zondag 20 februari 2022

Indiase tandoori-kip met spinazie en panir (India)

INDIASE TANDOORI-KIP MET SPINAZIE EN PANIR

1 liter melk
sap van 1 citroen
1 zakje kruidenmix voor tandoori chicken
1 eetlepel olie
1 eetlepel azijn
4 kipfilets
750 gram spinazie
1 ui
1 knoflookteentje
50 gram boter
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
½ deciliter slagroom
zout
(vers gemalen) peper


Breng de melk aan de kook, roer het citroensap erdoor en kook het mengsel nog 10 seconden, zodat de melk gaat stremmen. Bekleed een zeef met een vochtige doek, zet hem op een pan en zeef de ‘zure’ melk; bewaar het gezeefde vocht. Draai de doek stevig om de panir en houd hem - met doek en al - onder koud stromend water tot hij afgekoeld is. Leg een plank op de panir - nog steeds met doek en al - en laat hem zo een nacht liggen.
Meng de tandoori kruidenmix met 1/8 liter water, de olie en de azijn. Wentel de kipfilets erdoor en lat de smaken minstens 1 uur intrekken.
Maak de spinazie schoon. Breng het opgevangen vocht van de panir aan de kook en kook hierin de spinazie 4 minuten. Laat de spinazie goed uitlekken en hak hem fijn.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de panir in blokjes.
Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak in 10 minuten gaar. Keer ze halverwege de bereidingstijd.
Smelt intussen de rest van de boter in een wok en bak de blokjes panir zachtjes in 1 minuut lichtbruin; schep ze uit de pan.
Fruit in het achtergebleven vet de ui- en knoflooksnippers 2 minuten. Roer de spinazie en koriander erdoor en laat het mengsel door en door warm worden. Schenk de room erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Schep ¾ van de panir door het spinaziemengel en strooi de rest erover.
Leg de tandoori-kipfilets op borden en schep het spinaziemengsel ernaast.
Lekker met gele rijst (rijst gekookt in bouillon met 1 theelepel geelwortel).

4 personen

bereidings- / wachttijd : 30 minuten / 1 nacht

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Lekker & pittig : Ruim 60 eenvoudige en heerlijke recepten voor kruidige gerechten / Irene van Blommestein

Geen opmerkingen: