maandag 24 mei 2021

Limoenschuimtaart

LIMOENSCHUIMTAART

1 pakje neutrale gelatine
3 eieren
1 kop kristalsuiker
½ kop vers geperst limoensap (4 limoenen)
2 theelepels fijn geraspte limoenschil
2 eetlepels poedersuiker
1 theelepel maïzena
1 kop volle room
snuifje zout
1 taartbodem van 30 centimeter doorsnee, gebakken en volledig afgekoeld


Laat de gelatine in een klein kommetje met ¼ kop koud water zacht worden. Opzijzetten. Splits de eieren en bewaar de witten op kamertemperatuur. Doe de dooiers in het bovenste gedeelte van een bain-mariepan met zacht kokend water. Doe 2/3 kop suiker erbij en kook het mengsel onder voortdurend roeren totdat het dik wordt (ongeveer 5 minuten). Doe de zacht geworden gelatine bij de hete custard en roer totdat de gelatine volledig is opgelost. Doe het limoensap en de schil erbij en roer goed. Laat het mengsel afkoelen en zet het in de ijskast tot het een beetje is gestold (ongeveer 1 uur). Doe de poedersuiker en de maïzena in een kleine steelpan en doe er beetje bij beetje ¼ kop room bij. Onder voortdurend roeren aan de kook brengen en kort laten sudderen totdat het mengsel dik wordt. Van het vuur halen en op kamertemperatuur laten afkoelen. Als de custard is afgekoeld en gestold, mix je de eiwitten met het zout totdat ze een vaste vorm beginnen aan te nemen, maar nog steeds zacht zijn. Doe de rest van de suiker erbij, telkens een theelepel tegelijk, en mix totdat de suiker goed is opgenomen en de witten stijf maar niet droog zijn. Met dezelfde garde klop je de room in een koude beslagkom totdat de garde sporen achterlaat. Voeg in een gelijkmatige stroom het maïzenamengsel toe en ga door met mixen totdat de punten die zich vormen, overeind blijven staan. Mix niet te lang. Vouw de room door de custard en vouw daarna voorzichtig de eiwitten erdoorheen. Schep het mengsel op de taartbodem en laat de taart ten minste 4 uur in de ijskast staan voor je hem opdient.

8 personen

bereidings- / afkoeltijd : 2 / 4 uur

gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken met citrus / Ford Rogers

Geen opmerkingen: