donderdag 16 november 2023

Voorjaarsgroentenragoût

VOORJAARSGROENTENRAGOÛT

400 gram jonge worteltjes
40 gram boter of margarine
450 gram voorgekookte krielaardappeltjes (CelaVita, koeling)
1 eetlepel bloem
2½ deciliter groentebouillon (van tablet)
zout
peper
nootmuskaat
6 lente-uitjes, in stukjes
450 gram diepvries-doperwten
2 deciliter slagroom
1 - 2 eetlepels citroensap
2 eetlepels grofgesneden kervel of peterselie


Worteltjes in lengte in vieren snijden en daarna in stukken snijden. Boter smelten, hierin wortel en krieltjes 5 minuten zachtjes bakken. Bloem erover strooien en 3 minuten meebakken.
Bouillon erbij schenken en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Afgedekt 10 minuten zachtjes laten stoven.
Lente-ui en doperwten toevoegen en 5 minuten laten mee garen. Slagroom erdoor roeren. Ragoût met citroensap, zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen. Kervel erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair juni 1996

Puree van selderijknol met roomsaus

PUREE VAN SELDERIJKNOL MET ROOMSAUS

4 kleine jonge selderijknollen
water
zout
1/8 lliter dikke room
¼ liter dikke roomsaus
pistachenoten


Heel jonge selderijknol, als die nog klein en zacht is, schillen, in dikke plakken snijden en in water met zout 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hun formaat, koken. Die Caroline gebruikte waren zo klein dat ze er twee per persoon nam. Zo gauw als ze zacht zijn, ze van het vuur halen. Goed uit laten lekken en laten drogen. Met een stamper door een zeef wrijven. In een casserole boven laag vuur zetten en er 1/8 liter dikke room op 4 kleine selderijknolletjes aan toevoegen. Koken, onder constant roeren, tot de massa is gereduceerd tot een dikke puree, dat neemt ongeveer een kwartier. In de vorm van een koepeltje op een voorverwarmde schaal leggen en bedekken met ¼ liter dikke roomsaus op 4 selderijknolletjes. Rijkelijk bestrooien met ontvelde pistachenoten die in de oven lichtjes gebruind zijn en daarna in dunne plakjes zijn gesneden. Die worden natuurlijk van tevoren klaar gemaakt. Dat neemt nogal wat tijd, maar ze geven een heel speciale smaak aan het gerecht en maken het heel mooi.

2 personen

land : Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Het kookboek van Alice B. Toklas