dinsdag 16 juli 2019

Gevulde knolselder (Vlaanderen, België)

GEVULDE KNOLSELDER

2 niet te grote selderijknollen
groentebouillon
8 eetlepels gare doperwten
8 kleine uitjes
3 eetlepels bloem
50 gram boter
4 deciliter melk
3 eetlepels geraspte kaas
peper
nootmuskaat


Snijd van de knollen van boven en van onderen een plak weg, verwijder alle worteltjes en schil ze. Snijd ze overdwars in tweeën, hol ze uit en was ze zorgvuldig. Leg ze 10 minuten in kokend water, spoel ze af onder de koude kraan en kook ze gaar in de groentebouillon, samen met de uitjes. Vul de selderijhelften met een mengsel van uitjes en doperwten. Smelt de boter, roer de bloem erdoor tot een geel papje, roer geleidelijk de melk erdoor en laat dit tot saus binden. Voeg er de kaas aan toe, wat peper en nootmuskaat en schenk dit over de doperwten in de selderijhelften. Zet ze even in een hete oven of nog liever onder de ovengrill tot de bovenkant een mooi kleurtje heeft.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Spruitjes op zijn Vlaams met room (Vlaanderen, België)

SPRUITJES OP ZIJN VLAAMS met room

600 gram schoongemaakte spruitjes
boter
bloem
room


Kook de spruitjes nèt gaar, meng er in de pan een klont(je) boter door, stuif er wat bloem over en voeg dan enkele eetlepels room toe. Schud goed om.
Tip: Overheerlijk met een mooi gebraden stuk varkensvlees.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Spruitjes op zijn Vlaams (Vlaanderen, België)

SPRUITJES OP ZIJN VLAAMS

600 gram schoongemaakte spruitjes
boter
wijnazijn
peterselie
bieslook
verse tijm


Kook de spruitjes in licht gezouten water zodat ze nog stevig en een ietsje knapperig zijn. Laat een redelijke klont boter fraai hazelnootbruin worden en blus dit af met een heel klein scheutje goede wijnazijn. meng er dan wat fijngeknipte peterselie en bieslook door en eventueel, als men verse tijm heeft, ook wat blaadjes tijm en giet dat over de spruitjes.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Leuvense groentesoep (Leuven, Vlaams-Brabant, België)

LEUVENSE GROENTESOEP

handjevol jonge zomerworteltjes
zes dunne asperges
2 kopjes gedopte erwtjes
eventueel enkele bloemkoolroosjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 ½ liter geurige bouillon
gehakte kervel


Verdeel de groenten in stukjes. Breng de bouillon aan de kook met de tomatenpuree, voeg de groenten toe en laat die koken tot ze net gaar zijn. Tien minuten moet volstaan. Strooi gehakte kervel over de soep.

4 personen

gebied : Leuven, Vlaams-Brabant, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born