zaterdag 19 februari 2022

Murgh Makhani (India)

MURGH MAKHANI (BOTERKIP)

1 ui, fijngesneden
1½ eetlepel knoflook-gemberpasta
400 gram grote, sappige tomaten, kleingesneden (of tomatenblokjes uit blik)
¼ - ½ theelepel chilipoeder
snufje suiker
zout
peper
30 gram ghee of 2 eetlepels plantaardige of arachideolie
1¼ deciliter water
1 eetlepel tomatenpuree
40 gram boter, in kleine blokjes
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
1 gare kip tandoori, in 8 stukken verdeeld
4 eetlepels slagroom
4 eetlepels cashewnoten, licht geroosterd en grof gehakt
takjes koriander


Pureer de fijngesneden ui met de knoflook-gemberpasta in een keukenmachine, blender of vijzel, zodat u een dikke pasta krijgt. Roer de tomaten, het chilipoeder, de suiker en een snufje zout erdoor.
Verhit de ghee in een wok of grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Voeg het tomatenmengsel uit de keukenmachine, het water en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door elkaar.
Breng de saus al roerend aan de kook en draai het vuur op de laagste stand. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen, tot hij enigszins gebonden is.
Roer de helft van de boter en alle garam masala, komijn en koriander door de saus. Schep de kipdelen erdoor, zodat ze rondom met de saus bedekt worden. Warm ze 10 minuten door in de saus. Voeg eventueel peper en zout aan de saus toe.
Klop in een kommetje de slagroom lobbig. Schep er enkele eetlepels warme saus door. Voeg dit roommengsel toe aan de saus in de pan en roer het goed om. Roer de rest van de boter er eveneens door. Strooi de cashewnoten en de koriander erover en serveer het gerecht rechtstreeks uit de pan.

4 - 6 personen

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Geen opmerkingen: