dinsdag 15 augustus 2017

Bloemkool-masala (Zuid-Azië)

BLOEMKOOL-MASALA

1 middelgrote bloemkool
2 middelgrote aardappelen
4 eetlepels bakolie
1 theelepel komijnzaad
1 grote ui
½ theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
¼ - ½ theelepel chilipoeder
2 rijpe geschilde tomaten, in stukjes gehakt
1,7 deciliter warm water
120 gram verse doperwten (gekookt) of diepvrieserwten
1 - 2 verse gehalveerde groene pepers zonder zaadjes
1 theelepel zout
½ theelepel garam masala
1 eetlepel gehakte korianderblaadjes


Snijd de bloemkool in kleine roosjes en was en droog ze. Schil de aardappelen en snijd ze in repen van ruim een centimeter dik. Verhit de olie op een matig vuur en doe de komijnzaadjes in de pan. Als de zaadjes beginnen te barsten, voegt u de ui toe. Fruit de ui in ongeveer 5 minuten zacht. Zet het vuur laag en voeg de kurkuma, de koriander, de komijn en het chilipoeder toe. Bak deze kruiden 2 tot 3 minuten mee en doe dan de gehakte tomaten in de pan. Bak alles al roerend nog 2 tot 3 minuten. Voeg de aardappelen en het water toe. Breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten op een zacht vuur halfgaar. Voeg de bloemkool toe en doe het deksel weer op de pan. Na ongeveer 10 minuten zijn de aardappelen gaar. Voeg erwten, groene pepers, zout en garam masala toe. Doe het deksel op de pan en laat alles nog 5 minuten stoven. Haal de pan van het vuur en roer de korianderblaadjes door het gerecht.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 30 - 35 minuten

gebied : Zuid-Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken met curry’s : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson, Lalita Ahmed en Carolyn Garner

Gebakken nieuwe aardappelen (Zuid-Azië)

GEBAKKEN NIEUWE AARDAPPELEN

3 eetlepels olie
1 theelepel mosterdzaad
450 gram nieuwe in de schil gekookte en daarna gepelde aardappeltjes van gelijke grootte
1 theelepel chilipoeder
1,5 theelepels gemalen koriander
¼ theelepel kurkuma
½ theelepel zout
3 takjes gehakte verse korianderblaadjes
citroensap naar smaak


Verhit de olie in een wok of een zware braadpan en doe het mosterdzaad en de hele, geschilde aardappelen in de pan. Bak de aardappelen op een matig vuur lichtbruin. Bestrooi de aardappelen met de kruiden, het zout en de gehakte korianderblaadjes. Bak de aardappelen nog 5 tot 6 minuten op een laag vuur. Haal daarna de pan van het vuur. Leg de aardappelen in een pan en besprenkel ze met citroensap.
Serveer ze koud of warm.

3 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 15 - 20 minuten

gebied : Zuid-Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken met curry’s : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson, Lalita Ahmed en Carolyn Garner

Toorai Tarkari (Zuid-Azië)

TOORAI TARKARI (COURGETTECURRY)

1,5 eetlepels olie
1 theelepel komijnzaad
225 gram courgettes, in plakken van een halve centimeter gesneden
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen koriander
¼ theelepel gemalen kurkuma
3 - 4 verse in stukken gehakte tomaten, eventueel uit blik
zout naar smaak
1 gehalveerde groene peper
1 takje gehakte verse koriander


Verhit de lie en doe de komijnzaadjes in de pan. Als de zaadjes barsten, voegt u de plakjes courgette toe. Voeg al roerende de pepers, de kurkuma en de gemalen koriander toe. Roer alles goed door elkaar en voeg de stukjes tomaat toe. Bestrooi de courgette daarna met het zout, de groene pepers en de verse koriander. Doe het deksel op de pan en laat de courgette 10 tot 12 minuten stoven.

3 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gebied : Zuid-Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken met curry’s : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson, Laita Ahmed en Carolyn Garner

Gekruide garnalen (Zuid-Azië)

GEKRUIDE GARNALEN

2 eetlepels olie
2 uien, in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemalen foelie
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel geraspte gemberwortel
900 gram rauwe gepelde garnalen
sap van 1 citroen
4,3 deciliter kokosmelk
zout
peper
1 kleine rijpe ananas, in stukjes gesneden
1 banaan, gepeld en in dunne plakjes gesneden
60 gram geroosterde ongezouten cashewnoten


Verhit de olie in een wok of koekenpan en fruit uien en knoflook lichtbruin. Voeg de gemalen kruiden en de gember toe en laat alles 1 tot 2 minuten fruiten. Voeg de garnalen toe en bak ze al roerend 1 minuut mee. Voeg het citroensap en de kokosmelk toe en strooi het zout en de peper erover. Voeg de ananas, de banaan en de cashewnoten toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat het geheel nog een minuut of twee stoven.

4 - 8 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 14 - 15 minuten

gebied : Zuid-Azië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken met curry’s : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson, Lalita Ahmed en Carolyn Garner