woensdag 10 maart 2021

Pavo Adobado (Chili)

PAVO ADOBADO (GEMARINEERDE KALKOEN)

1 kleine kalkoen
2 grote in ringen gesneden uien
2 gepelde tomaten
4 fijngewreven teentjes knoflook
een snufje kaneel
4 peperkorrels
zout
kruidnagels
olie of boter

MARINADE
½ liter witte wijn
3 laurierblaadjes
1 teentje fijngewreven knoflook
4 peperkorrels
1 gevierendeelde ui
wat zout


De kalkoen in stukken hakken en deze in de marinade leggen. 6 Uur in de marinade laten rusten, de stukken af en toe omkeren. Daarna het vlees uit laten druipen en goed bruin bakken, onder toevoeging van alle andere ingrediënten. Deksel op de pan en 2½ uur in een matig hete oven zetten.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Scaloppine di Tacchino ai Funghi (Italië)

SCALOPPINE DI TACCHINO AI FUNGHI (KALKOENSCHNITZEL IN CHAMPIGNONSAUS)

4 kalkoenschnitzels van 200 gram per stuk
½ theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
1 kopje bloem
80 gram boter of margarine
2 uien
250 gram verse champignons
sap van 1 citroen
1 kopje witte wijn
1/8 liter slagroom
1 kopje geraspte kaas (Stracchino)
1 mespunt nootmuskaat
1 bosje peterselie


Schnitzels kruiden met zout en peper, door bloem wentelen en in boter aan beide zijden ongeveer 5 minuten bakken, uit de pan nemen en warmhouden. In overgebleven braadvet fijngehakte uien glazig fruiten. Schoongemaakte, gewassen en in plakjes gesneden champignons toevoegen en kort meefruiten. Met citroensap en witte wijn blussen, room toevoegen en tot saus inkoken. Geraspte kaas erdoor roeren en zo lang roeren tot de kaas gesmolten is. Van het vuur nemen, met zout, peper en nootmuskaat op smaak afmaken. Over de kalkoenschnitzels verdelen en met peterselie bestrooien. Serveren met aardappelkroketten en in boter gestoofde doperwten.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Italiaanse keuken / Velio Pifferi

Scaloppine di Tacchino alle Cacciatora (Italië)

SCALOPPINE DI TACCHINO ALLE CACCIATORA (KALKOENSCHNITZEL VAN DE JAGER)

4 kalkoenschnitzels van 200 gram per stuk
½ theelepel zout
½ theelepel witte peper
3 eetlepels olijfolie
50 gram boter of margarine
1 ui
250 gram cantharellen
4 tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
1 kopje witte wijn
1/8 liter crème fraîche
1 bosje oregano
1 mespunt suiker


Schnitzels kruiden met zout en peper. Olijfolie verhitten en hierin schnitzels aan beide zijden 5 minuten bakken. Uit de pan nemen en warmhouden. In dezelfde pan boter laten smelten, fijngehakte uien toevoegen en glazig fruiten. Schoongemaakte cantharellen aan de uien toevoegen, kort mee laten fruiten. Ontvelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten erdoor roeren. Tomatenpuree met witte wijn vermengen en hiermee blussen. Crème fraîche erdoor roeren en tot saus inkoken. Gehakte oregano toevoegen, met zout, peper en suiker op smaak afmaken. Saus over de schnitzels gieten. Serveren met ‘al dente’ gekookte capelletti en een gemengde salade.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Italiaanse keuken / Velio Pifferi

Mole Poblano de Guajolote (Mexico)

MOLE POBLANO DE GUAJOLOTE (KALKOEN IN GEKRUIDE SAUS)

1 babykalkoen (2 kilogram)
6 - 8 verse (chili)pepertjes, bij voorkeur in 2 of 3 verschillende kleuren
zout
2 eetlepels spekvet
4 eetlepels (zonnebloem)olie
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
½ theelepel anijszaad
½ theelepel gemalen piment
mespuntje kaneel en/of kruidnagel (niet noodzakelijk)
75 gram sesamzaadjes
125 gram geschaafde amandelen
50 gram rozijnen
500 gram rijpe tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden
50 gram bittere chocolade, grof geraspt of gehakt
2 - 3 eetlepels fijngewreven kruim van oudbakken witbrood of van overgebleven tortillas


Was de pepertjes, verwijder de uiteinden, halveer ze en neem het zaad en de zaadlijstjes weg. Snijd ze daarna in uiterst smalle reepjes of hak ze fijn. Verdeel de kalkoen in stukken of vraag uw leverancier het voor u te doen. Leg de stukken kalkoen in een hoge pan. Schenk er zoveel kokend water op dat alles onder staat. Voeg er naar smaak wat zout aan toe (circa 1½ theelepel). Laat de stukken kalkoen gedurende 45 minuten boven een zeer matig afgestelde warmtebron koken. Neem de stukken daarna uit de pan. Laat ze op een vergiet goed uitlekken. Maak de afgekoelde en goed uitgelekte stukken kalkoen droog met keukenpapier. Verhit in een grote braadpan het spekvet en de olie. Bak de stukken kalkoen er aan alle kanten goudbruin in. Neem ze daarna uit de pan en houd ze warm. Voeg aan het in de pan achtergebleven mengsel van vet en olie de pepertjes, ui, knoflook, anijszaad, piment, eventueel kaneel en kruidnagel toe. Schep alles goed om en voeg er dan 4 - 5 deciliter bouillon van de kalkoen en de sesamzaadjes, geschaafde amandelen, rozijnen en tomaten aan toe. Schep alles om en laat het gedurende 20 tot 30 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg er vervolgens de chocolade en de kruim van brood of tortillas aan toe. Proef de saus zodra de chocolade erin opgenomen is. Voeg zout naar smaak toe. Leg de stukken kalkoen op een voorverwarmde schaal en schenk de saus erover.

6 personen

voedingswaarde : 860 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Over de grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Kalkoenspitjes (Israël)

KALKOENSPITJES

1 deciliter olijfolie
½ deciliter citroensap
1 theelepel gedroogde oregano
1 verkruimeld laurierblad
2 uitgeperste teentjes knoflook
zout
peper
750 gram in flinke blokken gesneden kalkoenfilet
2 schoongemaakte en in partjes gesneden kleine uien
1 schoongemaakte en in flinke stukken gesneden rode paprika


Vermeng de olijfolie in een schaal met het citroensap, de oregano, het verkruimelde laurierblad, de uitgeperste knoflook en wat zout en peper. Roer alles goed dooreen. Voeg de blokken kalkoenfilet toe en wentel deze goed door de marinade. Dek de schaal af en laat de blokken kalkoenfilet tenminste 1 dag op een koele plaats marineren. Keer de blokken kalkoenfilet tijdens het marineren regelmatig om. Rijg de blokken kalkoenfilet aan pennen en wissel het vlees af met partjes ui en stukken paprika. Grilleer de kalkoenspitjes onder regelmatig keren en bestrijken met de marinade 15 minuten boven een houtskoolvuur of onder de voorverwarmde ovengrill tot het vlees mooi bruin en gaar is. Serveer de kalkoenspitjes met vers brood en tomatensalade.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Israëlisch koken / redactie Wiebe Andringa

Gevulde kalkoen (Israël)

GEVULDE KALKOEN

4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
250 gram kippengehakt
100 gram verkruimelde matzes
2 eieren
zout
peper
1 kalkoen van 2½ kilogram
50 gram gesmolten plantenmargarine


Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Vermeng het kippengehakt in een kom met de gefruite ui, de verkruimelde matzes, de eieren en wat zout en peper. Vul met het gehaktmengsel de buikholte van de kalkoen. Bestrooi de vogel met wat zout en peper. Leg de gevulde kalkoen op een groot vel aluminiumfolie en bestrijk hem met de gesmolten margarine. Vouw de folie rond de kalkoen, zodat een goed gesloten pakket ontstaat. Leg het pakket in een braadslede. Bak de kalkoen 1 ½ uur in een op 200°C voorverwarmde oven. Vouw de folie open en bak de kalkoen nog 30 minuten tot hij mooi bruin is. Leg de kalkoen op een schaal en houd hem warm. Schenk het braadvocht in een pannetje. Kook het braadvocht bij vrij veel hitte in tot circa de helft van het volume. Serveer de saus apart bij de kalkoen. Geef hierbij gebakken aardappelen en gestoofde bleekselderij.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Israëlisch koken / redactie Wiebe Andringa

Bibi M'ahmarh (Marokko)

BIBI M’AHMARH (KALKOEN GEVULD MET COUSCOUS)

1 kalkoen
200 gram couscous
150 gram rozijnen zonder pitten
1 theelepel kaneel
¼ theelepel geraspte nootmuskaat
zout
2 eetlepels suiker
2 eetlepels boter
1½ deciliter olijfolie
2 uien, in stukjes gesneden
1 teentje knoflook, uit de knijper
2 hete rode pepertjes, fijn gesnipperd
¼ theelepel gemberpoeder
zout
citroensap


Wrijf de kalkoen van binnen en buiten schoon met keukenpapier. Stoom de couscous in een stoompan boven kokend water tot de korrel zacht is maar toch nog stevig aanvoelt. Meng voor de vulling een gedeelte van de couscous met de rozijnen, kaneel, nootmuskaat, zout naar smaak, suiker en boter. Vul de kalkoen met deze vulling en prik de vogel dicht met dunne ijzeren pennen. Verwarm in een grote braadpan de olijfolie met 3 deciliter water, de uien, knoflook, gesnipperde rode pepertjes, gemberpoeder en zout naar smaak. Laat dit op laag vuur 15 minuten doorkoken. Leg dan de kalkoen in de pan en laat hem met het deksel op de pan zolang stoven tot hij gaar is. Vul zonodig bij met heet water. Schep de kalkoen uit de pan, leg deze op een grote, warme schaal en laat onderwijl de bouillon op hoog vuur inkoken. Schep 3 of 4 eetlepels gekookte couscous in de bouillon om de saus te binden en breng deze op smaak met citroensap. Schenk enkele lepels van de saus over de kalkoen en geef de rest er apart bij.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day

Marokkaanse kalkoen (Marokko)

MAROKKAANSE KALKOEN

1 kalkoenkuiken (2 kilogram)
2 grote uien
olijfolie
2 rode paprika’s
8 tomaten
1 grote aubergine
100 gram sperziebonen
1 prei
selderij
boter
rozijnen
honing
citroensap
amandelen
plukje saffraan
kaneel
gemberpoeder
zout
peper
paprikapoeder


Ontdooi een diepvries-kalkoenkuiken door het, zonder de verpakking, een dag en een nacht in de koelkast te leggen en daarna nog enkele uren gewoon in de keuken. Fruit de gesnipperde uien licht goudgeel boven een laag vuur in drie eetlepels olijfolie en voeg dan de ragfijn gesnipperde rode paprika’s en zes gesneden tomaten toe. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel gaar sudderen. Voeg nu en dan wat water toe. Wrijf de gare massa door een zeef. Snijd een grote, ongeschilde aubergine, de sperziebonen, een prei, enkele takjes selderij en twee grote tomaten in stukken en fruit het mengsel boven laag vuur in twee eetlepels boter. Neem de pan van het vuur. Meng er een eetlepel rozijnen door, een eetlepel honing, een eetlepel citroensap, een eetlepel fijngehakte amandelen, een plukje saffraan, geweekt in een eetlepel water (ook het gekleurde water toevoegen), een snufje kaneel, een theelepel gemberpoeder en zout naar smaak. Vul er het kalkoenkuiken mee, en steek het dicht met prikkers. Zout de buitenkant licht en braad de vogel boven niet al te fel vuur in weinig boter goudbruin. Bedruip regelmatig met het braadvocht en pas op dat bij het keren de vulling er niet uitglipt. Reken op anderhalf à twee uur. Kruid de saus van paprika’s en tomaten met zout, versgemalen peper, cayenne- of andere scherpe peper en paprikapoeder. Verdun de saus zonodig met nog wat heet water. Deze saus behoort vrij scherp te zijn.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Culinaire avonturen / Wina Born

Cacerola de Pavo (Uruguay)

CACEROLA DE PAVO (KALKOENKASSEROL)

1 kalkoen (3,6 kilogram), in stukken
2 theelepels zout
vers gemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
3 tenen knoflook, geperst
¾ kop azijn
2 laurierbladeren
¼ kop olijfolie
3 eetlepels boter
2 uien, gesnipperd
2 koppen kippenbouillon
2 groene paprika’s, in schijven gesneden
12 groene olijven, ontpit, in plakjes
½ kop kappertjes, uitgelekt


Doe de stukken kalkoen in een ondiepe glazen of aardewerken kom. Meng zout, peper, paprikapoeder en knoflook. Wrijf de kalkoen hiermee in. Doe azijn en laurier erbij. Marineer het 2 uur, giet het af. Maak olijfolie en boter heet in een zware braadpan. Doe er kalkoen en uien bij en braad op groot vuur tot de kalkoen aan alle kanten goed bruin is. Voeg de kippenbouillon toe. Sluit de pan en sudder 1¾ uur op laag vuur of tot de kalkoen gaar is. Voeg de groene paprika’s, olijven en kappertjes toe en stoof het nog 10 minuten. Proef en kruid zonodig bij. Serveer het in de kasserol.

6 - 8 personen

gebied : Uruguay
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuid- en Midden-Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Pavo en Mole Poblano (Mexico)

PAVO EN MOLE POBLANO (KALKOEN IN POBLANOSAUS)

1 kalkoen (2,7 kilogram), in stukken
1 theelepel zout
½ kop bloem
½ kop varkensreuzel
2 koppen Mole Poblano (kruidige chocoladesaus)
4 theelepels geroosterd sesamzaad


Doe de stukken kalkoen in een grote pan. Voeg zout en genoeg water toe tot ze onder staan. Breng het aan de kook, draai de vlam laag en sudder met het deksel op de pan 1 uur of tot de kalkoen bijna gaar is. Giet de bouillon af en gebruik ze voor de Mole Poblano in plaats van kippenbouillon. Laat de stukken kalkoen uitlekken op papieren servetjes en haal ze door bloem. Maak de reuzel heet in een grote koekenpan en braad de stukken kalkoen zachtjes tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Doe de kalkoen in een kasserol en voeg de Mole Poblano toe. Sudder 20 minuten in de gesloten pan. Bestrooi met sesamzaad en serveer meteen.

6 - 8 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuid- en Midden-Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Pavo en Salsa Verde (Mexico)

PAVO EN SALSA VERDE (KALKOEN IN GROENE SAUS)

¼ kop pepitas (pompoenzaad)
¼ kop gepelde en gehakte amandelen
¼ kop gepelde en gehakte walnoten
1 chili poblano uit blik, van zaad ontdaan, gehakt en
1 groene paprika, van zaad ontdaan, gehakt
(of 2 groene paprika’s, van zaad ontdaan, gehakt en
1 groene Spaanse peper, van zaad ontdaan, gehakt)
1 blik (300 gram) Mexicaanse groene tomaten, gehakt
1 ui, gesnipperd
2 eetlepels grof gehakte verse korianderblaadjes of peterselie
½ teen knoflook, geperst
1 kop kippen- of kalkoenbouillon
½ theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
900 à 1400 gram gebraden kalkoen, in stukken
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Klop pepitas, amandelen, walnoten, chili poblano, groene paprika (of groene paprika’s en groene Spaanse peper), tomaten, ui, koriander of peterselie, knoflook en bouillon in een elektrische mixer tot een gladde puree met zout naar smaak. Maak de olijfolie heet in een pan en roer er geleidelijk de groene saus bij. Voeg de stukken kalkoen toe en sudder ze 15 minuten. Garneer met fijngehakte peterselie en serveer met warme tortilla’s.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuid- en Midden-Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Kalkoenkuiken (Nederland)

KALKOENKUIKEN

1 kalkoenkuiken
200 gram boter
wat zout

Wasch het kalkoenkuiken van binnen en van buiten af. Zout het kalkoenkuiken van binnen en van buiten. Maak de boter lichtbruin in een braadslede of ijzeren pot, leg er het kalkoenkuiken in, braad het lichtbruin en gaar (2½ uur). Voeg telkens een weinig water bij de boter, wanneer deze dreigt bruin te worden. Bedek het kalkoenkuiken, wanneer het in den oven gebraden wordt, met een met boter besmeerd stuk papier. Draai het in den ijzeren pot telkens om. Maak de jus zoo nodig met water of room af. Geef er compôte bij.

gebied : Nederland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het Coöperatie Kookboek [1935] / C. J. Wannée

Kalkoen (Nederland)

KALKOEN

1 kalkoen
250 gram boter
wat zout
500 à 750 gram kastanjes (dit hangt van de grootte van de vogel af)


Wasch den kalkoen van binnen en van buiten af. Kook de kastanjes gedurende 10 minuten in kokend water, haal er de bovenste schil en het bruine velletje af en vul er den kalkoen, die van binnen en van buiten gezouten is, mee. Naai het achterlijf dicht. Maak de boter lichtbruin in een braadslede of ijzeren pot, leg er den kalkoen in, braad hem lichtbruin en gaar (3 à 3½ uur). Voeg telkens een weinig water bij de boter, wanneer deze dreigt bruin te worden. Bedek den kalkoen, wanneer hij in den oven gebraden wordt, met een met boter besmeerd stuk papier. Draai hem in den ijzeren pot telkens om. Maak de jus zoo nodig met water of room af. Geef er compôte bij.

gebied : Nederland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het Coöperatie Kookboek [1935] / C. J. Wannée