vrijdag 26 september 2025

Roti met kip en spitskool (Suriname)

ROTI MET KIP EN SPITSKOOL

300 gram Surinaamse roti kit met dahlvulling (Zainab)
8 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
3 trostomaten
20 gram selderij
390 gram kipdijfilet
2½ eetlepel roti kip masala
400 gram vastkokende aardappelen
1 adjumapeper
2 eetlepels tarwebloem
800 gram spitskool
1 eetlepel komijnzaad


Meng de rotimix uit de kit in een kom met 1 eetlepel olie en 155 milliliter water en kneed tot een deegbol. Besmeer met olie, dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de tomaten in blokjes en de selderij fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en de selderij 4 minuten. Roer af en toe. Snijd de kip in dunne reepjes en bak 5 minuten mee. Voeg na 4 minuten de masala toe.
Schil de aardappelen, snijd in kwarten en voeg met e tomaat toe aan de kip. Bak 2 minuten mee. Voeg water toe tot alles net onderstaat en voeg de adjumapeper toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur 30 minuten garen.
Meng de dahlmix uit de kit met 55 milliliter water. Verdeel het deeg in 4 porties en rol er op een met bloem bestoven werkblad balletjes van. Rek elk balletje iets uit, vul met ¼ van de dahl en vouw goed dicht. Zorg dat het deeg overal even dik is. Bewaar onder een vochtige theedoek.
Snijd de spitskool in de breedte in repen van 1 centimeter dik. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kool met het komijnzaad in 8 minuten gaar. Schep om en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol 1 deegballetje met de deegroller uit tot een rotiplaat met een doorsnede van 30 centimeter (bestuif zo nodig met bloem, klop overtollige bloem af). Verwarm een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de rotiplaat in 3 – 4 minuten gaar, keer 3 x om. Bestrijk beide kanten met olie en houd warm onder een theedoek. Maak zo nog 3 rotiplaten.
Haal de peper uit de pan en serveer de stoof met de rotiplaat en spitskool.

4 personen

voedingswaarde : 865 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Suriname
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande 2 oktober – 5 december 2023

Geen opmerkingen: