dinsdag 26 oktober 2021

Nuoc Cham (Vietnam)

NUOC CHAM

2 eetlepels bruine suiker of honing
2 eetlepels heet water
2 eetlepels limoensap, plus de pulp die in de pers achterblijft
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel rijstwijnazijn
2 theelepels geperste knoflook
2 hete rode chilipepers, fijngehakt


OPTIONEEL
5 centimeter gember, geschild en geraspt
een handvol ongezouten pinda’s, gemalen en geroosterd

Los de bruine suiker op in het hete water. Roer de rest van de ingrediënten erdoor.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus

bron : World Food Café : Snel & Simpel : Recepten voor een vegetarische reis / Chris & Carolyn Caldicott

Banh Xeo (Vietnam)

BANH XEO (GEVULDE KOKOSMELKPANNENKOEKEN)

zonnebloemolie
4 sjalotjes, in dunne ringetjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 hete rode chilipeper, fijngesneden
175 gram gemarineerde tofu, in plakjes
175 gram shiitakes, in plakjes
110 gram hele fluweelpootjes (enokitake, te kop bij de toko)
2 bosuitjes, in ringetjes
een handvol taugé

BESLAG
60 gram rijstmeel
½ theelepel kurkuma
½ theelepel suiker
240 milliliter kokosmelk
2 scharreleieren (maat M), losgeklopt
6 bosuitjes, in dunne ringetjes
zout naar smaak
peper naar smaak

OM TE SERVEREN
koriander
muntblaadjes
nuoc cham-dipsaus


Meng voor het beslag het rijstmeel, de kurkuma en suiker door elkaar en roer er langzaam de kokosmelk en 240 milliliter water door tot je een glad beslag hebt. Roer de eieren en bosui erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Zet dit opzij terwijl je de paddenstoelen bereidt. Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een antiaanbakpan. Doe de sjalotjes, knoflook, chilipeper, tofu en shiitakes in de pan en roerbak alles goudbruin. Voeg op het laatst de fluweelpootjes, bosui en taugé toe. Breng op smaak met zout en peper en schep op een bord. Veeg de pan schoon met keukenpapier. Verhit voor de pannenkoeken 2 theelepels zonnebloemolie in de pan. Schep, zodra de olie begint te roken, een soeplepel beslag in de pan en zorg ervoor dat de hele bodem wordt bedekt. Doe het deksel op de pan en wacht tot het midden van de pannenkoek is gestold en de buitenranden bruin en knapperig zijn geworden. Leg een portie van het paddenstoelenmengsel op een helft van de pannenkoek en klap de andere helft eroverheen. Laat de pannenkoek nog een minuutje bakken. Herhaal dit tot al het beslag en alle vulling op is. Serveer de gevulde pannenkoeken met munt, koriander en de nuoc cham-saus.

6 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : World Food Café : Snel & Simpel : Recepten voor een vegetarische reis / Chris & Carolyn Caldicott

Stoofpot met seitan (Hoi An, Vietnam)

STOOFPOT MET SEITAN

450 gram seitan, in blokjes
5 mini aubergines, in blokjes
3 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote rode ui, in ringen
3 wortels, in blokjes
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel korianderpoeder
4 stuks steranijs
1 eetlepel bruine suiker of lichte honing
240 milliliter groentebouillon
3 laurierblaadjes
een grote handvol basilicum, fijngehakt
zout naar smaak
peper naar smaak

MARINADE
2 theelepels kurkuma
2 hete rode chilipepers, fijngesneden
3 teentjes knoflook, geperst
5 centimeter gemberwortel, geschild en julienne gesneden (in dunne reepjes)
2 stengels citroengras, gekneusd met een deegroller en in stukken van 2 centimeter gesneden
1½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
½ theelepel gemalen zwarte peper
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel sesamolie

OM TE GARNEREN EN TE SERVEREN
110 gram taugé
5 bosuitjes, in ringetjes
een handvol koriander, fijngehakt
sneetjes warm stokbrood


Meng de ingrediënten voor de marinade en schep de seitan en aubergine erdoor. Laat 15 minuten staan. Verhit de zonnebloemolie in een wok. Voeg de rode ui en wortel toe. Fruit tot de ui zacht en glazig is. Roer de komijn, koriander en steranijs erdoor, roerbak nog een paar minuten en voeg dan de gemarineerde seitan en aubergine toe. Laat nog een paar minuten bakken tot alles begint te bruinen. Voeg de suiker, bouillon en laurierblaadjes toe. Laat dit rustig sudderen tot de aubergine zacht is. Roer de basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper. Garneer het gerecht met de taugé, bosuitjes en gehakte koriander, en serveer met warm stokbrood om de saus mee op te eten.

4 personen

gebied : Hoi An, Vietnam
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : World Food Café : Snel & Simpel : Recepten voor een vegetarische reis / Chris & Carolyn Caldicott