woensdag 18 maart 2020

Lof op Vlaamse wijze (Vlaanderen, België)

LOF OP VLAAMSE WIJZE

8 struikjes lof (1 kilogram)
zout
boter voor de vorm
8 middel dikke plakken gekookte ham (350 gram)
30 gram boter
2 eetlepels bloem
2 deciliter room
100 gram Parmezaanse kaas of Gruyère, vers geraspt
versgemalen witte peper
versgeraspte nootmuskaat


Was de lof en snijd de bittere kern aan de onderkant weg.
Breng 3/8 liter water met zout aan de kook en laat de lof hierin op een matig vuur met het deksel op de pan in 15 minuten gaarkoken. Verwarm intussen de oven voor op 220°C. Vet een ovenschotel van 2 liter inhoud in.
Neem de lof uit de pan en laat zorgvuldig uitlekken. Bewaar het kooknat. Wikkel elk struikje lof in een plakje ham en leg in de schotel.
Verhit de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Laat op een matig vuur goudgeel kleuren, roer er geleidelijk ¼ liter van het kooknat door en breng aan de kook.
Roer er de kaas en room door en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de lof, zet in het midden van de oven en laat in 15 minuten goudbruin kleuren.

4 personen

voedingswaarde : 520 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Europese keukens (Koken in de wereld) / Cornelia Adam

Potage aux Laitues (België)

POTAGE AUX LAITUES (SLASOEP)

2 kroppen sla (à 350 gram)
zout
1 middelgrote ui
30 gram boter
1 opgehoopte eetlepel bloem
¾ liter vleesbouillon
2 deciliter room
versgemalen witte peper
versgeraspte nootmuskaat
citroensap naar smaak


Maak de sla schoon, haal de blaadjes los en was ze. Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook en laat de blaadjes kort in het borrelende water koken. Doe over op een zeef. Spoel met ijskoud water, laat uitlekken en snijd in smalle reepjes.
Pel de ui en hak hem fijn. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui op een matig vuur glazig. Strooi er de bloem over en bak goudgeel. Voeg er al roerend de bouillon en room aan toe en laat op een matig vuur, zonder deksel, 10 minuten sudderen.
Houd 4 eetlepels van de slareepjes achter. Voeg de rest aan de inhoud van de pan toe en pureer de soep. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroensap en laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de soep vervolgens in kommen of diepe soepborden, strooi er de rest van de slareepjes over en dien op.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : België
gerechtsoort : soep

bron : Europese keukens (Koken in de wereld) / Cornelia Adam