donderdag 21 oktober 2021

Banh Dua Ra Men (Vietnam)

BANH DUA RA MEN (KOKOSKARAMEL)

KARAMEL
185 gram suiker
1¼ deciliter water

CUSTARD
3¾ deciliter melk
3¾ deciliter kokosmelk
90 gram suiker
4 eieren
1 theelepel vanille-essence
30 gram ongezoete, gedroogde kokos


Verwarm de oven voor op 165°C. Doe voor de karamel de suiker en het water in een zware pan op een middelhoog vuur en laat al roerend verhitten tot de suiker opgelost is. Laat dan zonder te roeren 8 tot 12 minuten zachtjes koken tot het mengsel een mooie karamelkleur heeft. Neem de pan van het vuur en giet de karamel onmiddellijk in acht custardbakjes van 1¼ deciliter inhoud. Kantel de bakjes zodat de karamel over de bodem vloeit. Zet weg.
Meng voor de custard de melk, kokosmelk en suiker in een pan. Zet de pan op een matig vuur en verhit tot het mengsel net heet is. Neem van het vuur.
Klop de eieren los in een kom. Giet er al roerend het melk-suikermengsel bij en roer er dan de vanille-essence door. Giet het custardmengsel door een zeef in een kom. Schep er de gedroogde kokos door.
Zet de custardbakjes in een braadslee. Giet zo veel heet water in de slee dat de bakjes er voor de helft in staan. Verdeel het custardmengsel over de bakjes.
Zet de slee 30 tot 35 minuten in de oven tot de custard gestold is. Controleer door de punt van een scherp mes in een custard te steken; het mes moet er schoon uitkomen. Neem de bakjes uit het waterbad en laat ze afkoelen. Dek de bakjes af en laat ze in de koelkast volledig koel worden voor het serveren.
Snijd de rand van de custards rondom los en stort ze op individuele dessertborden.

8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel in Zuidoost-Azië : Recepten uit en bespiegelingen over de Zuidoost-Aziatische keukens / Joyce Jue

Dua Gia met wortel (Vietnam)

DUA GIA met wortel (INGEMAAKTE TAUGÉ)

7½ deciliter water
5 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel zout
1 theelepel suiker
1 wortel, geschild
500 gram taugé
6 lente-uitjes, met 3 centimeter van het groen, met een scherp mes in stukjes van 5 centimeter gesneden


Doe het water, de azijn, het zout en de suiker in een pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken. Neem van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Snijd de wortel met een dunschiller in de lengte in staafjes van 5 tot 7 centimeter lang. Doe de wortel, taugé en lente-uitjes in een kom en giet er het afgekoelde pekelnat over. Laat minstens 4 uur trekken. (U kunt dit tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar de groenten zullen dan minder knapperig zijn.)
Giet af en serveer op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Aan tafel in Zuidoost-Azië : Recepten uit en bespiegelingen over de Zuidoost-Aziatische keukens / Joyce Jue

Kem Xoai (Vietnam)

KEM XOAI (MANGO-IJS)

4 rijpe mango’s of 100 gram mango uit blik
225 gram suiker of 100 gram als u mango uit blik gebruikt
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel gelatine, opgelost in 3 eetlepels water
3½ deciliter slagroom, stijfgeklopt


GARNERING
extra plakjes mango
takjes verse munt

Schil en ontpit de mango’s en snijd ze in stukken. Meng ze in een kom met suiker, citroensap en gelatine tot de suiker is opgelost.
Schep de slagroom door het mengsel. Zet het in een bakje in de vriezer tot het half bevroren is. Doe het in een blender of keukenmachine tot het glad is. Zet het in de vriezer tot het hard is.
Garneer het ijs met plakjes mango en takjes munt.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Ngheu Xao Gung (Vietnam)

NGHEU XAO GUNG (VENUSSCHELPEN MET GEMBER, KNOFLOOK EN ZWARTE BONEN)

2 eetlepels slaolie
3 teentjes knoflook, fijngesneden
een stuk gember van 6 centimeter, geschild en fijngehakt
1 theelepel sesamolie
4 theelepels Vietnamese bonensaus of Chinese bonenpasta
2 theelepels suiker
1 kleine rode lombok, fijngesneden, of ½ à 1 theelepel chilivlokken
2 kilogram venusschelpen
2 grote lente-uien, fijngehakt
1 theelepel versgemalen zwarte peper


Doe de olie met de knoflook in een grote koekenpan op hoog vuur en fruit hem 5 seconden. Doe de gember erbij en fruit al roerend 1 minuut. Voeg de sesamolie, de bonensaus of -pasta, de suiker, de lombok of de chilivlokken en de venusschelpen toe, en verhit het geheel onder af en toe roeren 3 minuten totdat alle venusschelpen open zijn. Neem de venusschelpen met een schuimspaan uit de pan en kook de saus 2 minuten in totdat hij dik is. Voeg de lente-ui en de zwarte peper toe, giet de saus over de venusschelpen in een grote schaal en serveer warm met rijst of stokbrood.

4 à 6 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel