vrijdag 26 september 2025

Clam Chowder (Noord-Amerika)

CLAM CHOWDER

Clam chowder is een romige, vissige (maaltijd)soep gemaakt van clams (schelpdieren). Die zijn niet altijd makkelijk te vinden, je kunt het ook met kant-en-klare zeevruchten uit de diepvries maken. In San Francisco wordt de soep traditioneel geserveerd in een uitgehold zuurdesembrood.

500 gram zeevruchten
400 milliliter visfond
250 gram kruimige aardappels
2 uien
2 lente-uien
4 worteltjes
200 milliliter droge witte wijn
100 milliliter slagroom
1 eetlepel dijonmosterd
handje verse dille
2 eetlepels bloem
snuf cayennepeper
25 gram boter
zout
peper uit de molen
4 grote (Italiaanse) bollen of kaiserbroodjes (optioneel)


Zorg dat de zeevruchten op tijd ontdooid zijn. Snij eventuele grote stukken, zoals inktvisringen, wat kleiner. Verhit alvast de visfond aangevuld met 400 milliliter water. Snipper de uien, fruit zachtjes in een soeppan met de boter. Snipper ook de wortels, doe ze bij de ui. Schil de aardappels en snij in dobbelsteentjes, de lente-ui mag in ringetjes. Schep de bloem grondig door het ui-wortelmengsel. Giet de wijn erbij en laat even indikken. Voeg nu de hete visfond toe, plus de aardappel, lente-ui, zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook, laat op laag vuur onder een deksel 15 minuten sudderen tot de aardappel gaar is. Hak de dille fijn. Roer slagroom en mosterd door de soep en zet even de staafmixer erin zodat hij half gepureerd raakt, maar nog wel wat bite houdt. Doe de ontdooide zeevruchten en dille erbij en laat onder een deksel nog 5 minuten meewarmen. Proef op zout en peper.
San Francisco-optie: Snij een dakje van elk broodje en verwijder het binnenste zodat je een soepkom krijgt, maar laat een dikke rand (1 centimeter) zitten. Vul met de soep en bestrooi met wat dille.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten

gebied : Noord-Amerika
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten

Geen opmerkingen: