dinsdag 4 mei 2021

Eendenborst met hazelnoot-rodebessensaus (Midden-Oosten)

EENDENBORST MET HAZELNOOT-RODEBESSENSAUS

2 grote of 4 kleine eendenborsten of kipdijfilets, in stukken
¼ theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel geraspte nootmuskaat
snuf chilivlokken, naar smaak
1 theelepel zoutvlokken
3 eetlepels olijfolie
100 gram hazelnoten
1 grote ui, heel fijn gesneden
450 milliliter kippenbouillon
1 kaneelstokje
3 eetlepels rode bessengelei + extra voor erover
1 bosje peterselie
rode bessen, kleingesneden, om erover te strooien


Snijd het vet van de eend kruislings in. Meng de kaneel en een snufje nootmuskaat, chilivlokken, ½ theelepel zoutvlokken met 2 eetlepels olijfolie. Wrijf het vleesgedeelte van de eend ermee in. Masseer nog ½ theelepel zoutvlokken goed in het vet en laat afgedekt 1 uur op kamertemperatuur komen. Maak intussen de saus. Rooster de hazelnoten kort in een droge pan. Schud op een bord en laat afkoelen. Verhit in een sauspan 1 eetlepel olie en bak de ui in 5 minuten al omscheppend lichtbruin. Houd een paar hazelnoten apart en maal de rest heel fijn in het hakbakje van de staafmixer. Doe de gemalen noten, 275 milliliter van de bouillon, het kaneelstokje, de rest van de nootmuskaat en 2 eetlepels bessengelei bij de ui en laat afgedekt 30 minuten heel zachtjes koken. Roer af en toe door en verdun eventueel met wat bouillon. Pureer de saus glad. Leg de eend met de velkant naar beneden in een droge koekenpan en zet het vuur aan. Bak de eend op laag vuur 10 minuten. Draai om en bak de andere kant nog 2 minuten. Als je een kernthermometer hebt, moet die tussen de 54 - 60°C aangeven voor rosé gebakken eendenborst. Neem uit de pan en laat losjes afgedekt 10 minuten op een warme plek rusten. Schep intussen het meeste vet uit de pan, blus af met de rest van de bouillon en roer eventuele stukjes goed los van de bodem. Schenk het bakvocht bij de saus en breng op smaak met de overgehouden bessengelei en wat peper en zout. Haal het kaneelstokje eruit en roer wat van de peterselie erdoor. Snijd de eend in plakken, leg op een bord en schep er wat saus over. Bestrooi met de achtergehouden hazelnoten, peterselie en rode bessen. Bedruppel met wat bessengelei.

4 personen

voedingswaarde : 372 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 50 / 60 minuten

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : “Dosia plukt bessen” door Dosia Brewer, in Delicious. mei 2021