KRAMBAMBULI (GEFLAMBEERDE PUNCH)
1 fles jonge rode wijn
stukje pijpkaneel
2 kruidnagels
5 eetlepels suiker
4 eetlepels sinaasappelsap
2 eetlepels citroensap
2 deciliter sterke hete thee
8 suikerklontjes
rum
Zet de wijn op met kaneel, kruidnagel en suiker en laat dit mengsel heet worden, maar vooral niet aan de kook komen. Laat het 10 minuten trekken en voeg dan sinaasappel- en citroensap toe en de vers gezette hete thee. Laat de krambambuli goed heet worden en giet het in glazen. Leg op elk glas een lepel met daarin 2 klontjes. Giet verwarmde rum over de klontjes als deze door de damp wat verwarmd zijn en steek de alcoholdamp aan. Laat de uit elkaar vallende brandende klontjes geleidelijk van de lepel in de punch vallen.
4 personen
gebied : Duitsland
gerechtsoort : drank
bron : Culinair reisboek / Wina Born
maandag 6 juli 2020
Glögg (Zweden)
GLÖGG (ZWEEDSE PUNCH)
1 fles jonge rode wijn
stuk sinaasappelschil
4 kruidnagels
1 theelepel gekneusde kardemomzaadjes
3 volle eetlepels rozijnen
stukje pijpkaneel
50 gram suiker
suikerklontjes
aquavit
Zet de wijn op met sinaasappelschil, kruidnagel, kardemom, rozijnen, pijpkaneel en suiker en laat dit goed heet worden, maar vooral niet aan de kook komen. Laat de wijn zo een uur trekken. Schenk de glögg in glazen en leg op elk glas een lepel met daarop een suikerklontje. Als lepel en klontjes warm zijn geworden door de opstijgende damp van de punch giet u een beetje voorverwarmde aquavit op de klontjes. Steek de alcoholdamp aan en laat de uiteenvallende, vlammende suiker in de punch vallen.
Om deze glögg nog vuriger te maken laat men wel een flink glas Port, Sherry of Madeira meetrekken.
4 personen
gebied : Zweden
gerechtsoort : drank
bron : Culinair reisboek / Wina Born
1 fles jonge rode wijn
stuk sinaasappelschil
4 kruidnagels
1 theelepel gekneusde kardemomzaadjes
3 volle eetlepels rozijnen
stukje pijpkaneel
50 gram suiker
suikerklontjes
aquavit
Zet de wijn op met sinaasappelschil, kruidnagel, kardemom, rozijnen, pijpkaneel en suiker en laat dit goed heet worden, maar vooral niet aan de kook komen. Laat de wijn zo een uur trekken. Schenk de glögg in glazen en leg op elk glas een lepel met daarop een suikerklontje. Als lepel en klontjes warm zijn geworden door de opstijgende damp van de punch giet u een beetje voorverwarmde aquavit op de klontjes. Steek de alcoholdamp aan en laat de uiteenvallende, vlammende suiker in de punch vallen.
Om deze glögg nog vuriger te maken laat men wel een flink glas Port, Sherry of Madeira meetrekken.
4 personen
gebied : Zweden
gerechtsoort : drank
bron : Culinair reisboek / Wina Born
Abonneren op:
Posts (Atom)