maandag 31 oktober 2016

Vijgen in wijnsiroop (Balkan)

VIJGEN IN WIJNSIROOP

4 deciliter droge witte wijn
150 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
stukje citroenschil
500 gram verse vijgen, ontveld


Breng de wijn met de suiker, de vanillesuiker en het citroenschilletje aan de kook. Temper de hittebron en laat het mengsel 10 minuten zachtjes tot siroop koken. Voeg de vijgen toe en laat ze 15 minuten zachtjes in de siroop koken. Serveer de vijgen in wijnsiroop warm of koud.

4 personen

gebied : Balkan
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Fricasseesalade (Jeruzalem, Israël)

FRICASSEESALADE

4 takken rozemarijn
4 laurierblaadjes
3 eetlepels zwarte peperkorrels
4 deciliter extra vergine olijfolie
300 gram tonijn, in een of twee stukken
600 gram Desiree of Nicola aardappelen, geschild, in blokjes van 2 centimeter
½ theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
20 gram ansjovis, grof gehakt
3 eetlepels harissapasta
4 eetlepels kappertjes
2 eetlepels ingemaakte citroenschil, fijngehakt
60 gram zwarte olijven, ontpit, gehalveerd
2 eetlepels citroensap
140 gram ingemaakte piquillo-paprika’s, in grove reepjes
4 middelgrote scharreleieren, hardgekookt, gepeld en in vieren
140 gram (2 kropjes) little gemsla, bladeren losgehaald en in stukjes gescheurd
20 gram bladpeterselie, blaadjes eraf geplukt en gescheurd
zout


Doe voor de tonijn de rozemarijn, laurier en peperkorrels in een kleine pan en voeg de olijfolie toe. Verhit de olie tot net onder het kookpunt, als er kleine belletjes op het oppervlak ontstaan. Leg rustig de tonijn erin (hij moet onderstaan; voeg eventueel extra olie toe). Neem de pan van het vuur en zet hem een paar uur opzij zonder deksel; zet daarna de gesloten pan 24 uur in de koelkast.
Kook de aardappelen met het geelwortelpoeder in royaal kokend water met zout in 10 - 12 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken (knoei niet met het geelwortelwater, het geeft lelijke vlekken!). Doe de aardappelen in een grote kom en voeg als ze nog heet zijn de ansjovis, harissa, kappertjes, ingemaakte citroen en olijven toe samen met 6 eetlepels olie van de tonijn en wat peperkorrels. Meng alles luchtig en laat het koud worden.
Schep de tonijn uit de olie, breek hem in stukken en doe ze bij de salade. Voeg citroensap, paprikarepen, eieren, sla en peterselie toe. Schep alles losjes om, doe er naar smaak nog wat zout en peper bij en misschien ook nog een beetje olie en dien hem op.

4 personen

gebied : Jeruzalem, Israël
gerechtsoort : visgerecht

bron : Jeruzalem / Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi