zaterdag 19 februari 2022

Murgh Makhani (India)

MURGH MAKHANI (BOTERKIP)

1 ui, fijngesneden
1½ eetlepel knoflook-gemberpasta
400 gram grote, sappige tomaten, kleingesneden (of tomatenblokjes uit blik)
¼ - ½ theelepel chilipoeder
snufje suiker
zout
peper
30 gram ghee of 2 eetlepels plantaardige of arachideolie
1¼ deciliter water
1 eetlepel tomatenpuree
40 gram boter, in kleine blokjes
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
1 gare kip tandoori, in 8 stukken verdeeld
4 eetlepels slagroom
4 eetlepels cashewnoten, licht geroosterd en grof gehakt
takjes koriander


Pureer de fijngesneden ui met de knoflook-gemberpasta in een keukenmachine, blender of vijzel, zodat u een dikke pasta krijgt. Roer de tomaten, het chilipoeder, de suiker en een snufje zout erdoor.
Verhit de ghee in een wok of grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Voeg het tomatenmengsel uit de keukenmachine, het water en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door elkaar.
Breng de saus al roerend aan de kook en draai het vuur op de laagste stand. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen, tot hij enigszins gebonden is.
Roer de helft van de boter en alle garam masala, komijn en koriander door de saus. Schep de kipdelen erdoor, zodat ze rondom met de saus bedekt worden. Warm ze 10 minuten door in de saus. Voeg eventueel peper en zout aan de saus toe.
Klop in een kommetje de slagroom lobbig. Schep er enkele eetlepels warme saus door. Voeg dit roommengsel toe aan de saus in de pan en roer het goed om. Roer de rest van de boter er eveneens door. Strooi de cashewnoten en de koriander erover en serveer het gerecht rechtstreeks uit de pan.

4 - 6 personen

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Saag Paneer (India)

SAAG PANEER (SPINAZIE MET KAAS)

80 gram ghee of 6 eetlepels plantaardige of arachideolie
350 gram paneer, in blokjes van 1 centimeter
1½ eetlepel knoflook-gemberpasta
1 groene chilipeper, zaad eventueel verwijderd, fijngesneden
4 eetlepels water
1 ui, fijngesneden
600 gram verse spinazie, taaie steeltjes verwijderd, gewassen
¼ theelepel zout
¼ theelepel garam masala
4 eetlepels slagroom
partjes citroen om erbij te serveren


Neem een braadpan of grote koekenpan met een goed sluitende deksel en verhit hierin de ghee op matig tot hoog vuur. Leg zoveel mogelijk blokjes kaas naast elkaar in de pan en bak ze in 5 minuten rondom goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op verkreukeld keukenpapier. Bak op deze manier alle paneer en gebruik indien nodig wat extra ghee.
Maal de knoflook-gemberpasta met de chilipeper fijn in een specerijenmolen of wrijf ze fijn in een vijzel, zodat u een dikke pasta krijgt. Roer het water erdoor.
Verhit de pan met de ghee opnieuw. Voeg de ui en de specerijenpasta toe en bak ze 5 - 8 minuten onder regelmatig roeren op middelhoog vuur. Laat de ui niet verkleuren.
Voeg de spinazie met aanhangend water toe, strooi het zout erover en schep de spinazie om tot hij geslonken is. Draai het vuur lager en laat de spinazie afgedekt nog even smoren tot hij gaar is.
Roer de garam masala en de slagroom door de spinazie. Schep de kaasblokjes erdoor, warm het geheel op laag vuur door. Voeg indien nodig extra zout aan de spinazie toe en serveer hem met partjes citroen.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Saag (India)

SAAG (SPINAZIEGERECHT)

7 - 8 groene pepers, samen 70 gram
25 gram verse gemberwortel
2 tomaten, samen 100 gram
½ deciliter zonnebloemolie
1 kilogram gehakte spinazie (diepvries)
2 ½ deciliter volle yoghurt
3 theelepels komijnzaadjes
1 afgestreken theelepel chilipoeder
3 theelepels korianderpoeder
zout naar smaak


Was de pepers, haal de steeltjes ervan af en haal het velletje van de gember. Hak pepers en gember in een foodprocessor fijn. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in kleine stukjes. Verhit de olie in een grote pan, voeg de komijnzaadjes toe en rooster ze totdat er een geroosterde geur vanaf komt. Fruit de pepers, gember en tomaten mee, voeg de overige kruiden toe en roer alles goed dooreen. De bevroren spinazie toevoegen en laat het geheel, onder af en toe roeren, ongeveer 1 uur koken. Pas op voor aanbranden. Voeg na 1 uur de yoghurt erbij en laat het gerecht nogmaals 5 tot 10 minuten op zacht vuur koken totdat het droog is. Dien de saag warm op.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De grote keukens van Azië : Cultuur en recepten uit China, Japan, India, Indonesië & Thailand / Ciska Cress en Adriaan de Boer