, het bouillonblokje, de mosterd en 600 milliliter water toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe.
Verdeel de koolvis in stukken. Voeg de vis en de tuinerwten toe en stoof nog 10 minuten zonder deksel.
Snijd ondertussen de peterselieblaadjes fijn. Snijd de halve citroen in 4 partjes. Verdeel de stoof over 4 diepe borden, bestrooi met de peterselieblaadjes en serveer met een citroenpartje.
4 personen
voedingswaarde : 535 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Roti met kip en spitskool (Suriname)
ROTI MET KIP EN SPITSKOOL
300 gram Surinaamse roti kit met dahlvulling (Zainab)
8 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
3 trostomaten
20 gram selderij
390 gram kipdijfilet
2½ eetlepel roti kip masala
400 gram vastkokende aardappelen
1 adjumapeper
2 eetlepels tarwebloem
800 gram spitskool
1 eetlepel komijnzaad
Meng de rotimix uit de kit in een kom met 1 eetlepel olie en 155 milliliter water en kneed tot een deegbol. Besmeer met olie, dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de tomaten in blokjes en de selderij fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en de selderij 4 minuten. Roer af en toe. Snijd de kip in dunne reepjes en bak 5 minuten mee. Voeg na 4 minuten de masala toe.
Schil de aardappelen, snijd in kwarten en voeg met e tomaat toe aan de kip. Bak 2 minuten mee. Voeg water toe tot alles net onderstaat en voeg de adjumapeper toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur 30 minuten garen.
Meng de dahlmix uit de kit met 55 milliliter water. Verdeel het deeg in 4 porties en rol er op een met bloem bestoven werkblad balletjes van. Rek elk balletje iets uit, vul met ¼ van de dahl en vouw goed dicht. Zorg dat het deeg overal even dik is. Bewaar onder een vochtige theedoek.
Snijd de spitskool in de breedte in repen van 1 centimeter dik. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kool met het komijnzaad in 8 minuten gaar. Schep om en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol 1 deegballetje met de deegroller uit tot een rotiplaat met een doorsnede van 30 centimeter (bestuif zo nodig met bloem, klop overtollige bloem af). Verwarm een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de rotiplaat in 3 – 4 minuten gaar, keer 3 x om. Bestrijk beide kanten met olie en houd warm onder een theedoek. Maak zo nog 3 rotiplaten.
Haal de peper uit de pan en serveer de stoof met de rotiplaat en spitskool.
4 personen
voedingswaarde : 865 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
300 gram Surinaamse roti kit met dahlvulling (Zainab)
8 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
3 trostomaten
20 gram selderij
390 gram kipdijfilet
2½ eetlepel roti kip masala
400 gram vastkokende aardappelen
1 adjumapeper
2 eetlepels tarwebloem
800 gram spitskool
1 eetlepel komijnzaad
Meng de rotimix uit de kit in een kom met 1 eetlepel olie en 155 milliliter water en kneed tot een deegbol. Besmeer met olie, dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de tomaten in blokjes en de selderij fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en de selderij 4 minuten. Roer af en toe. Snijd de kip in dunne reepjes en bak 5 minuten mee. Voeg na 4 minuten de masala toe.
Schil de aardappelen, snijd in kwarten en voeg met e tomaat toe aan de kip. Bak 2 minuten mee. Voeg water toe tot alles net onderstaat en voeg de adjumapeper toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur 30 minuten garen.
Meng de dahlmix uit de kit met 55 milliliter water. Verdeel het deeg in 4 porties en rol er op een met bloem bestoven werkblad balletjes van. Rek elk balletje iets uit, vul met ¼ van de dahl en vouw goed dicht. Zorg dat het deeg overal even dik is. Bewaar onder een vochtige theedoek.
Snijd de spitskool in de breedte in repen van 1 centimeter dik. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kool met het komijnzaad in 8 minuten gaar. Schep om en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol 1 deegballetje met de deegroller uit tot een rotiplaat met een doorsnede van 30 centimeter (bestuif zo nodig met bloem, klop overtollige bloem af). Verwarm een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de rotiplaat in 3 – 4 minuten gaar, keer 3 x om. Bestrijk beide kanten met olie en houd warm onder een theedoek. Maak zo nog 3 rotiplaten.
Haal de peper uit de pan en serveer de stoof met de rotiplaat en spitskool.
4 personen
voedingswaarde : 865 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Pesi (Suriname)
PESI (SPLITERWTENVULLING)
In plaats van met aardappelvulling kan je een rotiplaat ook vullen met Pesi.
100 gram gele spliterwten
1 kleine sjalot
2 tenen knoflook
1 eetlepel ghee of zonnebloemolie
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen kurkuma
Laat de spliterwten onder water en afgedekt 1 nacht weken in de koelkast. Doe in een vergiet en spoel 3 minuten onder koud stromend water of tot het water helder van kleur is. Kook de spliterwten in 20 – 30 minuten beetgaar. Laat goed uitlekken en vervolgens uitdampen op keukenpapier. Snijd 1 kleine sjalot en 2 tenen knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel ghee of zonnebloemolie in een hapjes pan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 2 – 3 minuten tot ze zacht zijn en lekker geuren. Voeg chilipoeder, garam masala, komijn, koriander en kurkuma toe en bak 1 minuut mee. Voeg de spliterwten toe, meng goed en bak 2 – 4 minuten. Draai het vuur lager als het snel aanbakt, blijf goed omscheppen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in een keukenmachine en mix tot fijne korrels. je mag nog wel wat structuur zien, dus mix het niet tot een pasta. Laat afkoelen en zet even weg.
12 personen
voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 45 minuten / 12 uur
gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
In plaats van met aardappelvulling kan je een rotiplaat ook vullen met Pesi.
100 gram gele spliterwten
1 kleine sjalot
2 tenen knoflook
1 eetlepel ghee of zonnebloemolie
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen kurkuma
Laat de spliterwten onder water en afgedekt 1 nacht weken in de koelkast. Doe in een vergiet en spoel 3 minuten onder koud stromend water of tot het water helder van kleur is. Kook de spliterwten in 20 – 30 minuten beetgaar. Laat goed uitlekken en vervolgens uitdampen op keukenpapier. Snijd 1 kleine sjalot en 2 tenen knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel ghee of zonnebloemolie in een hapjes pan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 2 – 3 minuten tot ze zacht zijn en lekker geuren. Voeg chilipoeder, garam masala, komijn, koriander en kurkuma toe en bak 1 minuut mee. Voeg de spliterwten toe, meng goed en bak 2 – 4 minuten. Draai het vuur lager als het snel aanbakt, blijf goed omscheppen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep in een keukenmachine en mix tot fijne korrels. je mag nog wel wat structuur zien, dus mix het niet tot een pasta. Laat afkoelen en zet even weg.
12 personen
voedingswaarde : 40 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 45 minuten / 12 uur
gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Rotiplaat met aardappelvulling van London Loy (Suriname)
ROTIPLAAT MET AARDAPPELVULLING VAN LONDON LOY
540 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
10 gram zout
3 eetlepels zonnebloemolie
400 gram iets kruimige aardappelen
½ sjalot
1 teen knoflook
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen kurkuma
2 eetlepels ghee of boter
Zeef het bakmeel en de bakpoeder boven een kom. Meng het zot erdoor. Voeg 300 milliliter lauw water en 2 eetlepels zonnebloemolie toe en kneed alles in 5 minuten tot een soepel deeg. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken. Vet een kom in met zonnebloemolie, doe het deeg erin, dek af en laat 30 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Dek af en laat nogmaals 30 minuten rusten.
Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Prik met een vork in een stuk aardappel. Als het stuk makkelijk van de vork afglijdt, zijn de aardappelen goed. Giet af, laat droogstomen en prak fijn met een vork of pureeknijper.
Snipper de halve sjalot en snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 2-3 minuten tot ze zacht zijn en lekker geuren.
Voeg de chilipoeder, garam masala, komijn, koriander en kurkuma toe en bak kort mee.
Voeg de aardappel toe, schep om en bak 4 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur lager als het snel aanbakt. Blijf steeds goed omscheppen. Breng de vulling op smak met peper en eventueel zout. Laat afkoelen.
Druk met je duim een kuiltje in een bolletje deeg en vul het met 1 eetlepel aardappelvulling. Vouw de randen eromheen en knijp dicht, zodat je de vulling niet meer ziet. Leg het bolletje met de dichtgeknepen kant op een met bakmeel bestoven werkblad en rol het met de deegroller uit tot een dunne rotiplaat.
Verhit wat ghee of boter in een koekenpan en bak de rotiplaat aan beide kanten goudgeel en gaar. Herhaal dit met de andere bolletjes deeg en de rest van de vulling.
12 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 45 / 60 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
540 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
10 gram zout
3 eetlepels zonnebloemolie
400 gram iets kruimige aardappelen
½ sjalot
1 teen knoflook
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen kurkuma
2 eetlepels ghee of boter
Zeef het bakmeel en de bakpoeder boven een kom. Meng het zot erdoor. Voeg 300 milliliter lauw water en 2 eetlepels zonnebloemolie toe en kneed alles in 5 minuten tot een soepel deeg. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken. Vet een kom in met zonnebloemolie, doe het deeg erin, dek af en laat 30 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Dek af en laat nogmaals 30 minuten rusten.
Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Prik met een vork in een stuk aardappel. Als het stuk makkelijk van de vork afglijdt, zijn de aardappelen goed. Giet af, laat droogstomen en prak fijn met een vork of pureeknijper.
Snipper de halve sjalot en snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 2-3 minuten tot ze zacht zijn en lekker geuren.
Voeg de chilipoeder, garam masala, komijn, koriander en kurkuma toe en bak kort mee.
Voeg de aardappel toe, schep om en bak 4 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur lager als het snel aanbakt. Blijf steeds goed omscheppen. Breng de vulling op smak met peper en eventueel zout. Laat afkoelen.
Druk met je duim een kuiltje in een bolletje deeg en vul het met 1 eetlepel aardappelvulling. Vouw de randen eromheen en knijp dicht, zodat je de vulling niet meer ziet. Leg het bolletje met de dichtgeknepen kant op een met bakmeel bestoven werkblad en rol het met de deegroller uit tot een dunne rotiplaat.
Verhit wat ghee of boter in een koekenpan en bak de rotiplaat aan beide kanten goudgeel en gaar. Herhaal dit met de andere bolletjes deeg en de rest van de vulling.
12 personen
voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 45 / 60 minuten
gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Polenta ai Funghi (Noord-Italië, Italië)
POLENTA AI FUNGHI
140 gram koningsoesterzwammen
400 gram kastanjechampignons
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels milde olijfolie
150 gram polenta gialla Italiana (voorgekookt maïsmeel)
1 theelepel zout
75 gram Parmezaanse kaas
7½ gram platte peterselie
50 gram roomboter
100 gram gorgonzola 55+
Trek de koningsoesterzwammen in draden van ½ centimeter uit elkaar en snijd de champignons in parten. Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de zwam, champignon en ui 8 – 10 minuten op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Breng ondertussen een pan met 800 milliliter water aan de kook. Voeg zodra het water kookt al roerend met een garde in delen de polenta en het zout toe. Kook al roerend met de garde in 7 – 8 minuten tot een smeuïge pap.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en snijd de peterselie fijn. Schep de boter en de Parmezaanse kaas door de polenta en roer tot een egaal mengsel. Verdeel de polenta over borden. Verdeel daar de paddenstoelen over en verkruimel de gorgonzola erboven. Bestrooi met de peterselie. Serveer direct.
4 personen
voedingswaarde : 510 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Noord-Italië, Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
140 gram koningsoesterzwammen
400 gram kastanjechampignons
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels milde olijfolie
150 gram polenta gialla Italiana (voorgekookt maïsmeel)
1 theelepel zout
75 gram Parmezaanse kaas
7½ gram platte peterselie
50 gram roomboter
100 gram gorgonzola 55+
Trek de koningsoesterzwammen in draden van ½ centimeter uit elkaar en snijd de champignons in parten. Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de zwam, champignon en ui 8 – 10 minuten op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Breng ondertussen een pan met 800 milliliter water aan de kook. Voeg zodra het water kookt al roerend met een garde in delen de polenta en het zout toe. Kook al roerend met de garde in 7 – 8 minuten tot een smeuïge pap.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en snijd de peterselie fijn. Schep de boter en de Parmezaanse kaas door de polenta en roer tot een egaal mengsel. Verdeel de polenta over borden. Verdeel daar de paddenstoelen over en verkruimel de gorgonzola erboven. Bestrooi met de peterselie. Serveer direct.
4 personen
voedingswaarde : 510 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Noord-Italië, Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023
Matcha-honingmelk
MATCHA-HONINGMELK
300 milliliter havermelk
5 gram matchapoeder
10 gram vloeibare honing
Mix alle ingrediënten in de blender glad.
1 persoon
voedingswaarde : 191 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Delicious. januari 2024
300 milliliter havermelk
5 gram matchapoeder
10 gram vloeibare honing
Mix alle ingrediënten in de blender glad.
1 persoon
voedingswaarde : 191 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Delicious. januari 2024
Mokka-cacaomelk
MOKKA-CACAOMELK
300 milliliter havermelk
50 milliliter koude koffie
10 gram cacaopoeder
10 gram vloeibare honing
een snufje kaneel
Mix alle ingrediënten in de blender glad.
1 persoon
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Delicious. januari 2024
300 milliliter havermelk
50 milliliter koude koffie
10 gram cacaopoeder
10 gram vloeibare honing
een snufje kaneel
Mix alle ingrediënten in de blender glad.
1 persoon
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Delicious. januari 2024
Abonneren op:
Reacties (Atom)