maandag 24 mei 2021

Panna Cotta Caramellata (Piëmont, Italië)

PANNA COTTA CARAMELLATA (GEKARAMELISEERDE PANNA COTTA)

Panna cotta is een zijdezachte, stevige room. Dit dessert is oorspronkelijk afkomstig uit de regio Piemonte. Mijn versie is wat steviger omdat ik hem bereid met mascarpone, een volle roomkaas, en hij heeft een goudkleurig karamellaagje.

zonnebloemolie, voor het invetten van de vormpjes
150 gram mascarpone
4½ deciliter slagroom
de dun afgesneden schil van een onbespoten sinaasappel
125 gram fijne tafelsuiker
1 vanillestokje, in de lengte opengespleten
4 eetlepels volle melk
2 theelepels gelatinepoeder

KARAMEL
6 eetlepels suiker


Doe voor de karamel de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Verhit tot de suiker is opgelost en laat dan koken tot een goudkleurige karamel. Giet de karamel snel in 6 met olie ingevette vormpjes van 1 deciliter inhoud tot de bodems daarvan er helemaal mee bedekt zijn. Laat de karamel hard worden. Doe de mascarpone, room, sinaasappelschil, suiker en het vanillestokje in een steelpan. Zet die op laag vuur tot het mengsel bijna kookt, waarbij u af en toe roert. Neem van het vuur en laat 20 minuten trekken.
Giet de melk in een andere steelpan en strooi er het gelatinepoeder over uit. Zet op een zeer laag vuur tot de gelatine is opgelost. Roer de opgeloste gelatine door het mengsel van warme room en mascarpone en zeef het in een kan. Giet in de vormpjes met karamel, laat afkoelen en laat dan in een paar uur of een nacht lang stevig worden in de koelkast.
Ga voor het opdienen met een mes langs de rand van de panna cotta en stort ze op individuele bordjes. Dien onmiddellijk op.
Noot: Als mascarpone niet verkrijgbaar is, kunt u er slagroom voor in de plaats gebruiken. Het resultaat zal minder machtig zijn, maar nog steeds verrukkelijk.

6 personen

gebied : Piëmont, Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Dolcissimo : Heerlijke zoetigheden uit Italië / Maxine Clark

Limoenfizz

LIMOENFIZZ

2/3 kop vers geperst limoensap
½ kop basterd- of kristalsuiker
1¼ kop wodka, jenever, rum of tequila
2 koppen koolzuurhoudend mineraalwater
schijfjes limoen
gemalen ijs


Doe het limoensap, de suiker en de sterke drank in een kan. Goed roeren totdat de suiker is opgelost. Mineraalwater en de schijfjes limoen toevoegen. Voorzichtig door elkaar roeren en in glazen gieten, die met gemalen ijs zijn gevuld.

4 personen

bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Limoenschuimtaart

LIMOENSCHUIMTAART

1 pakje neutrale gelatine
3 eieren
1 kop kristalsuiker
½ kop vers geperst limoensap (4 limoenen)
2 theelepels fijn geraspte limoenschil
2 eetlepels poedersuiker
1 theelepel maïzena
1 kop volle room
snuifje zout
1 taartbodem van 30 centimeter doorsnee, gebakken en volledig afgekoeld


Laat de gelatine in een klein kommetje met ¼ kop koud water zacht worden. Opzijzetten. Splits de eieren en bewaar de witten op kamertemperatuur. Doe de dooiers in het bovenste gedeelte van een bain-mariepan met zacht kokend water. Doe 2/3 kop suiker erbij en kook het mengsel onder voortdurend roeren totdat het dik wordt (ongeveer 5 minuten). Doe de zacht geworden gelatine bij de hete custard en roer totdat de gelatine volledig is opgelost. Doe het limoensap en de schil erbij en roer goed. Laat het mengsel afkoelen en zet het in de ijskast tot het een beetje is gestold (ongeveer 1 uur). Doe de poedersuiker en de maïzena in een kleine steelpan en doe er beetje bij beetje ¼ kop room bij. Onder voortdurend roeren aan de kook brengen en kort laten sudderen totdat het mengsel dik wordt. Van het vuur halen en op kamertemperatuur laten afkoelen. Als de custard is afgekoeld en gestold, mix je de eiwitten met het zout totdat ze een vaste vorm beginnen aan te nemen, maar nog steeds zacht zijn. Doe de rest van de suiker erbij, telkens een theelepel tegelijk, en mix totdat de suiker goed is opgenomen en de witten stijf maar niet droog zijn. Met dezelfde garde klop je de room in een koude beslagkom totdat de garde sporen achterlaat. Voeg in een gelijkmatige stroom het maïzenamengsel toe en ga door met mixen totdat de punten die zich vormen, overeind blijven staan. Mix niet te lang. Vouw de room door de custard en vouw daarna voorzichtig de eiwitten erdoorheen. Schep het mengsel op de taartbodem en laat de taart ten minste 4 uur in de ijskast staan voor je hem opdient.

8 personen

bereidings- / afkoeltijd : 2 / 4 uur

gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Munt-grapefruitijs

MUNT-GRAPEFRUITIJS

¾ kop kristalsuiker
2 koppen vers geperst grapefruitsap, met vruchtvlees (4 tot 5 robijnrode grapefruits)
2 eetlepels fijngehakte muntbladeren
takjes munt voor de garnering


In een kleine steelpan verhit je de suiker met een halve kop water. Roeren tot de suiker is opgelost en 5 minuten laten koken. Laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna het grapefruitsap en de gehakte munt door de suikerstroop roeren.
Schep het mengsel in een ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzing, of doe het in een diepvriesdoos en vries het enkele uren of een nacht lang in. Voor het opdienen garneren met een takje munt.

6 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Relish van limoenen en tomaten

RELISH VAN LIMOENEN EN TOMATEN

2 grote limoenen met een dunne schil, in dunne plakjes, zonder de pitten, elk plakje in vieren gesneden
4 grote, rijpe tomaten, zonder het hart en kleingesneden
1 grote ui, schoongemaakt en kleingesneden
1 middelgrote groene paprika, zonder de zaadlijsten en kleingesneden
1 kleine rode (Spaanse) peper, fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
1 1/3 theelepel mosterdzaad
1/3 theelepel selderiezaad
¼ theelepel gemalen kruidnagels
1 theelepel zout
1/3 kop kristalsuiker
1 kop witte azijn


Doe alle ingrediënten in een pan van 3 liter. Even laten doorkoken en daarna de pan van het vuur halen. Schep de relish in hete, steriele potten. Als je hem langere tijd wilt bewaren, doe je de potten in een kokend-waterbad, waarna je ze op een koele, donkere plaats wegzet.
De relish is het lekkerst als je hem een week of twee laat staan. Serveren bij vis of gegrild vlees.

Voor 2 liter.

bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Kumquats, ingemaakt met gember

KUMQUATS, INGEMAAKT MET GEMBER

1 kilogram kumquats
1 eetlepel baking soda
3 koppen kristalsuiker
1¼ eetlepel verse gemberwortel, geschild en geraspt


Was de kumquats in zeepsop en spoel ze goed af. Verwijder de steeltjes met je vingernagel of een mes. Doe de kumquats in een pan van 3½ liter. Bestrooi ze met baking soda en giet er kokend water overheen. Laat ze 10 minuten staan en giet ze daarna af. De pan en de kumquats goed afspoelen. Met een scherp mes snij je bij elke kumquat een kruis van ½ centimeter diep op de plaats waar de steel heeft gezeten. Leg de kumquats terug in de pan. Voeg vers water toe tot het fruit ongeveer 2½ centimeter onderstaat. Laat de vruchten 15 minuten op een hoog vuur koken. Giet ze daarna af en doe ze terug in de pan. Opnieuw vers water en weer 15 minuten koken. Vervolgens afgieten en dezelfde werkwijze voor de derde keer herhalen. Tot slot afgieten en het fruit opzijzetten. Doe de suiker met 3 kopjes vers water in de pan. Aan de kook brengen en op een hoog vuur 5 minuten laten koken. Doe de kumquats en de gember erbij. Breng de pan weer aan de kook en laat de inhoud 30 minuten koken, of totdat de kumquats doorzichtig worden. (Zet het vuur zo hoog mogelijk zonder dat de pan overkookt. Luchtbellen duwen het deksel van de pan omhoog, dus houd een oogje in het zeil. Schraap gember die zich aan de zijkant van de pan vastzet, terug in de vloeistof.) Haal de pan van het vuur en laat hem, met het deksel erop, een nacht lang staan zodat de kumquats kunnen opzwellen.
De volgende dag zet je de pan weer op het vuur. Laat hem nog 5 minuten koken, totdat de stroop zo dik als honing is en een kleine hoeveelheid op een lepel geleert na 1 minuut in de ijskast. Schep de kumquats in steriele potten en giet de hete stroop eroverheen, tot ruim ½ centimeter van de rand. Veeg de randen schoon en draai de deksels op de potten. Als je van plan bent de ingemaakte kumquats binnen 2 weken op te eten, laat je ze afkoelen en zet je ze in de ijskast. Als je ze langer wilt bewaren, doe je ze 10 minuten in een kokend-waterbad, waarna je ze op een koele, donkere plaats wegzet.

Voor ruim 2 liter.

bereidingstijd : 2 dagen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Spareribs met limoen

SPARERIBS MET LIMOEN

3 - 4 pond magere spareribs, waarvan het overtollige vet is weggesneden
¾ kop vers geperst limoensap
1 of 2 grote jalapeñopepers, van de zaden ontdaan en grof gehakt
4 knoflooktenen, fijngehakt
1 ¼ theelepel verse majoraan (of 1/3 theelepel gedroogde)
¼ kop plantaardige olie


Leg de ribben in een ondiepe schaal waar ze net in passen. Doe de andere ingrediënten in een blender of een foodprocessor en pureer ze. Giet de marinade over de ribben. Afdekken en enkele uren of een nacht laten marineren, waarbij je de ribben een keer of twee omdraait.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Leg de ribben in een ondiep bakblik op het rooster en bak ze 80 tot 120 minuten. Bedruip ze om de 20 minuten met marinade. Draai de ribben na het eerste uur om. Als ze helemaal bruin en knapperig zijn, snij je ze indien nodig los en dien je ze op.

4 personen

marineer- / voor- / bereidingstijd : 2 / ½ / 2 uur

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Soba met venkel, geitenkaas en kumquats

SOBA MET VENKEL, GEITENKAAS EN KUMQUATS

1 middelgrote venkelknol, met loof
1½ ons kumquats
¼ kop olijfolie
1 middelgrote ui in dunne schijfjes
1 knoflookteen, fijngehakt
1 theelepel gehakte verse tijm (of ¼ theelepel gedroogde)
1 kop droge witte wijn of kippenbouillon
zout
versgemalen zwarte peper
250 gram soba (Japanse boekweitnoedels)
125 gram zachte geitenkaas


Zet een grote pan water op voor de soba. Intussen maak je de venkelknol schoon. Bewaar het loof. Snij de knol in vieren en snij het meeste van het hart eruit. Snij elk stuk daarna in dunne schijfjes. Snij de kumquats in dunne schijfjes en verwijder de pitten. Verhit de olie in een koekenpan op een matig hoog vuur. Doe de ui, de knoflook en e venkelschijfjes in de pan en sauteer ze 2 tot 3 minuten. Voeg de tijm, de kumquats en de wijn of de bouillon toe. Afdekken, het vuur lager draaien en 5 minuten laten koken. Van het vuur halen en zout en peper naar smaak toevoegen. Kook de soba al dente. Afgieten en over 4 orden verdelen. Schep de saus over de noedels en strooi er de verkruimelde geitenkaas en 2 eetlepels fijngehakt venkelloof overheen.

4 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Gefrituurde sint-jakobsschelpen met limoen en knoflook

GEFRITUURDE SINT-JAKOBSSCHELPEN MET LIMOEN EN KNOFLOOK

3 eetlepels vers geperst citroensap
1 eetlepel geraspte citroenschil
2 theelepels mosterd
2 eetlepels vers gehakte koriander
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 kop extra vierge olijfolie
750 gram sint-jakobsschelpen
plantaardige olie om in te frituren
¾ kop ongebleekt meel
1/3 kop chilipoeder
2 eieren, losgeklopt
zout
versgemalen peper


Doe het citroensap en de schil samen met de mosterd, de koriander en de knoflook in de kom van een foodprocessor of blender. Voeg met draaiende motor de olijfolie in een gelijkmatige stroom toe en schakel pas uit als alle olie is opgenomen. In de ijskast wegzetten.
Was de sint-jakobsschelpen en laat ze op keukenpapier drogen.
Verhit 1 centimeter plataardige olie in een grote koekenpan op een matig hoog vuur. In een schaaltje vermeng je het meel met het chilipoeder, plus zout en peper naar smaak. Rol de sint-jakobsschelpen door het meelmengsel en schud ze af. Doop ze in de eieren om ze te verzegelen, waarna je ze opnieuw door de bloem rolt en afschudt.
Frituur de sint-jakobsschelpen in porties, niet te veel tegelijk. Draai ze om als ze bruin en knapperig worden. Als ze aan twee kanten bruin zijn, haal je ze uit de pan om ze op keukenpapier te laten uitlekken. Niet te lang laten bakken. Heet serveren met afzonderlijk kommetjes limoensaus om te dippen.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Limoensoep

LIMOENSOEP

2 theelepels limoenschil
¼ kop vers geperst limoensap
1 middelgrote jalapeñopeper, zonder zaadjes en grof gesneden
2 komkommers, 15 - 20 centimeter lang, geschild, zonder zaadjes en grof gehakt
2 koppen ontpitte witte druiven
¾ kop grof gehakte sjalotten
¼ kop verse koriander
½ kop grof gesneden groene paprika
¼ kop goudkleurige tequila
dunne plakjes limoen voor de garnering


Pureer in een foodprocessor of een blender alle ingrediënten behalve de laatste twee. Doe het in twee keer, waarbij je steeds de helft van het limoensap gebruikt. In de ijskast laten afkoelen. De tequila toevoegen, goed mengen en in gekoelde bakjes of kommen opdienen. Garneren met plakjes limoen.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Koken met citrus / Ford Rogers